Стопираха мераците за бизнес-сграда до Руската църква

Главният архитект на София не знаел какво пише в докладната, която самият той трябваше да внесе за строежа
22 апр 2008 13:19,
12
Стопираха мераците за бизнес-сграда до Руската църква
Снимка: БГНЕС

Главният архитект на София оттегли докладната си записка за безвъзмездно учредяване право на строеж на съществуващата административна сграда в полза на Московската градска администрация "Дом на Москва в София".

Петър Диков обясни, че не е бил запознат с приложените скици към доклада, който трябваше да влезе за  гласуване на заседанието на общинарите в четвъртък.

"В приложените скици вместо правото за надстрояване на съществуващата сграда с един етаж се оказва, че сградата ще бъде с допълнително изградени четири етажи - надземни и подземни", обясни Диков.

Главният архитект заяви категорично, че сградата ще бъде възстановена по проекта, който е съгласуван от Националния институт за паметниците на културата.

Според проекта трябва да се възстанови писателското кафене, унищожено при бомбардировките на София през 1944 година, както и мансардният етаж на сградата.

Актът на Диков с оттеглянето на докладната идва ден, след като гражданският комитет "Спасение 2000" обяви, че ще обжалва заповедта му, с която се променяше планът за регулация на парк "Руска църква" в столицата.

Архитекти обявиха, че документът, който е от началото на миналата година, разделя градината в самия център на София на няколко парцела, в които Москва иска да строи бизнес сграда.

Теренът около Руската църква е прехвърлен на кметството на Москва през 2001 г. с договор между софийския кмет Стефан Софиянски и московския - Юрий Лужков.

В замяна София получава две сгради в Москва.

На общинският терен, който получава московското кметство, се намира сградата на бившето руско посолство, която трябва да се превърне в културно-делови център.

Столичната община дава на руската страна и право на строеж на още една сграда до съществуващата. Тя трябва да е двуетажна с площ 450 кв. м. и да е върху терен от парка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
men преди 15 години
a sega ti, kato chovek koito si e dal parite za nesto, a poluchava drugo, kakvo ste napravish? ste si potirsish li pravata??? tova si e chista izmama, ili moje bi se burkam nesto?
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А бе всички се гъчкате в София,искате да работите и да живеете там,а пискате!Ами не става така!:)
9
0
 
0
 
! Отговори
Благодат Петков преди 15 години
ха-ха - пожарникарчето Бойко и соло-ташакът му архитект Диков ще духат супата - ще си останат без ТЛЪСТИТЕ КОМИСИОННИ - и от Кремиковци ще пият една студена вода - мераците им удариха на камък
8
0
 
0
 
! Отговори
Irina преди 15 години
Така е. Правят от града ни клоака, пътища няма, застроиха Витоша, не се диша от мръсотия, знаем кой е виновен, но никой нищо не прави. Хайде всички вие, да направим явка и да протестираме, да направим комитет, да свалим някое ръководство. Не зависи ли от всички нас? Давам си мейла, на който мисли като мен и да действаме по някакъв начин. irina_protest***abv.bg
7
0
 
0
 
! Отговори
Халю Софийски преди 15 години
Както винаги руснаците се опитват да ни изклатят.Ние сме взели някакви сгради,а те освен всичко друго и златна земя на пъпа на София.Да е жив и здрав единственият" доказано некорумпиран "политик в България Стефан Софиянски.
6
0
 
0
 
! Отговори
Христо Михайлов преди 15 години
Така е като народа масово купува на "зелено".Сами си го направиха
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
4ti apsolutno si prav
4
0
 
0
 
! Отговори
sTRANGER преди 15 години
Te samo se skatavat, skoro pak shte se aktivizirat!
3
0
 
0
 
! Отговори
Inka преди 15 години
Lele ujas, dobre che Sofianski ne se e setil da podari Liulin na Istambul, Obelia na Solun i taka da se pobratimiavame. Porednata ujasia, za koiato se razbira mnogo po-kasno i nikoi nishto ne pravi. :(
2
0
 
0
 
! Отговори
Далия преди 15 години
Изобщо не се учудвам. В София паркове и градинки няма да останат. Чакам жилище и с изненада установих, че там където в проекта пишеше зелени площи сега има надземен паркинг, за който комшиите срещу скромната сума от 5000 евро получават правото да си паркират колите там. И като попитах главния "технически" на сградата ми се измя с думите "е че от зелени площи кой печели"...!
1
0
 
0
 
! Отговори
ujas преди 15 години
Samo unishtojavat vsichko. Edna gradinka da ima v Sofia i na neino miasto sgrada. Za tova decata stavat prestupnici , zashtoto edinstvenite im zabavmenia sa da gledat krominalni hroniki i da se chudiat kakvo da schupiat i kakva nelia da napraviat tui kato niama kade da izrazhodvat energiata si.