500 видеосекири на ден от КАТ

"Пътна полиция" разшири видеонаблюдението в столицата - 20 683 нарушители за 40 дни
24 ное 2008 07:26,
79
500 видеосекири на ден от КАТ
Катаджиите май само ще зяпат, без да вадят палката. Снимка: Булфото

КАТ размаха видеосекира срещу джигитите по улиците на София.

Само за 40 дни пътните камери в центъра са уловили 20 683 нарушители на правилата за движение.

Общо 10 567 собственици на коли вече са получили призовки да се явят в КАТ за налагане на наказание, съобщава вестник "24 часа".

Автомобилното риалити стартирало от средата на октомври, без шофьорите да подозират, че десетки обективи записват гафовете им, а пътната полиция е поела функциите на "Биг брадър".

"Видеонаблюдението в центъра на столицата вече е разширено. "Освен известното трасе от Булбанк до Орлов мост камери контролират сега и втори кръг - от Софийския университет по бул. "Левски", през кръстовището до паметника на "Патриарх Евтимий" до Петте кьошета", каза инж. Ваньо Стоевски, зам.-началник на столичния КАТ.

От Столичната дирекция на вътрешните работи по електронен път клиповете пристигат в КАТ след първоначално отсяване. Специалисти разглеждат обстойно всяко нарушение.

Задължително на материала трябва да се виждат ясно марката на автомобила, номерът му, мястото, където е заснет, нарушението.

Документират се и точният час и датата.

"След това записът минава през втора контрола, която окончателно одобрява или отхвърля видяното", обяснява процедурата Любка Маринова - шеф на първото в страната звено "Видеоконтрол и превенция".

Пътните полицаи автоматично правят справка за собственика на колата в информационната система на МВР и незабавно се отпечатва бланка за призоваването му.

Тя се изпраща по пощата на регистрационния адрес. На нея е посочена конкретна дата, на която водачът трябва да бъде в КАТ, както и задължително да носи свидетелство за управление на МПС, контролен талон, свидетелство за регистрация на автомобила, застраховка, лична карта на собственика.

Пропусналите определената дата получават административно наказание глоба в размер на 100 лева, уточняват от столичната "Пътна полиция". 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Джугашвили преди 15 години
Помня времето когато улиците на София се миеха ежедневно.Но това означава ЕДИНСТВЕНО, че съм много стар и нищо друго. Повечето ни села са много по-чисти от София, така че, комплексарската тема със селяните няма място тук
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ами и във Варна целият център е опасан с камери, и на всички входове/изходи също, но не знам някой да са наказали... или греша?
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
точно така, камери навсякъде и по високи глоби мин.200лв, че ми е писнало от тарикати
15
0
 
0
 
! Отговори
qwewrwfxs преди 15 години
затова минават 10 контроли на тези снимки за да не би случайно некои униформен или цивилен колега "случайно"минал на червено,да бъде изпържен!!!Ако това стане той търчи с размахана служебна карта да се отървава от глоба!!А РЕДОВИЯ ГРАЖДАНИН ,КАКТО КАЗА ЧИЧОВОТО ДА ДУХА СУПАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
balien преди 15 години
Здравейте, Няма закон и тези видео матеряли нямат правна сила. След обжалшане в съд отпадат.
13
0
 
0
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 15 години
номер 11 Observer. Знаеш ли колко ме вълнува на кое викате Аптека или не? :) Аз съм живял пет години в най-красивата столица в Европа(според мен и според мнението на много чужденци, най-вече на американци, които идват на екскурзия в Европа). Така че няма как да ме засегнеш. В моите очи, след като съм живял в истински европейски град София ми изглежда на тоалетна, без да преувеличавам. Това с глобите от КАТ беше крайно време да се въведе да замязате малко поне на европейци. И още нещо щях да забравя да ти кажа: С какъвто се събереш такъв ставаш. Селяните, които идват в София ви подражават и стават като вас. А като ходят в чужбина се научават на ред и дисциплина. Got it?
12
0
 
0
 
! Отговори
men преди 15 години
Малко са ни камерите. Повече трябва да сложат.
11
0
 
0
 
! Отговори
Observer преди 15 години
... и кратуна също си. За твое сведение, отдавна София не е населена с кореняци софиянци. Откакто започна инвазията на *** с провинциялен манталитет, и средновековна култура, София се превърна в клоака населена предимно с "първо поколение с обувки" граждани. А не беше така преди само 20 години, когато се събирахме на Аптека... това последното, съм сигурен че не знаеш какво е...
10
0
 
0
 
! Отговори
LongMan преди 15 години
Текста под снимката - "Катаджийте" ?!?Кой *** пише тези глупости ?
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не е зле да ни кажат, колко от тия 20000 "престъпници" са с по-особени номера
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"...а пътната полиция е поела функциите на Биг Брадър."Какво повече да се коментира.
7
0
 
0
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 15 години
ами честито на софиянци. Ще направят постепенно хора от тях. С тоягата, друг начин няма. Сега в София по-късно и в други градове :)
6
0
 
0
 
! Отговори
Hoho преди 15 години
Заглавието ми звучи така, всякаш от 500-те секири, авторът е отнесъл поне 50!!!Друго заглавие по ще подхожда:КАТ, като Биг Брадър, снима нередовни автосъквартиранти по булаврдите!илиКАТ пращат по 500 Коледни картички на нарушители-шофьори, снимани с камери!......................................... .......
5
0
 
0
 
! Отговори
Observer преди 15 години
Ако караш кола под наем, ще проверят фирмата която ти я е отдала, и пак ще стигнат до теб.Като се има предвид тъпия ти въпрос, няма да им е трудно. А сега, бягай да си играеш в пясъчника с другите деца.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Браво!Дано глупаците най-сетне разберат,че не могат да карат без да спазват правилата .Не е редно да се налага тази глоба от 100 лева за неявяване на определената дата,защото може да има много уважителни причини.По-реалистично е да се дава примерно едноседмичен или десетдневен срок
3
0
 
0
 
! Отговори
електрожениста преди 15 години
като сгрешиш!пише си деня и часа!!!само тая процедура дето е с ОДОБРЯВАНЕТО по български нещо неми харесва !!!прилича ми на ШЕЛ ЕАД БЪЛГАРИЯ демек булгаристанско произведение
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами виж си договора за наема,дали ти плащат и глобите:)))
1
0
 
0
 
! Отговори
jt преди 15 години
ami ako karam kola pod naem?