Меракът на Бойко да руши София шокира дори и виенчани

Където други пазят, София руши, коментира "Дер Щандарт"
2 сеп 2008 21:15,
237
Меракът на Бойко да руши София шокира дори и виенчани
Г-н кмете, ние обичаме Стара София. Снимка: Булфото

В броя си от вторник авторитетният австрийски всекидневник "Дер Щандарт" коментира плановете на софийския кмет Бойко Борисов, които предвиждат разрушаването на част от стария център на града за сметка на нови бизнес сгради и подземни гаражи, съобщава DW.

Онова, което би било невъобразимо и немислимо във Виена - разрушаването на старинна градска част в името на офис сгради, има риск в София да стане реалност, пише "Дер Щандарт".

Само два реда в Държавен вестник, който не може да се купи от нито будка, оповестиха плановете за предстоящото събаряне на най-старата и вероятно най-хубава част на София.

Никакъв публичен дебат не се състоя преди това, никакви инициативи на опозицията или на гражданските съветници не се противопоставиха на плана, независимо от факта, че предвидените промени са радикални и насилствени, коментира вестникът.

Подземни гаражи като алиби

Изтъкваните причини - а именно нуждата от строителство на подземни гаражи - представляват по-скоро алиби.

Нуждата от тези гаражи обаче възниква предимно в резултат на потребностите на бъдещите офис сгради, които ще се използват за частни цели. Градът няма да има почти никаква полза от тях, защото отчуждената земя за строеж се предава в ръцете на инвеститори. И без друго претоварената основна транспортна ос на столичния град дори ще се стесни още повече, а потокът от коли ще преминава и в останалата част на София. Кой би имал полза от подобно нещо? Логично е - казват противниците на проекта - шепа инвеститори ще извлекат редица изгоди, както и техните помагачи в градските управи.

Софийски странности

Там, където в други европейски градове се полагат усилия за опазването на старинните градски части, където се санира и освобождава от транспорт и където се създават зелени площи и свободни пространства, които да се оформят според нуждите на децата и хората с недъзи, в София се тръгва по точно обратния път.

Този проект всъщност не е първият по рода си за българската столица.

Преди година стана известно начинание, предвиждащо разрушаването на коплекса сгради на Хотел България, за да се отвори място за търговски център.

Построеният през 1937 година хотел е под закрила на закона за паметниците на културата и приютява сладкарница, която е сравнима с "Кафе Централ", както и концертна зала с най-големия орган за автентична барокова музика в страната.

Едва след събирането на многобройни подписи против начинанието,то беше спряно, но със сигурност не е още окончателно предотвратено, отбелязва "Дер Щандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе идете и вижте Виена, или снимки, па тогава говорете за какви сгради става дума. Естествено е, че грозотийте да се бутнат, но би било добре да се ползват за градинки, а под тях и гаражи и други.
16
0
 
0
 
! Отговори
Св преди 15 години
Ето в това сме най-добри. Само за това ни бива - да рушим!!! Навсякъде хората градят, съхраняват, ценят, а ние...??? Ние сме царе на унищожението - планомерно и целенасочено разсипахме държава, икономика, природа... Ред е вече и на историята. Ами даа, колко са прости европейците!!! Как така не са се сетили да съборят Версайския дворец или "някоя друга старотия", примерно, за да отворят място за един страхотен мол, а? Бате Бойко ще им покаже как се прави. Дано само този "гениален" градоначалник дочака същата съдба като нашето клето историческо наследство!
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
евала на бойко!не съм му фен но центъра на софия е само стари изгнили постройки които само чакат да се стоварят върху някой!примери има,за съжаление печални!а и колко много нови работно места ще се открият в новите бизнес центрове някой помисли ли преди да почне да плюе?!евала ти бойко,няма да гласувам за теб но поне се опитваш да направиш нещо!
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Boiko, si e sam konkurencia. Na kakwoto si postele-towa ste sybere na ziborite. Nikoi oba4e nikyde ne pe4elil izbori butaiki na preden plan dandanii ot tipa Terminator-Accumolator III.Bobo- ste spe4eli ako wydwori red s boklucite i najlonowitye torbi4ki
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Бат Бойко се справи с *** та е крайно време да подпука и центъра.Това че в центъра сградите трябва да се ремонтират и санират е съвсем друг въпрос,това изисква повече време и пари отколкото да ги разрушиш.Че той направил ли е нещо през живота си освен да позира пред камерите.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да гf д- ате всички комунисти, на които парите са във Виена. Никой няма да Ви спаси!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бойко явно е решил да раздаде София на приятелите си мутри, като разруши старите сгради и да застрои и малкото останали паркове и зелени площи в столицата, а на тяхно място да построи нови сгради с офиси, които разбира се ще бъдат за платежоспособните бандити, а не за софиянците. Тогава вече мутрите ще плячкосат София напълно законно!Столичани, какво още ви трябва да видите и преживеете, за да разберете че столичния кмет Бойко Борисов е просто един интересчия и използвач, избран да граби и съсипва София?
10
0
 
0
 
! Отговори
ел преди 15 години
Това е изключителна лудост.Града ще бъде тотално обезличен. Тези хора не мислят за нищо друго освен за себе си.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами първо държавата и държавната администрация трябва да се изнесе от центъра на София, то хората отделни градове направиха. Така ще се освободи много място.
8
0
 
0
 
! Отговори
аман преди 15 години
И в Прага е страхотно - нищо общо със София.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
всеки град е отражение на хората, които живеят в него - София не е изключение
6
0
 
0
 
! Отговори
dano stane преди 15 години
Аз правя ЕВАЛА на Бойко дано срине всички стари сгради и да направят повече нови защото не се трае центъра минаваш и гледаш само СРУТИНИ некви изгнили сгради където с ще паднат ужас е особено по сливница си е м*йката дано ги изпобута всичко :)
5
0
 
0
 
! Отговори
M.Jane преди 15 години
аве,глупости са,ама май точно така ще стане.да не се окаже след четири-пет години ,че не живееме в софия ами в ''бойко''ЕТ?
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
дългата ръка на серГЕЙ явно плаща добре за да се окаля конкуренцията...
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всички ни се смеят, но това е трагикомедия - не знам дали и най-простата мутра може да измисли по-лошо управление за София! ПОЗОООР! Смешниииициии, даже на снимка сте жалки!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Онзи ден се върнах от екскурзия във Виена, и мога да кажа, че ни се чудят с право. Виена е една огромна противоположност на нашата ***. Пълно е с паркове, стари сгради, указателни табели има навсякъде...
1
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
Глупости!