500 видеосекири на ден от КАТ

"Пътна полиция" разшири видеонаблюдението в столицата - 20 683 нарушители за 40 дни
24 ное 2008 07:26,
79
500 видеосекири на ден от КАТ
Катаджиите май само ще зяпат, без да вадят палката. Снимка: Булфото

КАТ размаха видеосекира срещу джигитите по улиците на София.

Само за 40 дни пътните камери в центъра са уловили 20 683 нарушители на правилата за движение.

Общо 10 567 собственици на коли вече са получили призовки да се явят в КАТ за налагане на наказание, съобщава вестник "24 часа".

Автомобилното риалити стартирало от средата на октомври, без шофьорите да подозират, че десетки обективи записват гафовете им, а пътната полиция е поела функциите на "Биг брадър".

"Видеонаблюдението в центъра на столицата вече е разширено. "Освен известното трасе от Булбанк до Орлов мост камери контролират сега и втори кръг - от Софийския университет по бул. "Левски", през кръстовището до паметника на "Патриарх Евтимий" до Петте кьошета", каза инж. Ваньо Стоевски, зам.-началник на столичния КАТ.

От Столичната дирекция на вътрешните работи по електронен път клиповете пристигат в КАТ след първоначално отсяване. Специалисти разглеждат обстойно всяко нарушение.

Задължително на материала трябва да се виждат ясно марката на автомобила, номерът му, мястото, където е заснет, нарушението.

Документират се и точният час и датата.

"След това записът минава през втора контрола, която окончателно одобрява или отхвърля видяното", обяснява процедурата Любка Маринова - шеф на първото в страната звено "Видеоконтрол и превенция".

Пътните полицаи автоматично правят справка за собственика на колата в информационната система на МВР и незабавно се отпечатва бланка за призоваването му.

Тя се изпраща по пощата на регистрационния адрес. На нея е посочена конкретна дата, на която водачът трябва да бъде в КАТ, както и задължително да носи свидетелство за управление на МПС, контролен талон, свидетелство за регистрация на автомобила, застраховка, лична карта на собственика.

Пропусналите определената дата получават административно наказание глоба в размер на 100 лева, уточняват от столичната "Пътна полиция". 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На доста места задръстванията са причинени от някой, който е решил да спре или да паркира там където е забранено. Заради един такъв, цялата лента трябва да го заобикаля ...и ето ти задръстване.
37
0
 
0
 
! Отговори
лаз25 преди 15 години
Прав си, но го има и момента, че те просто не са знаели, че ги снимат и записват, но няма как да не са знаели, че има камери :) .. абе пълна боза.. решат ли ще се гаврят с нас, а най-лошото е, че нищо не правим..
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На доста места по ценъра има жълти табели на които пиеше, че си под видео наблюдение, т.е. не е нарушен закона.
35
0
 
0
 
! Отговори
Един юрист преди 15 години
N:34 .. Не си прав защото виж какво пише. НИКОЙ НЕ Е ЗНАЕЛАвтомобилното риалити стартирало от средата на октомври, без шофьорите да подозират, че десетки обективи записват гафовете им, а пътната полиция е поела функциите на "Биг брадър".
34
0
 
0
 
! Отговори
лаз25 преди 15 години
N:31.. е да ама... никой не те следи никой не те фотографира.. камерите са обявени, че са там. От там на там ти минаваш съответно с твое съгласие.. ако не ти харесва трябва да минеш по съседната улица да кажем ииии... ето го парадокса :)
33
0
 
0
 
! Отговори
Това - да, това - не преди 15 години
Имаше такава музикална класация на Данчо Стълбицата. А тук ще бъде това - да, ако си ничий, никой не стои зад тебе, не си дете на някого, беден си и т. н. Във всички останали случаи - Това НЕ!
32
0
 
0
 
! Отговори
laz25 преди 15 години
N:29 Абсолютно съм съгласен! Сега поне няма да се набива на очи как прелитащият мерцедес минава покраи патрул на МВР и никой не му обръща внимание.. Пък в края на крайщата на тези камери все може да се пропусне някой ;), било то мерцес или колега ..
31
0
 
0
 
! Отговори
Един юрист преди 15 години
Искам да ми покажат в кой закон е регламентирано чер могат да ме снимат по улиците. В противен случай това е нарушение на правата ми. За справка Чл. 32 ал.2 от Конституцията на РБЧл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
super :) дано да санкционират и тези които правят задраствания - като не могат да карат да си ходят по родните места
29
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 15 години
Единствения въпрос тук е "Дали всички ще са под ножа, или тези няколко комисии са точно за това, да не би случайно да се глоби някой полицай, някой депутат или някоя мутра?"
28
0
 
0
 
! Отговори
pl преди 15 години
Изобщо невярвам даминават през контроли записите както казват че за 40 дена туи са 20 000 клипа кои полицаи ще седне да ги гледа дори и да не са в един ден ще им трябва много време зада ги прегледат всичките.Да не е без хич ще изберат там на бързо едни 15 000 и другите няма да ги признаят, като започнат с ескортите от черни мерцедеси които се движат по 2 по 3.Полицията и КАТ ако си мисли че по голямата час от хората вярват че те си вършат работата, жестоко се лъжат.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако ще и летящи чинии да пуснат за наблюдение, пред трамваите и рейсовете винаги ще има някой, който да ги блокира. А джиповете полицията си ги вижда какви ги вършат и без видеокамери, но не ги глобява.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дали е технически изпълнимо, вместо камера да има 50 мм оръдие и наказанието да се изпълнява на място?
25
0
 
0
 
! Отговори
Джугашвили преди 15 години
Помня времето когато улиците на София се миеха ежедневно.Но това означава ЕДИНСТВЕНО, че съм много стар и нищо друго. Повечето ни села са много по-чисти от София, така че, комплексарската тема със селяните няма място тук
24
0
 
0
 
! Отговори
Stelt4o преди 15 години
Okey che shte ni kontrolirat nas shofiorite no vdrugite strani koito praktikuvat tova Video nabliudenie ima tabela koqto te preduprejdava he ima kamera, za tova neshto mogat da gi sudqt, bulgarskite policai gledat kak da te globqt i nakajat a ne kak da te predpazqt za tova se slagat abelite kameri shtoto kato gi vidi normalniq chovek shte namali skorostta a koito ne si ponasq posledstviqta ...
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Приятелю, във Варна има таргет по 70 акта на ден и системата е същата, дори работи от 01.01.2008
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това е пълна простотия!!! Щели да минават одобрения... Дрън- дрън, че пляс! Въобще да не изскачат с тези номерца! Или да се признава по закон записа за доказателство и да се праща на всеки честитка, или да не ги използвзт въобще! Имам приятели в КАТ и видеонаблюдението и постоянно ми казват: " Ако имаш някъде нещо, обади се!" Трябва ли да карам както си искам, след като с един двуминутен разговор няма да има запис?
21
0
 
0
 
! Отговори
тит пуло преди 15 години
След това записът минава през втора контрола, която окончателно одобрява или отхвърля видяното", обяснява процедурата Любка Маринова - и пак замириса на българска простотия или си минал на червено или не сакън некой богопомазан да не го накажат....веднъж видях как наказват шофьора на весела драганова тая вика рева прави циркове обажда се на кой ли не но куката тая път беше на ниво...друг е въпроса в кат дали не са махнали написания акт щото всички знаем какво прават официрите там
20
0
 
0
 
! Отговори
Шофьора преди 15 години
най-после ще понамали корупцията в тази институция. Разбраха някой отговорни хора, че камерите ще пооправят много напористи шофьори и курумпирани ченгета. Браво, похвално е!
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
значи сега трябва да оставяме по 10 лв до камерите ;)