Меракът на Бойко да руши София шокира дори и виенчани

Където други пазят, София руши, коментира "Дер Щандарт"
2 сеп 2008 21:15,
237
Меракът на Бойко да руши София шокира дори и виенчани
Г-н кмете, ние обичаме Стара София. Снимка: Булфото

В броя си от вторник авторитетният австрийски всекидневник "Дер Щандарт" коментира плановете на софийския кмет Бойко Борисов, които предвиждат разрушаването на част от стария център на града за сметка на нови бизнес сгради и подземни гаражи, съобщава DW.

Онова, което би било невъобразимо и немислимо във Виена - разрушаването на старинна градска част в името на офис сгради, има риск в София да стане реалност, пише "Дер Щандарт".

Само два реда в Държавен вестник, който не може да се купи от нито будка, оповестиха плановете за предстоящото събаряне на най-старата и вероятно най-хубава част на София.

Никакъв публичен дебат не се състоя преди това, никакви инициативи на опозицията или на гражданските съветници не се противопоставиха на плана, независимо от факта, че предвидените промени са радикални и насилствени, коментира вестникът.

Подземни гаражи като алиби

Изтъкваните причини - а именно нуждата от строителство на подземни гаражи - представляват по-скоро алиби.

Нуждата от тези гаражи обаче възниква предимно в резултат на потребностите на бъдещите офис сгради, които ще се използват за частни цели. Градът няма да има почти никаква полза от тях, защото отчуждената земя за строеж се предава в ръцете на инвеститори. И без друго претоварената основна транспортна ос на столичния град дори ще се стесни още повече, а потокът от коли ще преминава и в останалата част на София. Кой би имал полза от подобно нещо? Логично е - казват противниците на проекта - шепа инвеститори ще извлекат редица изгоди, както и техните помагачи в градските управи.

Софийски странности

Там, където в други европейски градове се полагат усилия за опазването на старинните градски части, където се санира и освобождава от транспорт и където се създават зелени площи и свободни пространства, които да се оформят според нуждите на децата и хората с недъзи, в София се тръгва по точно обратния път.

Този проект всъщност не е първият по рода си за българската столица.

Преди година стана известно начинание, предвиждащо разрушаването на коплекса сгради на Хотел България, за да се отвори място за търговски център.

Построеният през 1937 година хотел е под закрила на закона за паметниците на културата и приютява сладкарница, която е сравнима с "Кафе Централ", както и концертна зала с най-големия орган за автентична барокова музика в страната.

Едва след събирането на многобройни подписи против начинанието,то беше спряно, но със сигурност не е още окончателно предотвратено, отбелязва "Дер Щандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Любимата песен на ББ е Батальона се строява софиянците реват
156
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Целият свят е срещу бойко, а той е толкова велик - как не ви е срам, той направи толкова много неща за София, открадна толкова много пари, а вие не спирате да го плюете
155
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нека гласуват овцете за Бойко, той ще разкара комунистите, както бсп разкара и разследва царя, преди избори всички говорят за разследване на сделки и съд, но като дойде време за коалиране и правителство, се забравя за обещания и почва старата песен на нов глас. Така че хубаво си мислете, кой е ББ и за какво се бори, кой го вкара във властта. София изглежда ли по добре, има ли разлика от управлението на ББ, има ли *** по улиците, има ли незаконни строежи, зелени площи предвиждат ли се?
154
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ВСИЧКИ СОФИЯНЦИ ДА ГО ТУРЯТ НА МАЙКАТА В СЕЛСКАТА МИРИЗЛИВА СЛИВА, ОТ КОЯТО СИ СЕ ПРЪКНАЛ,
153
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дер Щандарт е казионен вестник на БСП. Да живее Бойко. Какво разбират австрийците от нашите работи. Доган е платил на австрийците.
152
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да, много хора псуват Биг Брадър, за дето хората вътре били простаци, а това всъщност е извадка от народа. Аз лично познавам много висшисти, които да интелигентни на хартия, но са пълни алкохолици и псуват децата и жените си. Хората в къщата са ПРОСТАЦИ, защото са извадка от тоя *** народ, значи такива сме ние българите. Знаете ли, че алкохолизмът е дълбоко заседнал в народното ни съзнание (народните песни - тип "дай ми вино за да пия")? Мъжете много често са потни, миризливи, наливат се с ракийка по повод и без повод и псуват, а жените са домакини или пък стават *** за да не са домакини. Ето това е действителността, няма какво да се лъжем.
151
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
i koq e tazi stara 4ast na sofia? moje bi prehlupenite kasturki ili blokovete s izpopadala mazilka?!...nisto ne spomenavat!
150
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
той на тая снимка е като паметник на съветската армия
149
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ти си *** а не другите ....на такива като тебе всички им пречат за нещо.....ти си бил умен а другите са *** вкл и бойко абе ходи се лекувай нещастик такъв
148
0
 
0
 
! Отговори
valq преди 15 години
еми може -прави го ти като не можеш .....айде да не казвам ....
147
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бойко ме обижда. Той е *** и ме изкарва по *** от себеси като иска да ме управлява. Още повече се обиждам от факта, че много хора го намират за умен - това значи че съм заобиколен от ***.
146
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 15 години
какво е направил пък Бойко,единствено изнудва фирмите да правят а той да открива,това го може всеки
145
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хората в къщата са ПРОСТАЦИ, защото са извадка от тоя *** народ, значи такива сме ние българите. Знаете ли, че алкохолизмът е дълбоко заседнал в народното ни съзнание (народните песни - тип "дай ми вино за да пия")? Мъжете много често са потни, миризливи, наливат се с ракийка по повод и без повод и псуват, а жените са домакини или пък стават *** за да не са домакини. Ето това е действителността, няма какво да се лъжем.
144
0
 
0
 
! Отговори
валя преди 15 години
КАКВО ВИ Е НАПРАВИЛ БОЙКО ЧЕ СТЕ ТОЛКОВА ОЗЛОБЕНИ С/У НЕГО БЕ НЕЩАСТНИЦИ ЖАЛКИ СТЕ ,ТОЙ НАПРАВИ ЮЖНИЯ ПАРК И ЕЗЕРЕТО АРИАНА,ОСВЕТИ НОЩЕМ СГРАДИТЕ,МЕТРОТО СЕ СТРОИ И В МОМЕНТЕ СЕГА НЕКА РАЗРУШИ СТАРИТЕ СГРАДИТЕ ДЕТО УБИХА ДВЕ МОМИЧЕТА НЕЛЕПО В КОЛАТА ИМ /СПОМНЕС СИ СЛУЧАЯ/ КАКВО ТОЛКОВА Е РАЗРУШИЛ БЕ ...АБЕ И ВИЕ ДЕТО ПИШЕТЕ УЖ НОВИНАТА СТЕ ЗЛЕ....ИСКА ЧОВЕКА ДА НПАРВИ СОФИЯ ПО ХУБАВА А ВИЕ ГО ПЛЮЕТЕ ,СИГУРНО ПЯНАТА ОТ УСТАТА ВИ СЕ ЛЕЕ ПО КЛАВИАТУРАТА ДОКАТО ПИШЕТЕ ...УЖАС
143
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако преместите столицата, простолюдието ще я напусне. Някой хора смятат, че където е столица е престиж и биха литнали към друг град, ако стане столица. Абонирани са. НОВАТА СТОЛИЦА ЩЕ БЪДЕ ТУТРАКАН!
142
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе Не ЗнАм Кой От Село Кой Не, Но СмЕ *** нАрОд.
141
0
 
0
 
! Отговори
архитект преди 15 години
Знае ли новият Нерон-Месия какво е старина? Знае само че по-лесно гори - защото е един пожарникар (за повече трябва акъл....Къде ли е акълът на избирателите???
140
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дано до изборите повече хора разберат и си отворят очите за това - какъв лъжец и манипулатор е Бойко Борисов - шефа на всички мутри и бизнес-измамници в България!
139
0
 
0
 
! Отговори
Mirobg преди 15 години
Кретеноид - какво повече да си говорим. София има уникална архитектура и вместо да я стегне и обнови Бойко си я руши...
138
0
 
0
 
! Отговори
igra4a преди 15 години
mnogo im dreme na vien4anite za nas ama se 4udq koe plateno jurnalist4e go e napisal.