3 юли, 6.28 часа

Снаряди, огньове, евакуация, страх...
3 юли 2008 14:00, Екип на Dnes.bg
157

Взривовете в Челопечене в снимки

90 на сто от жителите на Челопечене вече са евакуирани от района на взривовете: общо 1700 души от 600 къщи в квартала.

Осигурена е охрана на домовете им, в района са останали само около 200 души, съобщават от Гражданска защита.

"Истинско чудо е, че тази сутрин, при мощните експлозии в склада за боеприпаси, няма нито един пострадал", възкликна военният министър Николай Цонев.

Серията от експлозии започна тази сутрин в 6.28.

Взривовете продължиха няколко часа.

 

 

 

 


"Всички опасности в поделението в Челопечене са преминали. Най-голямата бе от взрив на склад с 20 тона тротил. Опасността вече премина, тъй като складът е изгорял", допълни министър Цонев.

Вицепремиерът Емел Етем призова хората да не се връщат по домовете си до даване на команда "Отбой".

"Ще се постараем те да се приберат по домовете час по-скоро", заяви тя.

В момента има вода и храна, както и медицински екипи за тези, които се нуждаят.

 

В складовете е имало т. нар. класически боеприпаси - 1494 тона, които отделят само въглероден и азотен окис.

Гражданска защита увери, че веществата преминават бързо на голяма височина в атмосферата.

Независимо от това главният здравен инспектор на страната д-р Тончо Тонев предупреди, че концентрацията на прах в района на взрива е над допустимото и призова да се ограничи излизането на открито, а хората да се предпазват с мокри кърпи.

За безопасността на гражданите в района се препоръчва:

- да ограничат излизанията;

- при необходимост да използват памучно-марлени превръзки и маски или мокри кърпи;

- да затворят прозорците, за да се ограничи достъпа на замърсен въздух;

- да стоят далеч от врати и прозорци, с цел предотвратяване на инциденти от счупени стъкла и отломки при евентуални нови взривове.

Няма опасност за питейната вода в района на взрива и столичния град.

Временно остават без електричество Челопечене, Чепинци и Враждебна.

В населените места в близост до инцидента има нанесени материални щети.

В Челопечене и Чепинци са счупени стъклата на голяма част от сградите, има избити врати и части от дограмата на някои частни жилищни постройки.

Има нанесени материални щети и в селата Локорско, Ботунец и Войняговци.

Анализът на риска за региона все още не е готов, предстои хеликоптер да огледа пораженията в 8-километровия диаметър на взрива.

На тел. 02/9223915 хората, които намират осколки от взрива, могат да сигнализират за тях.

В Националния медицински координационен център също е открита гореща линия. Тя е 02/805030.

Взривовете в Челопечене в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
anonimna преди 15 години
"Всички опасности в поделението в Челопечене са преминали. Най-голямата бе от взрив на склад с 20 тона тротил. Опасността вече премина, тъй като складът е изгорял", допълни министър Цонев. Ако грамне 20 тона тротил, мислите ли, че ще сме живи още. Имате ли предтсва колко много е това. За да се срути една сграда, са достатъчни 1 кг тротил, а за 20 тона да не говорим.
75
0
 
1
 
! Отговори
Gavrilova преди 15 години
6i6ito mi q e strah mnogo.......,dobre,4e sprq vsi4ko......
74
0
 
1
 
! Отговори
a преди 15 години
Мила ми госпожо, понеже и вие сте една от "тия" по-добре замълчете от хралупата си. Ако ли не сте от тях време е пак да биете камбаната този път да заведете хората си пред Президенствтото да поискат обяснение за лъжите и дезинформацията, която се налага на обществото. Аз в 18:00 ще бъда там както и много други хора желаещи да защитят правото си на честен живот.
73
0
 
1
 
! Отговори
kremi преди 15 години
A 67 NEDEITE TAKA NALI VSE NIAKOI TRIABVA DA LAPA GOLEMITE ZAPLATI DA HODI NA MORE ZA 2lv NOHTUVKA I DA KLECA MUSTAKATATA SI SEKRETARKA
72
0
 
1
 
! Отговори
kremi преди 15 години
TEZI SKAPANI I AL4NI POLITICI HTO NAPRAVO NE SA SI ZAKARALI TEZI SKLADOVE V NARODNOTO SUBRANIE A E TRIABVALO DA GI STROIAT V KRAEN KVARTAL HAHAHAHA E TOVA E IZLAGACIA
71
0
 
1
 
! Отговори
Vuprosko преди 15 години
A dali puk ne sa krali tolkova mnogo , che da e bilo po-lesno da grummnat skladovete , za da skriqt lipsite ?
70
0
 
1
 
! Отговори
kremi преди 15 години
I TOVA IM E MALKO NA SKAPANITE NI OPRAVNICI TRIABVAHE DA GRUMNE I KOMBINATA I NARODNOTO SUBRANIE HTEHE DA E IZTRITO OT ZEMIATA kofti htoto i az htiah da sum tam NO NIHTO
69
0
 
1
 
! Отговори
... преди 15 години
"Дворовете на хората, а някъде и в къщите са паднали парчета от бомби или нещо подобно и един военен каза да не пипаме нищо, за да не избухнат допълнително", каза кметицата на Чепинци Соня Стоянова."Някои от тези части хората са ги струпали пред кметството. Няма къща, която да не е пострадала тежко - няма къща с прозорци", допълни Стоянова.Това се отнася и за кметството, но най-тежко пострадалата сграда е на Селкопа, където е и основният магазин на селото.На хората е унищожена и част от покъщнината, защото от ударната вълна са паднали компютри, телевизори, които са се изпочупили."Като се почна малко след 6.00 часа и хората наизлязоха, хвърчат стъкла - има пострадали хора с прорезни рани. До 9.00 часа никой не се появи да ни помогне и аз отидох забих камбаната на черквата да се съберем и да си помагаме.Беше страшно - после дойдоха от телевизии, от лаборатории да измерват. Дойдоха и три автобуса и евакуирахме старите хора и майките с деца", разказва кметицата на Чепинци."Сега чакаме да дойдат от военните и да кажат какво ще се прави с тези пръснати остатъци из цялото село и има ли опасни от тях. Утре ще сформирам комисия да огледаме и преценим щетите, но една здрава къща няма", заключи Соня Стоянова.
68
0
 
1
 
! Отговори
Серьожата преди 15 години
И това ако не е знак всички да са на площада към 18:00 незнам какво чакаме! ВСИЧКИ ЛЪЖАТ И ВСИЧКИ трябва да си ходят!!! Започнете да пишете във всеки свой пост бил той и глупав или хумористичен, че трябва да се съберем!!!Всички в 18:00 пред Президентството да ги питаме лично какво точно се случва!?! СТИГА СЛУЧАЙНИ ХОРА В УПРАВЛЕНИЕТО!!!
67
0
 
1
 
! Отговори
... преди 15 години
имаме 20 000 генерала и те за нищо не стават...
66
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Два въпроса стоят: Наистина ли няма жертви и кой некадърник е виновен за станалото. Щото тези снаряди не са се взривили щото са лоши, а защото някои чиновник с пагони не си е свършил работата.
65
0
 
1
 
! Отговори
pl преди 15 години
Eh,trqbvashe da si zemq otpuska,takiva neshta edin put v jivota se vijdat,zemetreseniq vzrivove ne mojesh da vidish seki den,tuka ako zavali dujd i stane edno navodnenie e neshto rqdko sreshtano pak kamoli tova,de da mojeh da ida tam
64
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Търся руска каскаНякой да продава?
63
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Обърнете внимание, че по Канал 1 от известно време дават филмче на гражданска защита как да се реагира в бедствени ситуации, дали правителството не ни е потготвяло за ПЪКЛЕНИЯ си план ?
62
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
Какво да четем като ударната вълна я преживях сутринта в 7:08ч. бре!?!?! Няма да вярвам на писания, а на това че Лора Крумова като каза по Нова ТВ, че при нея (в сградата на НоваТВ на летището) е гръмнало при мен (Дружба 2) ударната вълна дойде след 5 секунди. Няма да лъжеш и ти хората нещастнико. Освен това преди земетръса е имало и гръм отново. Аман от безхаберие. И вместо да излезеш ***.о и да питаш защо всички те лъжат ти се опитваш да убеждаваш хора в глупостите си. И това ако не е знак всички да са на площада към 18:00 незнам какво чакаме! ВСИЧКИ ЛЪЖАТ И ВСИЧКИ трябва да си ходят!!! Започнете да пишете във всеки свой пост бил той и глупав или хумористичен, че трябва да се съберем!!!Всички в 18:00 пред Президентството да ги питаме лично какво точно се случва!?! СТИГА СЛУЧАЙНИ ХОРА В УПРАВЛЕНИЕТО!!!
61
0
 
1
 
! Отговори
На оружие преди 15 години
На оружие братя българе че таа Ептен Крадем ще опоска държавицата ни съсвсем !
60
0
 
1
 
! Отговори
... преди 15 години
Отец Нафърфорий (&#810;&#9679;) каза:"WoW Ай сий хау "Челопечене" ит wаs блоу ъп ин дъ еар,броо xD<<(с 3думи...скивах експлозията в Челопечене(live))Ива say: Хора,Хора ставайте нападнаха ни терористи!! :D:DKriso say: кви терористи бе... (fubar)нападнаха ни извънземни като тебе :D:D"ето клолко им пука на младото поколение (извадка на чат от тай нареченият "Skype")
59
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 15 години
Мога само да кажа, че не четете много. Как ще са свързани двете като земетръса е в южната част на София, а инцидентът със скалдовете е в обратната посока. Най-малкото мога да кажа, че земетресението е усетено в Студентски град и Младост, докато най-силно ударната вълна от взривовете е усетена към района на Централна гара и Орландовци. Мислете преди да пишете.
58
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Най смешно е когато на бай *** кат се спъне му се струва че некой го е ритнал
57
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 15 години
Ква да ви кажа, тва е краят на София като столица на България, сичко е запланувано от военното министерство още преди доста месеци, който е гледал интервюто по Нова ТВ с човека от асоциацията на командосите ще разбере кво искам да кажа, а за земетресението 100% е свързано със взривовети, неслучайно се е усетило най-силно на места близки до складовете, кажете по една молитва и ЛЕКА НОЩ !