Меракът на Бойко да руши София шокира дори и виенчани

Където други пазят, София руши, коментира "Дер Щандарт"
2 сеп 2008 21:15,
237
Меракът на Бойко да руши София шокира дори и виенчани
Г-н кмете, ние обичаме Стара София. Снимка: Булфото

В броя си от вторник авторитетният австрийски всекидневник "Дер Щандарт" коментира плановете на софийския кмет Бойко Борисов, които предвиждат разрушаването на част от стария център на града за сметка на нови бизнес сгради и подземни гаражи, съобщава DW.

Онова, което би било невъобразимо и немислимо във Виена - разрушаването на старинна градска част в името на офис сгради, има риск в София да стане реалност, пише "Дер Щандарт".

Само два реда в Държавен вестник, който не може да се купи от нито будка, оповестиха плановете за предстоящото събаряне на най-старата и вероятно най-хубава част на София.

Никакъв публичен дебат не се състоя преди това, никакви инициативи на опозицията или на гражданските съветници не се противопоставиха на плана, независимо от факта, че предвидените промени са радикални и насилствени, коментира вестникът.

Подземни гаражи като алиби

Изтъкваните причини - а именно нуждата от строителство на подземни гаражи - представляват по-скоро алиби.

Нуждата от тези гаражи обаче възниква предимно в резултат на потребностите на бъдещите офис сгради, които ще се използват за частни цели. Градът няма да има почти никаква полза от тях, защото отчуждената земя за строеж се предава в ръцете на инвеститори. И без друго претоварената основна транспортна ос на столичния град дори ще се стесни още повече, а потокът от коли ще преминава и в останалата част на София. Кой би имал полза от подобно нещо? Логично е - казват противниците на проекта - шепа инвеститори ще извлекат редица изгоди, както и техните помагачи в градските управи.

Софийски странности

Там, където в други европейски градове се полагат усилия за опазването на старинните градски части, където се санира и освобождава от транспорт и където се създават зелени площи и свободни пространства, които да се оформят според нуждите на децата и хората с недъзи, в София се тръгва по точно обратния път.

Този проект всъщност не е първият по рода си за българската столица.

Преди година стана известно начинание, предвиждащо разрушаването на коплекса сгради на Хотел България, за да се отвори място за търговски център.

Построеният през 1937 година хотел е под закрила на закона за паметниците на културата и приютява сладкарница, която е сравнима с "Кафе Централ", както и концертна зала с най-големия орган за автентична барокова музика в страната.

Едва след събирането на многобройни подписи против начинанието,то беше спряно, но със сигурност не е още окончателно предотвратено, отбелязва "Дер Щандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Каква е ролята на главния архитект на София Петър Диков ? Както е известно неговият брат арх.Калин Диков е собственик на едно от най-мощните архитектурни бюра в столицата ЕЛИТ, което получава едни от най-тлъстите поръчки.
196
0
 
0
 
! Отговори
maria-luiza преди 15 години
Б.Борисов е хубав мъж интересен но няма да успее и не зная към какво се стреми, но политик от него не става. Където има събитие бате Бойко е на първа линия. 2 метра асфалт да се положи и той се снима и го открива и т.н.
195
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Браво! Прав си.Наколните жилища са част от историята ни , също както землянките, килийните училища, но са заместени от по-нови постройки за обитаване, както и те на свой ред ще бъдат заместени от по-нови без да са заличени старите от историята ни.
194
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Как да се реставрират сгради на немарливи собственици, които заслужават да им ги вземат и приведат ако не в "красив ИсторИчески вид", то поне в безопасен за останалите хора. Ако в цинтъра на софия бяха останали Исторически бараки и килийни училища за обитаване сигурно и тях щеше да искаш да запазиш за поколенията :)). Повечето исторически автентични сгради и къщите на аристокрацията в Сф.вече са унищожени и заместени от това, което сега наричаш "сгради наследство" .
193
0
 
0
 
! Отговори
набор 89 преди 15 години
Няма значение колко е качествено новото строителство или колко са грозни старите сгради,наистина не мога да ви разбера. Дори и да се строи качествено се изтрива безвъзвратно история. Относно това колко били грозни старите сгради сериозно питам ти добре ли си? Извиняваи,ако ти звуча грубо,но това е все едно да кажеш,че Пикасо е рисувал грозно. Това са цели етапи от българската история и в центъра е било събирано винаги най-хубавото от периода,една кампания за реставрация или дори елементарен козметичен ремонт би могла да спаси голяма част от центъра по времето на Стамболов.
192
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
при парите на комунистите разбира се. От там идва и статията. Какви ги пле*щят авторите. Те наистина познават ли София? Стара София беше на мястото на президенството, партийния дом и бившия ЦУМ сега владение на мутра. Там имаше прекрасни сгради и хотели. Там имаше прекрасни ресторанти и сладкарници. Там се събираше интелегенцията на София. Това беше улица търговска. А спомняте ли си красивите къщи около докторската градина. Сигурно не, защото там другарите разрушиха всичко и си направиха блокове с апартаменти от по 150 - 200 кв.м. Там е "цветът" на кумунистечуската олигархия. Собствениците на тези прекрасни къщи бяха изселени "възмунети виенчани" по времето на комунизма. Така, че тази статия може да заблуди само другарките и другарите звеноводи! Ха със зддраве от дедо ви софиянец.
191
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Новото строителство може да бъде и качествено, зависи от контрола, който му се упражнява и от санкциите. Преобразяване и разкрасяване на София- защо не стига да е компетентно направено. Добрите архитиктурни решения не са се свършили, но съвестните хора да.
190
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ISTINATA E, 4E NQOI SGRADI NAISTINA SE NUJDQQT OT RESTAVRIRANE, NO ZA DRUGI - NE SI STRUVA- IMA I GROZNI, RU6A6TI SE SGRADI S MRA4NI I MALKI STULBI6TA
189
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
София хич не беше грозна през 90-те. Но след това почнаха да строят грозните сгради като този скапан MALL OF SOFIAи други такива грозни. Е извинете, но такива сгради в съседство със старите или панелки седят някак ис не на място. Да не говорим, че са абсолютен кич и на запад никой вече не строи така. Но тук сме винаги 15 години след белите държави...
188
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пич, Именно Европа ни казва, че рушенето е тъпотия, каквато те нитоп биха направили, нито разбират у Бойко. Да, архитектурата не е като във Виена, но я има. А онова, което се строи и проектира сега е пълен ***. Не е подходящо даже и под земята да стои, камо ли да се вижда в центъра на една столица, пък била тя и българската. Добри или лоши, сградите са строени стабилно и, най-важното, са естетически съобразени с града. Бат' Бойко можеше да наложи малко санкции на онези, които не си поддържат сградите (на спирката на трамвая на колоните до "Алабин" може да се види прорастнало дърво от втория етаж, широко около 20-25 см.) вместо да се готви да руши, за да построи нещо, от което да имат полза няколко инвеститора и собствения му джоб. А за собствениците - като не искат да ги поддържат или да бъдат страховито глобени, или да им се даде 2-3 месечен срок да ги продадат (защо не и на общината). Абсолютно съм против застрояване на центъра на София с новото, изключително грозно и некачествено, строителство.
187
0
 
0
 
! Отговори
реалист преди 15 години
Ами хайде в тоя ред на мисли /"да запазим сегашния облик на Сф.", който е толкова красив.../ да запазим вовеки и рушащите се панели и векове наред да ги кърпим и замазваме, понеже са част от нашата соц. история и "кафезна култура", вместо след отредения им брой години живот да се построят на тяхно място по -добри жилища за хората. Разбира се, че определени стари и красиви като стил сгради трябва да се запазят, но нека не бъдем плюшкиновци.
186
0
 
0
 
! Отговори
огг преди 15 години
Това че са западнали не означава, че с реставрация няма да станат красиви. Проблемът е, че не се поддържат. Няма значение дали сградата е мюсюлмански стил или европейски. Трябва да си тачим историята. Вместо столицата ни да запази характерния си стил и история трупана векове ще разрушим всичко. Всяко нещо, дори и полуразрушено, може да бъде превърнато в нещо красиво. Ама въпросът е в желанието.
185
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
Защо да не се махнат старите хамбари и мишкарници от столицата ни!? Влизали ли сте в повечето такива сгради-те са ужасни-с много тесни стълбища, мрачни неприветливи, въобще грозни и потискащи, дори и в почистен и що годе спретнат вид са такива.Архитектурата им въобще не е виенска.
184
0
 
0
 
! Отговори
да преди 15 години
Относно коментара, че Слави Трифонов е "добър човек" и че трябвало да се кандидатира-автора/ката на коментара или е с психични отклонения или е роднина на въпросния.За "т.нар.красиви стари сгради на София"-няма такива!!!Всички са западнали и собствениците след като не искат да ги поддържат по -добре да се бутнат и построят нови.Сгради като Двореца Президентството и ЦУМ се броят на пръсти, останалото е ориенталщина и сергия върху сергия-битаци. Нека София се обнови и разкраси, за да не ни е срам от столицата ни!
183
0
 
0
 
! Отговори
Peter Pan преди 15 години
Ami to i Notting Hill v London ne e osobeno krasiv i sgradite sa napalno lisheni ot arhitekturna stoinost, no fasadite sa boiadisani priatno i tova e edno ot nai-poseshtavanite mesta v London. T.e. problemat na Sofia ne e v starite sgradi, a v tiahnata poddrajka. Ako se restavrirat, dori nai-skapanite biha izglejdali prilichno i Sofia bi imala poveche oblik s tiah, otkolkoto s novi sgradi, koito niamat char.
182
0
 
0
 
! Отговори
архи преди 15 години
Бойко,започни реставрацията поне на следните сгради/в момента те са оставени да се рушат/ и ще гласувам за тебе:1.Бившата китайска легация на Бул.Руски2.Славянска беседа3.Прекрасната сграда на ул.Сан Стефано между Оборище и Янко Сакъзов.4.Сградата на ъгъла на Шипка и В.Априлов.Преди известно време дойде испански ТИР, натовари всички мебели, даже и ламперията и стълбите и ги откара сигурно към някои от царевите синове.Сега я заключиха ама с отворени прозорци и чакат да се скапе.5.Възстанови скулптурните фигури върху чешмичките в София-мочето с кратунките,мочето с гъската,бюстовете на композиторите в Борисовата градинаСамо толкоз,като програма минимум.Нали имаш мисия,покажи характер и хората моментално ще те заобичат.И не се крийте зад разни претексти,че нямало законови основания и т.н. Нали ходи вБерлин,що не пита,там всичко е измислено.Хайде покажи,че можеш и ние сме с теб!!!
181
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вие викате ще няма за кой да гласуваме. Е дано Слави Трифонов да се кандидатира, защото е велика личност. Добър човек с добра душа.
180
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
България и София е обречена на разруха, ако се допусне да продължават да ни управляват неграмотни и алчни за пари хора. Бойко е един медиен ***, чиято уста не млъква, а действия нулеви, модата в България диктуват простите и неграмотни хора.
179
0
 
0
 
! Отговори
Botur преди 15 години
И за коя част точно на София стана, че не разбрах???Плюете без да мислите...Някой разхождал ли се е в стария център около ул. Пиротска да видите каква *** е там? Рушала се най-хубавата част на София...Ами ще се руши, ние сме в Европейския съюз, европейска столица се водим, не ориенталска...
178
0
 
0
 
! Отговори
Русенец преди 15 години
В София има наистина красиви стари сгради, които не се потдържат и нарочно са оставени да се срутят от самосебе си. Изглеждат мръсни и неугледни, но който разбира знае какъв облик може да придобие при добра реставрация. Наистина другите държави много пазят културното си наследство като реставрират старите постройки или ги изграждат наново отвътре като запазват фасадата.