Пак трус в София, но слаб

Серията от вторични трусове в столицата продължава, този път - 2,5 по скалата на Рихтер
18 ное 2008 10:26,
174
Пак трус в София, но слаб

Серията вторични трусове, последвали двете силни земетресения от 15 и 16 ноември, продължава.

София отново бе разтърсена от земетресение, но слабо.

Магнитудът му е 2,5 по скалата на Рихтер с епицентър в южните квартали във Витошкия разлом.

Регистрирано е в 10,17 часа, съобщиха от сеизмолози.

Няма данни за щети и пострадали.

От Геофизичния институт на БАН отново потвърдиха, че по всяка вероятност опасността от земетресение е преминала и има съвсем минимален шанс за нови трусове.

"Трудно е да кажем или да говорим за цикличност на земетресенията във Витошкия разлом", категорични са учените и отбелязват, че големите земетресения в Софийско са през 1818 г., 1858 г. и 1918 г.

Архитектите пък твърдят, че столичните сгради, строени след 1987 г., се изготвят по проект, който гарантира земетръсна устойчивост при магнитуд 9 степен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
0
 
! Отговори
Гери преди 15 години
Като чета какви ужесточени дебати се водят ми става смешно. Истината е,че сутринта се събудих от земетресението. Вярно е,че беше много слабо,но ме събуди. Даже помослих,че е сън. Може да съм го усетила толкова силно,защото живея в Бояна. Не е нужно да се притеснявате толкова. Според мен това са излишни нерви и паники. Какво сега? Да се хвърля от някой мост,понеже имало земетресение. И аз съм уплашена,но защо още от сега да си тровим нервите? Малко положителна нагласа няма да навреди,а ще помогне. А пък да си имаш 1 на ум винаги е полезно. Но чак пък толкова да го мислим ....
152
0
 
0
 
! Отговори
прелитащ преди 15 години
ДАЙ ПЪРВО ДА СИ ИЗЯСНИМ >ТЕРМИНОЛОГИЯТА...........Г-ЖА ЕЛИЦАВИНАГИ ПЪРВОТО Е ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ........НЕЗАВИСИМО ПО КОЯ СКАЛА! ......................и........................ ВСЯКО СЛЕДВАЩО СЕ РЕПЛИКА........МНОГО ПЪТИ КАКТО В КИТАЙ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО БЕ С МАГНИТУТ ПО МАЛЪК ОТ < РЕПЛИКАТА .............КОЯТО СЪСИПА ЦЯЛА ОБЛАСТ !!!!!!!!!!!! КАТО СЕ ГОВОРИ ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ СВЕТОВЕН СТАНДАРТ Е "РИХТЕР" ОТ 6.5 ДО 7.3 СЕ ЧУПИ ВСИЧКО ОТ БЕТОН ОТ 7.3 ДО 8.6 ОСТАВАТ САМО АРМАТУРНИТЕ ЖЕЛЕЗА...........ЧЕ ДА ПАЗИ ГОСПОД!!!!!!!!!!
151
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
143 забрави да споменеш и за 100тината БГ жертви на това наистина страшно земетресение!
150
0
 
0
 
! Отговори
Елица преди 15 години
Хора, защо вкарвате думи в устите на другите. Човекът, който спомена 9 степен тази сутрин в сутрешния блок, не е казвал Рихтер, 9 степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник (MSK), която е с 12 степени. Стига сте спекулирали. Екипът на Днес.бг, моля напишете по коя скала е тази 9 степен, че ми омръзна от коментари.
149
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
оплачи се на Костов, Лучников и другата синя мафия, които ликвидираха предприятията и източиха общините в провинцията. и всичко това за да забогатеят шопите реститутки.реституираха земята на богати шопи и затова стана наплива от страната. реститутките веднага почнаха незаконно строителство в София за да откраднат спестяванията на провинциалното население. така че софиянци сами са виновни за пренаселеността и незаконното строителство в София. просто са изключително лакоми и алчни
148
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
забравяш че през 1977 г. епицентърът беше на 500 км от Свищов и на около 100 км под земята. а сега епицентърът е в самата София - Манастирски ливади, Студентски град и Хладилника
147
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Abe hora vie ste super zle!! Estestveno, 4e Vitosha e VULKAN!!! VZEMETE PRO4ETETE NQKOQ DRUGA KNIGA I SE POINTERESUVAITE PO-OBSTOINO!!!
146
0
 
0
 
! Отговори
pfff преди 15 години
Da da vqrno e... za6toto kakto vsi4ki znaem v BAN osven s nauka, sa po4nali bob da hvurlqt i na kafe da gledat
145
0
 
0
 
! Отговори
deni преди 15 години
vqrno li e, 4e sa kazali, 4e na 19 i 27 se oka4wali silni trusove ot roda na 3,5-4 ?
144
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Mnogo prosto.Obyrni se kym otdel TSU na stoli4na ob6tina, ili kym DNSK.Te 6te ti re6at problema
143
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 15 години
Да, наистина голяма глупост е това за 9 по Рихтер...На 4 март 1977 след земетресението в Румъния в Свищов имаше 2-3 срутени сгради, общежитие и жилищен блок ако не се лъжа. Това земетресение беше със сила 5,8 по Рихтер. В Свищов, Русе и Силистра - около 5,6. Имаше доста поражения, напукани сгради, паднали комини и керемиди. В Букурещ бяха сринати десетки сгради, включително жилищни блокове и загинаха около 1500 души.Тук направихме голяма истерия заради едно 4 по Рихтер. Но софиянци с право трябва да се замислят в какви сгради живеят.
142
0
 
0
 
! Отговори
леля Пена ог горниот преди 15 години
Какво общо имат архитектите с земетръса не е ясно, като сградата се изчислява от и в тая връзка кой архитект има право да се изказва на тая тема, освен ако нещо е подочул на две ракии преди предаването на проекта...това в кръга на шегата.Друг ми е въпросът, към кого да се обърна ако малоумното създание от долния етаж, независимо кореняк софиянец ли е или от Долно Камарци е направил *** на кухня и е отворил две три врати в нищото но за това е махнал и една стена? Преди земетресението сами ще се довършим...
141
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сладури, Витоша не е вулкан. Който ходи на училище,д а пита учителката по география. Който вече не ходи - май не е внимавал в час ;)
140
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 15 години
Kakvo razbirat arhitektite ot zemetrus che da twurdqt za osigurenost na 9 stepen ???V Bulgaria ima i injeneri dragi redaktori !!!
139
0
 
0
 
! Отговори
Mihail преди 15 години
i izklucheniq mai ima USA sa prosti ama mai, mai dyrjavata im ne e mnogo slaba :)
138
0
 
0
 
! Отговори
прелитащ преди 15 години
ВСЕКИ ДЕН ........ ПРЕПИСВАЙКИ ДОСЛОВНО ГЛУПОСТИТЕ НА ЕКСПЕРТА НА МИН.НА ИЗВЪНРЕДНИТЕ СИТУАЦИИ..........."НЯМА СТРАШНО СГРАДИТЕ НИ МОГАТ ДА ИЗДЪРЖЪТ ОД 9 ПО РИХТЕР!!!!!!!!!!!!!!!!ЦЪРВУЛА СИ НЯМА ИДЕА ОТ СТРОИТЕЛНИ ЗАКОНИ И ИНЖЕНЕРИЯ.... ПРИ 6.8 ДО 7.6 ВСИЧКО КОЕТО Е БЕТОН СЕ ЧУПИ..........ОТ 7.6 ДО 8.6 ОСТАВАТ САМО АРМАТУРНИТЕ ЖЕЛЕЗА......... ЧЕ ДА ПАЗИ ГОСПОД!!!!!!!!!!!!
137
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
9 по рихтер?те японците един век не могат да направят такова чудо,пък наште *** и общаци ще сътворят нещо подобно
136
0
 
0
 
! Отговори
tania преди 15 години
abe vie ludili ste ako drusne silno sofia 6te postradat i okolnite sela i gradove.tova da ne vie sniag tyk da vali adrygade ne
135
0
 
0
 
! Отговори
Иванчо-селянчето преди 15 години
Какво ме занимават с тези глупости?Аз живея на село в Балкана в здрава монолитна къща,и не ме интересуват панелките на софиянците.Сега си пия виното и хич не ми пука за вас.
134
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Единствените що-годе нормални хора у нас са софянци. Колкото до омразата - нали знаете, че най-силна е омразата на роба. На ограбения, обрулен, оскотял български селянин не му остава нищо друго освен да мрази. .. да избива комплекси и да слуша ивана.