Меракът на Бойко да руши София шокира дори и виенчани

Където други пазят, София руши, коментира "Дер Щандарт"
2 сеп 2008 21:15,
237
Меракът на Бойко да руши София шокира дори и виенчани
Г-н кмете, ние обичаме Стара София. Снимка: Булфото

В броя си от вторник авторитетният австрийски всекидневник "Дер Щандарт" коментира плановете на софийския кмет Бойко Борисов, които предвиждат разрушаването на част от стария център на града за сметка на нови бизнес сгради и подземни гаражи, съобщава DW.

Онова, което би било невъобразимо и немислимо във Виена - разрушаването на старинна градска част в името на офис сгради, има риск в София да стане реалност, пише "Дер Щандарт".

Само два реда в Държавен вестник, който не може да се купи от нито будка, оповестиха плановете за предстоящото събаряне на най-старата и вероятно най-хубава част на София.

Никакъв публичен дебат не се състоя преди това, никакви инициативи на опозицията или на гражданските съветници не се противопоставиха на плана, независимо от факта, че предвидените промени са радикални и насилствени, коментира вестникът.

Подземни гаражи като алиби

Изтъкваните причини - а именно нуждата от строителство на подземни гаражи - представляват по-скоро алиби.

Нуждата от тези гаражи обаче възниква предимно в резултат на потребностите на бъдещите офис сгради, които ще се използват за частни цели. Градът няма да има почти никаква полза от тях, защото отчуждената земя за строеж се предава в ръцете на инвеститори. И без друго претоварената основна транспортна ос на столичния град дори ще се стесни още повече, а потокът от коли ще преминава и в останалата част на София. Кой би имал полза от подобно нещо? Логично е - казват противниците на проекта - шепа инвеститори ще извлекат редица изгоди, както и техните помагачи в градските управи.

Софийски странности

Там, където в други европейски градове се полагат усилия за опазването на старинните градски части, където се санира и освобождава от транспорт и където се създават зелени площи и свободни пространства, които да се оформят според нуждите на децата и хората с недъзи, в София се тръгва по точно обратния път.

Този проект всъщност не е първият по рода си за българската столица.

Преди година стана известно начинание, предвиждащо разрушаването на коплекса сгради на Хотел България, за да се отвори място за търговски център.

Построеният през 1937 година хотел е под закрила на закона за паметниците на културата и приютява сладкарница, която е сравнима с "Кафе Централ", както и концертна зала с най-големия орган за автентична барокова музика в страната.

Едва след събирането на многобройни подписи против начинанието,то беше спряно, но със сигурност не е още окончателно предотвратено, отбелязва "Дер Щандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
0
 
! Отговори
проф. Борислав Георг преди 15 години
ДО206. - 17:52 - До 205От: Анонимен"Пише се селЕния, не селЯния.-------------------------------------- ---------------------Пише се селЯния, от селЯнин, *** , а не сЕления! Това показва, че си неграмотна ***.
216
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кой те види да те ненавиди!
215
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей неграмотнико кое как се пише ,ами отвори "Правописен речник на българския книжовен език" изд. Наука и изкуство и тогава прави забележки.Селяндурски шебек
214
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ало, вижте моята гола фотосесия на първа страница.
213
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бойко явно е решил да раздаде София на приятелите си мутри, като разруши старите сгради и да застрои и малкото останали паркове и зелени площи в столицата, а на тяхно място да построи нови сгради с офиси, които разбира се ще бъдат за платежоспособните бандити, а не за софиянците. Тогава вече мутрите ще плячкосат София напълно законно!Столичани, какво още ви трябва да видите и преживеете, за да разберете че столичния кмет Бойко Борисов е просто един интересчия и използвач, избран да граби и съсипва София?
212
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
пожарникар, генерал, кмет, неформален лидер, бодигард на Тодор Живков... още малко и Дедо Господ!!! толкова ли е трудно да го видите, че е *** ??? единствената причина да го има е защото е удобен!!! мислете бе хора!!!
211
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Браво 118, каза им го на ТЪПИТЕ ***, които надойдоха през последните 5-6 години и вече масово се изживяват като софиянци и дават акъл. Я да си копат градинките, ако пък искат да живеят тук, нека се научат на ред и да пазят чисто ... опропастиха хубавия ни град, тези ***. Призовавам да се върне СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО, щото тези тъпчовци избраха и ББ за кмет, да си патим ние, софиянци, а те да злорадстват
210
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дано до изборите повече хора разберат и си отворят очите за това - какъв лъжец и манипулатор е Бойко Борисов - шефа на всички мутри и бизнес-измамници в България!
209
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЗЛОДЕЯТ НА СОФИЯ СЕ КАЗВА ПЕТЪР ДИКОВ, НА ДЛЪЖНОСТ ГЛАВЕН АРХИТЕКТ - ТОВА МРЪСНО ДОЛНО АЛЧНО И КРАДЛИВО КОП.ЛЕ, АКО МОЖЕ ЩЕ ПРОДАДЕ И РОДНАТА СИ МАЙКА - НЯМА ПО-АЛЧНИ СЪЩЕСТВА ОТ НЕГО И БРАТ МУ - *** МУТАНТСКИ
208
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Почивай в мир!
207
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
206-ти това е от салЯЯЯндур. Селяните са хора, които живеят на село, а сеЯЯците са простаците , които се наръгаха в София!Бегай пий си бирата и не се коси за мен. Аз съм си извървял пътя и като погледна назад бая народ ми диша пушилката.
206
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Пише се селЕния, не селЯния.Залитна Савова, 29 г, първа българска Интернет звезда Пловдив"Ето това вече е смешно
205
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сградата на Алабин ако не си спомняте се срути при немъЪЪЪЪрливо ново стройтелство ! Пише се немарливо - анадъмно!Да, бе да, направо ти повервах от първия път. Какво ново строитерство бе ***, тя беше паметник на културата, как се събори при ново строителство.Баси селянията и пъпотията.
204
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Най-лошото е,че тези гербаджий ще ги изберете и за управници на държавата и тогава вече всичко ще съсипят!А медийте мълчат защото взимат парички!Забелязали ли сте как Бареков винаги защитава Б.Б. а трябва да е безпристрастен?!
203
0
 
0
 
! Отговори
Дядо железни преди 15 години
198 - Ти прочете ли добре статията ? Как няма да се плюе като той иска да отнеме домовете на хората и да отчужди земята и да я предаде на частни инвеститори негови дружки ! Тези хора които са се родили имат законни документи сградите са законно построени им се отнема всичко ! сградите който са пред разпад да се бутнат но обитаемите никой освен собствениците неже да казва каква съдба ще имат.От кога Бат Бойко и Диков почнаха да решават кой къде ще живее в софия ? Общината трябва да пише предписания и да глобява ако има опасни сгради или такива в лош вид.Сградата на Алабин ако не си спомняте се срути при немърливо ново стройтелство !
202
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бутнете и стария град в Полвдив, че е много грозен и постройте малки магазинчета, моля ви!
201
0
 
0
 
! Отговори
Георги Данчев преди 15 години
Елате в Сливен да видите какво прави Подлогата на Борисов Йордан Лечков ...Тъй де нали са все Герб ... *** Йордан Лечков под напора на алчноста и простотията си ...изора целият град от една година всички улици в града са на ниво чакъл и разбита канализация от , която хвърчат ...Изсече 50 годишни красиви дървета с единствената приумица ,че улицата трябва да стане с половин метър по широка само това да бе ...центъра с парка му ще става в бизнес сгради но стига толкова Най шокиращото е ,че нито Бтв нито която и да е телевизия и вестник ...нищо не казват за това ...Освен ,че Кухата футболна топка е Кмет на Сливен А той е един от Герб !!!
200
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
СЪС СЕЛСКИ МАНТАЛИТЕТ
199
0
 
0
 
! Отговори
Цара на пиара преди 15 години
По повод появилите се напоследък негови снимки, на които е заснет гол до кръста, столичният кмет Бойко Борисов обясни в сряда пред БНР: "Аз играя всеки обед футбол или тенис и винаги играя с такъв екип. Хората от това списание са дошли и са снимали във времето, в което играя. Това са го правили и други журналисти, така че нито съм го направил нарочно, нито ме интересува какъв имидж носи. Всички знаят, че от 12 до 13.30 ч. спортувам. И днес да дойдете, и днес ще ме видите там."На въпрос дали тези фотоси не създават проблеми с имиджа му на бъдещ министър-председател, той отговори: "Не. Умишлено никога не съм правил нищо такова."
198
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не си в час. Какво значи да разруши стари исторически сгради. Никъде нито съм чул нито съм прочел, че например ще събори Царевец или Трапезица. И понеже си от село ще ти кажа - те са на Орлов мост. Почти всички посолства се намират в стари и хубави сгради по улица Оборище. Там нещо да се руши? Сградите на площад Гарибалди също са стари и красиви - там ли ще се руши? По Графа ли или къде по-точтно. Може би става въпрос за хотел Рила - гордостта на соца. Ами този архитект проектира новата сграда на Радио София и тя се вписва като цирей в околната сградна среда. Даже техническия ръководител на обекта лежа в затвора заради този велик архитект. Ако плодължа така трябва да напрява карта на София. Само, едно да попитам - кой продаде или отдаде част от военния клуб на някакви субекти да направят кръчма на пъпа на София дето там се събират само отбрани к*урви и синчета. Има бая за писане. Защо никой вече не говори са срутената сграда на Алабин убила двете момичета - тя нали беше архитектурен паметник? Писна ми от селяци дето се изявяват, а даже нямат хан хабер за какво иде реч. Тук целта е да се плюе по Борисов и това си е едно комунистическо мероприятие. Казах - това време свърши, будалите също! От Виена искам само Виенската опера, виенчани, но не разните там новоизлюпени милионери и милиардери с червен произход.