Задължиха Топлофикация София да промени отчитането, предстоят санкции

След проверка на комисията на 40 абонатни станции става ясно, че има нарушения на Общите условия за продажба на топлинна енергия
14 мар 2007 18:41,
Задължиха Топлофикация София да промени отчитането, предстоят санкции
40 абонатни станции са били проверени и са установени нарушения на Общите условия за продажба на топлинна енергия. Снимка: БГНЕС

Няколко задължителни предписания бяха дадени днес от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на столичната топлофикация заради установени нередности при отчитането на сметките на потребителите. Предстои да бъде взето и решение за налагане на санкции на компанията.

След проверка на комисията на 40 абонатни станции става ясно, че има нарушения на Общите условия за продажба на топлинна енергия. Регулаторът се е самосезирал по случая след получени жалби от клиенти на топлофикацията за високи сметки за топлинна енергия за периода от месец октомври до месец декември 2006 г., обясниха от ДКЕВР.

Дружеството трябва да коригира фактурите на абонатите, като посочи в тях информация за показанията на общия водомер и енергията за отопление на общите части.

Топлофикация София освен това се задължава да подобри системата за отчитане на консумацията на гореща вода, като я синхронизира с тази на Софийска вода. По този начин отчитането на водомерите за топла вода ще може да се прави всеки месец, а не както до сега два пъти годишно.

Необходимо е още да се извърши анализ на сградите етажна собственост с висок разход на топлина и да се разработи система за контрол на данните и откриване на грешки при изчисляването на сметките на потребителите.

Столичната топлофикация се задължава още да следи за работата на системите за регулиране на топлоподаването в абонатните станции, за да може количествата топлинна енергия да съответстват на външните условия и потреблението, а така също да разработи и предостави на потребителите препоръки за подобряване на техническото състояние на сградните инсталации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание