Убиха таксиджия, с него и държавата

Народното събрание прекъсна редовното си заседание заради протестите на таксиметровите шофьори, центърът на София е напълно блокиран от протестиращите
9 фев 2007 10:43,
Убиха таксиджия, с него и държавата
Таксиметрови коли са блокирали възлови столични булеварди. Снимка: Булфото

Протестът на таксиметровите шофьори в снимки

Народното събрание /НС/ прекъсна редовното си заседание заради протестите на таксиметровите шофьори, съобщи БГНЕС.

Прекъсването беше поискано от депутатите от ДСБ и от съпредседателя на БНС Красимир Каракачанов, за да бъде изслушан вътрешният министър Румен Петков във връзка с тежкия инцидент от тази нощ в София при който бе убит 51-годишният таксиметров шофьор от ромски произход Емил Емилов.

От ОДС поискаха в парламента да дойде премиерът Сергей Станишев, който обаче в момента е в британската столица Лондон. Има възможност по обяд в Народното събрание да бъдат изслушани министър Румен Петков и заместник-министър на транспорта, каза по-рано на пленарното заседание председателят на парламента Георги Пирински.

От вътрешния министър се очаква да даде информация за това как вървят разследванията на други случаи на посегателства срещу таксиметрови шофьори. Транспортният министър Петър Мутафчиев каза, че е готов да бъдат обсъдени трите основни варианта, предлагани от шофьорите, във връзка с тяхната безопасност - поставяне на дж-пи-ес система, предпазни прегради в такситата и паник-бутон.

Всичко това обаче опира до финансовите възможности на таксиметровите фирми, защото ще се наложи смяна на колите и повече средства за оборудването им, подчерта министърът, който ще приеме представители на шофьорите в 16.00 часа.

Движението в центъра на София е напълно блокирано, след като таксиметрови шофьори излязоха на протест заради убийството на свой колега тази нощ.

Около 7.35 часа при протестиращите пристигна председателят на Народното събрание Георги Пирински. Той се опита да говори с протестиращите, но бе освиркан от тях. Единственото, което председателят на парламента, успя да каже е, че първо трябва да се разбере кой е виновен за убийството на Емил, но това трябва да го свърши полицията. Пирински обаче беше прекъснат от виковете на протестиращите, които скандираха “Боклуци”.

След това Пирински се оттегли в сградата на Народното събрание. Таксиметровите шофьори заявиха, че искат среща с министрите на здравеопазването, на вътрешните работи и на транспорта. Те настояват и за бърз резултат от разкриването на това убийство и на другите убийства на таксиметрови шофьори, както и повече сигурност за автомобилите си.

При протестиращите пред парламента малко след 8.30 часа се появи за малко и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Протестиращите поискаха и задължителна застраховка "Живот", действащ свой синдикат, съставен от шофьори, а не от хора над тях, както и действащите закони да са за всички.

Около 10.00 часа протестиращите таксиметрови шофьори блокираха и кръстовището на Орлов мост в столицата. Задръствания има по булевардите "Цариградско шосе" и "Евлоги Георгиев".

Протестът на таксиметровите шофьори в снимки

-------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание