Меракът на Бойко да руши София шокира дори и виенчани

Където други пазят, София руши, коментира "Дер Щандарт"
2 сеп 2008 21:15,
237
Меракът на Бойко да руши София шокира дори и виенчани
Г-н кмете, ние обичаме Стара София. Снимка: Булфото

В броя си от вторник авторитетният австрийски всекидневник "Дер Щандарт" коментира плановете на софийския кмет Бойко Борисов, които предвиждат разрушаването на част от стария център на града за сметка на нови бизнес сгради и подземни гаражи, съобщава DW.

Онова, което би било невъобразимо и немислимо във Виена - разрушаването на старинна градска част в името на офис сгради, има риск в София да стане реалност, пише "Дер Щандарт".

Само два реда в Държавен вестник, който не може да се купи от нито будка, оповестиха плановете за предстоящото събаряне на най-старата и вероятно най-хубава част на София.

Никакъв публичен дебат не се състоя преди това, никакви инициативи на опозицията или на гражданските съветници не се противопоставиха на плана, независимо от факта, че предвидените промени са радикални и насилствени, коментира вестникът.

Подземни гаражи като алиби

Изтъкваните причини - а именно нуждата от строителство на подземни гаражи - представляват по-скоро алиби.

Нуждата от тези гаражи обаче възниква предимно в резултат на потребностите на бъдещите офис сгради, които ще се използват за частни цели. Градът няма да има почти никаква полза от тях, защото отчуждената земя за строеж се предава в ръцете на инвеститори. И без друго претоварената основна транспортна ос на столичния град дори ще се стесни още повече, а потокът от коли ще преминава и в останалата част на София. Кой би имал полза от подобно нещо? Логично е - казват противниците на проекта - шепа инвеститори ще извлекат редица изгоди, както и техните помагачи в градските управи.

Софийски странности

Там, където в други европейски градове се полагат усилия за опазването на старинните градски части, където се санира и освобождава от транспорт и където се създават зелени площи и свободни пространства, които да се оформят според нуждите на децата и хората с недъзи, в София се тръгва по точно обратния път.

Този проект всъщност не е първият по рода си за българската столица.

Преди година стана известно начинание, предвиждащо разрушаването на коплекса сгради на Хотел България, за да се отвори място за търговски център.

Построеният през 1937 година хотел е под закрила на закона за паметниците на културата и приютява сладкарница, която е сравнима с "Кафе Централ", както и концертна зала с най-големия орган за автентична барокова музика в страната.

Едва след събирането на многобройни подписи против начинанието,то беше спряно, но със сигурност не е още окончателно предотвратено, отбелязва "Дер Щандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
1
 
! Отговори
Банаджийка преди 11 години
Жалко, е, че се иизползва ситуацията в момента тихом и мълком да се руши тази историческа сграда - това е отвратително...Един ден историята ще ни съди, че не сме възпрепятствали изчезването на нейните следи...Къде е главният архитект в този момент? Защо позволява това? Къде е кметът, съветниците му? Ясно, занимават се с по-важни неща...Но за да задържим младите в столицата ни, а не да запрашат във Виена трябва да направим София виена - каквато е била...Обратното е равносилно на смърт...
236
0
 
1
 
! Отговори
Поръчител преди 15 години
Българи правят поръчка на Дойче Веле и дер Щандарт? И те я изпълняват? Вместо Европа да ни научи как да не бъдем корумпирани - ние нея ще научим как се прави... да бе да! Какъв е интересът на поръчителите, ясно е че пари няма да спечелят... Тия с парите са тези, които ще правят ново сити. И Франс Интернасионал също е направил репортаж. Съмнявам се да са все поръчки - следващата е BBC :)
235
1
 
0
 
! Отговори
Евроскептик преди 15 години
Слушах интервюто на журналистката,писала статията по програма Хоризонт.Тя е Българка, женена сигурно за Австриец.Сигурно има и реституционни претенции,или са и платили добре.Аргумента и е, че ситито се обезлюдява след 17 часа и вреди на туризма!!!Мислите ли наистина, че в Австрия пука на някого,какво става в България?Та те дори не ни знаят къде сме на картата!предпочитам София с обезлюден център след 17 часа,и свободен от туристи,отколкото с почти саморазрушили се сгради, с падаща мазилка,готови да убият още някой невинен.Явно парите от реституцията и отдаването под наем на стари имоти са над обществения интерес за модерна столица.Не вярвам, уважаваща себе си западна компания,да наеме офиси в сграда строена около 1900 година, с гредоред,която е готова всяка секунда да се срути на главите им.Ако има интерес, да се заснемат, филмират, санират където е възможно,но да не се пречи на новото....
234
0
 
0
 
! Отговори
AGENT преди 15 години
Това може и да е капан за Бойко, заложен от Диков. Той явно е в комбина с БСП и искат сега да го хлъзнат. Батенцето ще се сети... Диков само му рути рейтинга, няма да е туко така - случайно...
233
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 15 години
Ако не беше статията в чуждестранно издание никой нямаше да обсъжда това сега.
232
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Диков крадне и рейтинга ще падне ! Въпреки че рибата винаги се вмирисва от към главата и едва ли този поохранен пес Диков да е взел решение без собственика си. Време е да му се смени нашииника и да се държи из късо че само главоболия носи на неформалния лидер и господар.
231
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Представители на партия ГЕРБ потвърдиха пред ДБС, СДС и Атака съществуването на общ план с генералското движение в БСП за действие срещу интелигенцията, включващ физическото й отстраняване. Предстои изявление на ген. Атанасов.
230
0
 
1
 
! Отговори
ne ne преди 15 години
Az za poslednata godina sam hodila 3 pati do Viena. I poznavam Viena dosta dobre, kakto i vienchani. Ne si mislete, che ako doidat ot ES vkluchaia Viena shte kajat - Bravo, boy, sabariai. Sgradite stilovo imat mnogo priliki s tezi vyv Viena, razlikata e 4e Avstria si darji na istoriata i si se podurja. A tuk tzari pulno bezhaberie. Viena si ima novo city s ofisi, koeto si ima i infrestruktura i vsi4ko. I e izvan tzenara! Tozi, koito tvardi, 4e ne sme bili vyv Viena, samiat toi - bil li e? Taka kato gledam nai-mnogo do Pernik da e hodil. Sgradite v tzenatara sa stroeni v nachaloto na 20 vek i tochno tiah iskat da sabariat. Tochno tezi, koito sa nai-tzenni, stranno no socialisticheskite sgradi ne gi pipat, qvno im dopadat poveche. Nishto ne znaete za arh, istoria, kultura, nishto ne razbirate i ot politika, zatova izbirate sushtite bezmozuchni politizi. Boiko e vyrhat na BG seleniq i prostotiq. No krushata ne pada po-dale4e ot darvoto, takava mu e semkata - bulgarski ***! Da hodi da klati pojarnikarkite i da se maha ot tuka...
229
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И да, бащите ви отварят сестрите ви, а майките ви отварят вас. Идеален живот...И къде копаш домати? На центъра на Пловдив ли?
228
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
abe nad plovinata komentari sa bezmisleni i nyamat ni6to ob6to s temata!a sega po temata-kolko ot vas sa bili v viena 4e da komentirat arhitekturata tam i tazi v sofia?!?nyamat ni6to ob6to!a vlizali li ste v takava?!4e se 4udi6 vseki moment dali nyama da se sruti na glavata ti!az sum za novite biznes sgradi!
227
1
 
0
 
! Отговори
pro-van-sal-sky преди 15 години
София си остава един мръсен и гнусен град за живеене. Незнам хората, които живеят в Дружба-2, Младост еди кой си или Люлин 10 що си мислят, че живеят в София. Може да сме провинция, но пък ни е по чистичко, по уютно, има повече места за паркиране, нямаме проблеми с *** (балите), нямаме проблеми с бомби, които гърмят, но си имаме свобода, здрави нерви, зеленина, пресни зеленчуци, които си копаме и въобще си ни е по хубаво. Затова ББ нека си срине Софията, пък може да построят нещо по хубаво на нейно място!
226
0
 
1
 
! Отговори
Петко преди 15 години
ББ е един от най-корумпираните политици. Лошото е, че нито една от популярните партии не се води от свестни хора. Но това ще продължава да е така, докато народът спи и продължава да търпи да го тъпчат. Вместо хората да се обединят и да си търсят правата, те са тръгнали един на друг да си вадят очите! Това е нелепо!!!
225
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 15 години
Егати колко е глупав народът ни. Вместо да се обедини срещу корумпираните управници, той е тръгнал сам да се избива.... абе какво е това деление м/у софиянци и провинциалисти??? Егати простотията!!!!!!!
224
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
208. - 03.09 18:38 - До 207От: АнонименПочивай в мир!Благодаря ти господи и днес съм жи, здрав и корав. Пожелавам ти от сърце каквото се случва на мен, да ти се случи същото и на теб два пъти. А аз съм горд човек, защото живота ми има смисъл. Ха със здраве и не почивай в мир, а копай! Така ще станеш човек и половина.
223
0
 
1
 
! Отговори
... преди 15 години
Тихо се пуска първият плангалено щипе бузките пак (там горе на снимката)де е на двора старият пън?Диков съсипа всичко навън...
222
0
 
0
 
! Отговори
cTpH преди 15 години
направете Българския Рамбо кмет! Не на мутрата с инициали!
221
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Абе тоя ББ савсем се самозабрави! Вместо да вземе да свърши нещо наистина полезно за града, пак е тръгнал да се занимава с глупости! Пак има сериозни проблеми с ***, след някой друг ден пак ще се заринем в ***, ама ББ е зает с много по важни дела-да преустройва центъра и да строй бизнес сгради! Щото от тях се печели много повече, отколкото от миризливия ***!
220
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
go grymnat! <<<<<<<<nema da e losho!
219
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
212, има мааалка разлика между ББ и Господ. Тя е в това, че Господ не се мисли за ББ!
218
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
varnete Balgarskata komunisticheska partia na vlast i nacionaliziraite chastnite firmi. Todor Jivkov nikoga niamashe da pozvoli takav grabej. demokratichnite sili, GERB, DPS, BSP i NDSV sa pozor za idnite pokolenia