Шишманци приема софийски бали

240 хиляди тона боклук тръгват към площадките на бившия завод "Стоманолеене", който е край селото
2 окт 2008 13:23,
25
Шишманци приема софийски бали
На камиони и към Шишманци. Снимка: БГНЕС

Екоминистерството договорило с кмета на град Раковски 240 000 тона софийски боклук да потеглят към село Шишманци, на площадките на бившия завод "Стоманолеене".

Кметът Франц Коков обяви, че няма опасност за населението на района, защото балите няма да са на открито, а в остъклените халета на строящия се завод за отпадъци.

По думите му изграждането ще продължи поне още 4 месеца, а необходимите 17 млн. лв. се очакват едва през ноември.

"След завършването му той ще бъде използван от община Пловдив и няколко съседни общини", допълни Коков.

В средата на септември стана ясно, че други 180 хиляди тона от столичните бали тръгват към Силистра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Софията ... *** не могат да си оправят и ще идва при нас. Тази работа няма да стане ! Няма аз да ви мириша ***.Бийте се в гърдите,че сте софиянци,ама такава европейска столица като нашата няма .. Толкова миризлива и пълна с болкуци!Гордейте се !!!
23
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Nikakvi sofiiski bokluci okolo Plovdiv!
22
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 15 години
Аз никога не съм се бил в гърдите че съм от София.Ама има един виц - един попитал случайно друг: "Ти от къде си?"; а той му отговаря: "От София." А първият пак го пита ядосан: "Ми кво като си от София???".
21
0
 
1
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Освен това наскоро беше проявен интерес за продължаване на дискусията, но чрез електронната поща. Няма проблеми, позабавих се, но ето адреса ми:donjo.donev***gmail.comИзобщо е време да разберем, че без радикални промени и в нашата, и в светомната система нещата отиват не само на зле, те стават безперспективни и безсмислени. Явно властимащите - от основните лихварите банкери о политиците продължават да изтъпяват и да увеличават алчността си /вижте какво става със световната финансова система/ и трябва да ги спрем с ефективни конкретни решения - примерно в случая с отпадъците, или с преминаване на автомобили като влизащите вече в производство американска Aptera и германската LOREMO с разход на гориво между 1 и 1,5 литра на 100 км и най-вече с реална недългова финансова система под пълен контрол на държавата и обществото.
20
0
 
1
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
На която отговора ми беше: "Ами аз наистина не съм от най-компетентните, но от Вас явно съм много по-компетентен и освен това за разлика от Вас съм работил само в България и за България. Ей заради такива като Вас ограничени коне с капаци, стараещи се да си запазят благинките, до които са се докопали и разпространяващи като чума чуждия челен опит и преди, и сега, сме на това диридже и като политика, и като икономика, и като... На такива като Вас някой трябва да им разскаже историята с ориза и врабчетата в Китай и ръководенето на селскостопанските работи по съобщенията на уличните високоговорители.Дожбре, даже и да приемем, че сте прав, макар че не е така, все пак имаме още 15 години. Не е ли по добре през това време да си изразходваме средствата и възможностите за да си подобрим обора и след това да си строим златните тоалетни /виж края на 15/?И после всички тези правила и директиви дето ги бълва ЕС са си жива скръб, че и нещо по-лошо. Спомняте ли си какво беше решението за ядрената енергетика и какво е сега? - диаметрално противоположно и така це стане и с отпадъците. А има и още по фрапиращи глупусти на евробюрократите - има една история с един остров между Швеция и Финландия, населен с шведи-рибари, но водещ се към финландияр на който му писна от глупустите на ЕС по отношение на риболова, тегли една майна и... но намерете си я и я прочетете подробно, ще Ви е от полза.А колкото до рециклирането да сте прочели някъде, е аз съм против? Точно обратното, аз съм му краен привърженик дори в идеологически план по отношения и на рециклируемите отпадъци. Но за да има рециклиране изибщо не е необходимо да има завод, а отделяне на годните за рециклиране отпадъци от биологичните. ПРимитивно непримитивно, но това и сега се прави у нас и проблема е по скоро в рециклиращите мощности и далаверите около тях.И все пак попитайте Вашите западни колеги колко са малките и големите животни по маса, какъв е естествения кръговрат на живата материя и какво ще стане, ако биологичните отпадъци от най-масовото голямо животно - човека, се превръщат в неорганична материя. В тази връзка, макар че аналогията е много далечна и трудно ще я разберете, не е ли това като в онзи древногръцки мит за оня, дето си пожелал всичко, до което се докосне, да се превръща в злато?Засега стига толкова. Ако желаете, може да продължим дискусията, а аз обещавам да бъда по-кротък и да отговарям по-възпитано."
19
0
 
1
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
До тук съм получил една критика и тя е: "Доню Донев, Вие сте напълно некомпетентен по темата с утилизирането на отпадъци! Това го казвам категорично и убедено, тъй като работя в отдела за проучвания на пазара на отпадъци в един от големите и уважавани немски институти за пазарни изследвания в Бремен.Съвсем накратко - поради членството ни в Европейския съюз, съответно наложените от съюза директиви, които страната ни е задължена да спази и приложи, в близките до 15 години ще се извърши постепенно ограничаване на депонирането на отпадъци. Трябва да се започне с рециклиране на до 65% от отпадъчния материал, останалите - тези, които не могат да бъдат обработени, за да се получи от тях отново хартия, стъкло, желязо, т.н. - ще бъдат изгаряни. Част от тях отиват за добиване на заместително гориво - Ersatzbrennstoff - което се ползва в циментени заводи и заводи за стомана, останалата част отива в инсинератори, като при изгарянето им в тези инсинератори се произвежда енергия под формата на ток или в повечето случай пара. Има технология и за утилизирането на саждите, които остават след изгарянето.Този процес вече започна в страните от източна Европа - Полша, Чехия, Унгария и Словакия - не е още на нивото на Белгия и Германия, но вече е стартирал. Несъмнено ще дойде и при нас. Ето затова е необходим завода за отпадъци, за който се говори толкова много.Депонирането не е желан метод."
18
0
 
1
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
И защо е всичкото това дърдорене на властимащите за какво ли не, но не и за реалните и ефективните решения, подобряващи нивото на България и живота на българите? Е ми то се знае, аз от време на време споменавам това онова по форумите... И защо няма резултат също се знае. Е, поне напомням на всички, включително властимащите, че не успяха и няма да успеят да елемират напълно нас, репресираните. А това, което породи нас, ще породи други... христианството е непреодолимо и незаобиколимо, могат само да го забавят с фарисейско-талмудисткия си юдаизъм...А сега предстои да станат властимащите у нас в еталон за тъпотия и алчност - канеха се да изнасят *** в далеч по гъсто населени от нас страни, а накраю се спряха на границата - Силистра все пак е на границата с Румъния. Е, това вече надхвърля всичко, и то за проблем с който се е справял без проблеми още първобитния човек... А накрая за капак ще построят заради далаверата екологино вреден завод, за да станем и за смях - ще живеем в обор, но ще си имаме златна тоалетна.
17
0
 
1
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
След това продължих и уточних: "Вече казах, че е противоестествено и екологично вредно да се унищожават битовите отпадъци. Впрочем може и да си спомняте подобни изказвания на тази тема от признат световен специалист в тази област - проф. М. Златева. Както и предлаганите решения. Това първо. От друга страна от хилядолетия, а и в момента като почти доминиращ метод, включително в най-богатите страни, се използват сметища. И от трета имате примера с Пловдив. Години наредсе обяснява обаче, че около София нямало подходящо място за сметище - едва ли не единственото възможно и вече употребено е това в Суходол. Всички търсят и все не намират. Е, в това може и да има нещо верно - все пак където има природно образование, подходящо за сметище, то обикновенно е падина с водоизточник, добри условия за живеене и там вече са се заселили хора. Но какво пречи тогава да си построим сметище? Сметнете колко са годишните отпадъци в София и ще видите, че по обем те са примерно колкото е обема на един стадион. Между другото физическото мислене е може би най-дефицитната част от човешкото мислене. Спомняте си, че бяха платени на Пловдив 47 000 000 лв. да 200 000 т. софийски отпадци. Това прави по 235 лв на тон. Ей богу, аз съм готов да утилизирам лично по един тон отпадъци всеки ден на такава цена. Че дори и по цената за тон по вътрешни цени за един град - в София тя е между 100 и 200 лева. А 200 000 тона отпадъци /изпратените в Пловдив/ е съпоставимо с обема на коритото на най- големия строен у нас кораб, то е метално и по скъпа тенология, но цената му е мнагократно по ниска от тези прословути 47 000 000 лв. Та ако беше построено бетонно и дори метално корито всичко щеше да е по-просто и поевтино. Изобщо тази цена беше съпоставима само с цената на нашите ББ кубове за ядрени отпадъци. Но тези неща само за илюстрация. А сега накратко съвсем конкретно. Разгледайте с гугълските или майкрософстки системи терените около София и ще видите сухи и голи баири. Изберете си еди такъв, проучете го и направете след това върху него взлъбнатина за сметище. Както и да я изработвате - с техника, дори с изкопчии, тя ще ви излезе с порядъци по евтина от завод. Анай-евтино е с насочен взрив. Доколкото знам, цената на депото в Цалапица е 20 000 000 евро и вклячва и проектирането, и копането, и застилането с глина и пластмасово фолио, а възможно и далавера. Е, стига толкова тук. Ако някого го интересува повече, аз съм на разположение."
16
0
 
1
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Продължавам да повтарям... Ако щете считайте като папагал, ако щете считайте като Катон Старши. Защото ми омръзна от алчни и некадърни властимащи. Та примерно на 24.04.2008 писах: "Повече от година и половина Б. Борисов не казва нито "да", нито "не" на предложението ми за решаването на проблема с отпадъците. Изпратих му го и по Д. Здравкова, и по пощата /сега живея във Варна/. Изпратих предложението си и до Кисьов /тогава беше председател на ОС в София/ по Кирчев - резултата е същия. Естествено, не съм очаквал друго - все пак имам сериозен жизнен опит - и пряко и косвено съм репресиран по време на комунизма, но все пак съм и учен, и политик, и най-вече христианин. И сега няма смисъл да се обаждам, но пепелта удря съцето ми, както казва Ойленшпигел... Та и за отпадъците, и за много други неща има прости, евтини и ефективни решения, но те са противопоказани на съвременната система. Това се разбира от все повече хора, включително привелигировани. Въпреки тоталната валидност на анекдота на Шафаревич за мишите опашки и човешките глави. Да, и само още нещо - унищожаването на битовите отпадъци чрез изгаряне или друг начин е противоестествено и екологично вредно - не знам защо еколозите мислят само за големите животни, след като е известно, че тяхната маса е от порядъка на 1/3 от живите организми и ако отнемем на микроорганизмите част от храната им, т.е. нашите отпадъци, това води до много по-тежки екологични последствия отколкото изчезването на множество големи редки животни."
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
I sega Boiko shte gepi novi 20 mln za izvozvaneto, kakto v sluchaq sys Silistra! Nema opraviq!
14
0
 
1
 
! Отговори
Bonislav преди 15 години
Абе щото софиянците не говорите на ***, на бе, не викате "нема", "оти", "па що", много звучно "л" и т.н. Та незнам аз по голями чалгари от софиянци, не случайно най-големите фолк клубове, където пеят проститутките на Пайнер и Ара са в София....И щото кореняци-софиянци шофьори в Градския Ви транспорт не си пускат Сигнал +....Айде бегай, както викате в Софията...
13
0
 
1
 
! Отговори
оня преди 15 години
сега сирГея ще се изцепи: нашето правителство се договори с Раковски, а Борисов чак със Силистра...кой сега е номер едно а?
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
imat, no neka i da se kapqt, i da ne choplqt semki v avtobusite, da ne kreshtqt "ma" i "be", i oshte mnogo zvuci i mirizmi trqbva da zabravqt kato iskat da sa grajdani
11
0
 
1
 
! Отговори
Vargo преди 15 години
Всяка община и град трябва сами да си решават проблемите -нали за това е избран кмет и общински съвет .Спорът ви по същество е безмислен .Нито софиянци са толкова културни ,възпитани и миришат на хубаво в градския транспорт нито хората от провинцията са второ качество и трябва да са закрепостени там където жевеят.Аз съм от Пловдив където от няколко години се усеща голям наплив на хора от селата и малките градове -трафика е ужасен ,строителството е на всяка свободна педя земя ..и какво от това ,на кой да се сърдя ?Нямат ли право останалите на по-добър живот , на работа и заплащане ?Ако имаше някаква национална стратегия за развитие на държавата и общините на села и градове нямаше да има такава икономическа миграция!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
Софиянката преди 15 години
ДА! Напливът вече не е само към София. Пренаселването става проблем за всички големи градове. Дано не ескалира толкова колкото тук!
9
0
 
1
 
! Отговори
todor преди 15 години
Силистра???? Скоро данък смет ще е към 200 лв. на година в София :))) Не разбирам какво се дърпат толкова селата - верно не е много хубаво да има завод за отпадъци до теб и тежки камиони всеки ден , обаче ако е достатъчно отдалевен от селото и получават луди пари от това , им гарантира стандарт , който никога няма да видят иначе. Както е казал Вълка "Парите са в ***" :))))
8
0
 
1
 
! Отговори
plovdivchanka преди 15 години
софиянката, и в Пловдив е така, миришат, не се къпят, не се перат, разнасят разни мръсни торби, говорят високо, джиесемите звънят с фолк,отврат
7
0
 
1
 
! Отговори
шоп преди 15 години
В КАТ-София на ден се регистрират по 400 автомобила, а новодошлите в София хора са около 40000 на година. Бихте ли ми казали кой е този кмет който ще успее да изгражда необходимата инфраструктура за прииждащите хора и автомобили, че да гласувам за него ?
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Хей, жители на Шишманци, Белозем и Болярино знаетели как ще засмърди този *** та чак свят ще ви се завие, а Франц Коков нямя да си намери място в общината. Живея в Дружба и го душа постоянно този *** затова ви казвам - не допускайте да дойде в селата ви. Защото както се очертава, скоро завод няма да се построи, а вие ще бъдете заринати със софийска смет!!!!!! Помнете ки думата!!!
5
0
 
1
 
! Отговори
bonislav преди 15 години
По принцип ми е много кеф, когато чета тези неща за софиянци и "останалите"... Аз съм от "останалите" и много ми е кеф, когато се дразнят тъпите и мръсни столичани от провинциалиститe. Те са свикнали всичко да взимат наготово от тази държава... Нека да потъват в ***, като са си избрали такъв смотан кмет...По голям *** няма от него... И сега като забръска един снят ще потънат в кал и лапавица... И ще си ги гледаме ние по тв-то как се оплакват от мръсните улици... Поне при нас снега си е бял..