36 хиляди на съд за неплатено парно в София

Исковете срещу абонати растат лавинообразно, хвалят се от Топлофикация
25 фев 2009 07:12,
50
36 хиляди на съд за неплатено парно в София
Снимка: БГНЕС

35 874 абонати на "Топлофикация-София" са дадени на съд от дружеството заради неплатени сметки за парно.

Борчовете им, които столичната топлофикация си търси чрез съда, са за близо 84 хил. лв., съобщи изпълнителният директор на компанията Петко Милевски.

„Процентът на тези, които са дадени на съд, расте лавинообразно, защото ние нямаме друг начин, по който да си събираме парите в момента", е обяснението на Милевски за големия брой на заведените дела.

Дори през съда обаче "Топлофикация-София" не можела да си събира борчовете.

Причината била в променената правна уредба, която вече не позволява на "Топлофикация" да вади изпълнителен лист само срещу неплатени фактури.

Информацията за десетките хиляди заведени дела идва броени дни след като софиянци пропищяха от високите сметки за януари.

От "Топлофикация-София" обясняват, че проблемът с високите сметки идва основно от близо 35-процентовия скок на цената на топлото в рамките на една година. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
Тези неадекватни цени на парното наистина са абсолютен икономически геноцид за народа ни.Дано се намери някой да стегне юздите на тези разпасали се крадци от Топлофикация!
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
kaji kak da se svurja s teb
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дайте да им пълниме партийните каси, избори идват!
26
0
 
0
 
! Отговори
Ферди Мравката преди 15 години
Само плашат гаргите с тези дела. Съмнявам се дори, че настина са завели толкова дела защото много добре знаят, че ще ги загубят. Това, на което разчита "Топлофикация" е чисто психологическия ефект от всяването на страх, чрез заплаха със съд. Но пак казвам- тне не могат да спечелят такова дело и го знаят. Между другото, прочетете каскво е написал 19, който се е представил като юрист. Съвсем прав е човека.
25
0
 
0
 
! Отговори
big smoke преди 15 години
84000/35874 = 2.34 leva zaduljenie na vseki ot abonatite????
24
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Уважаеми 35 874 семейства от "престъпници",Когато комунист Ви каже добър ден - погледнете да не би да свети луната...От декември до сега международната цена на газа падна с 1/3..., и последното предколедно увеличение е незащитимо, следователно ЦЕНАТА ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛИ С ПОСЛЕДНОТО УВЕЛИЧЕНИЕ... Отказа на министърчето-комунистче, да намали цената на парното е нова КОМУНИСТИЧЕСКА ПОДИГРАВКА С ВСИЧКИ НИ...ВСЪЩНОСТ ПРОДЪЛЖАВА ПОЛИТИКАТА НА ИКОНОМИЧЕСКИ ГЕНОЦИД СПРЯМО НАЦИЯТА НИ...Истината е в тази фраза...:Действително цената на един киловат топлинна енергия(в сметките) се е увеличила с 35 процента спрямо януари миналата година. Потреблението пък е намаляло заради газовата криза с 12 процента..., отчете неизвестния комунист Иванов... НО КАКВО НЕ НИ КАЗВА!!!1. ЦЕНАТА НА ПАРНОТО И ИЗЧИСЛЕНА САМО НА БАЗАТА НА СВРЪХ ПРЕУВЕЛИЧЕНАТА "ПРОГНОЗНА" ЦЕНА НА ГАЗА - на какво основание??? Оказа, че работещо с мазут, цената му е с поне 30% по-ниска...!!!2. Защо не продължи да работи на мазут, след като екологичните норми не се нарушиха... ???3. Времето през което парното работи с евтин мазут, защо не е калкулирано...???4. Защо задържат НЕЗАКОННО ВИСОКАТА ЦЕНА НА ПАРНОТО, вместо да отменят предколедното увеличение...5. След като няма извънредни доставки на газ, ОТКЪДЕ ВЗЕХА ЗА ДА НАПЪЛНЯТ ХРАНИЛИЩЕТО В ЧИРЕН...ЗАКОНЕН Е ВЪПРОСА, "КЪДЕ Е "ДАЛАВЕРАТА", НА ЧЕРВЕНАТА КЛЕПТОКРАЦИЯ...??? А ЕТО И ОТГОВОРА:1. Скъп газ - огромна печалба - Р.Овч. - Станишев - БСП...2. Скъпо парно - огромна печалба - Вальо "Топлото" - Станишев - БСП...3. Големи сметки към Топлофикация - голям ДДС - Мургина - Станишев - БСП4. Закон за енергетика/ДКЕВР - Фирми за дялово..., с огромни печалби - "Приятели" - Станишев - БСП...5. "ЧЕРВЕНИ ПАРИ"(нашите) - КУПЕНИ ИЗБОРИ - НОВ ГРАБЕЖ - ("червени" пари - прим, както казваше Маркс...)ЕТО НА ТОВА СЕ КАЗВА - ТРОЙНО - НЕ, ПЕТОРНО, ДА ТИ ГО...ПАРДОН, ДА ТЕ "ОБИЧАКАТ", ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ...
23
0
 
0
 
! Отговори
++ преди 15 години
84000 хиляди задължения / 35874 абонати = 2,34 лева на човек ???... абе тук нещо нередно ми се вижда за по 2 лева на човек ли е цялата какафония или някой е объркал порядъка?
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
""35 874 абонати на "Топлофикация-София" са дадени на съд от дружеството заради неплатени сметки за парно, Борчовете им, които столичната топлофикация си търси чрез съда, са за близо 84 хил. лв"" В този текст или има грешка , или просто Топлофикация София се управлява от *** .. Защото 84 хил. лв разделени на 35 874 абонати прави средно по 2,34лв. !!! Е ако за 2 лв. тръгват на дело...
21
0
 
0
 
! Отговори
потребител преди 15 години
Парата, е вторичен продукт при производство на ток от ТЕЦ-овете и трябва да ни е много евтино парното. Ако не ни я пробутват на нас тази пара и топла вода ще си а навират.........А ние плащаме най-скъпото парно в Европа. 60 години ни управляват комунисти. Комунизъм това е цялата работа.
20
0
 
0
 
! Отговори
Николов преди 15 години
Става дума за услуга която НЕ ползваш доброволно, а по задължение. Защо топлофикация на плаща наем за ползване на общи помещения в блоковете, които отоплява и наем за тръбите които преминават през имотите на гражданите?
19
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Длъжници, спете си спокойно и на топло! Аз съм юрист, занимавам се с подобни процеси от години. Уверявам ви, че "Топлофикация-София" не може да ви вземе пари, освен ако не сте сключили лично и поотделно официален договор с клаузи за закъснение, начисляване на евентуални лихви, срокове и суми. Нещо повече - в тези хипотетични договори трябва да са отбелязане суми, които клиента е приел да заплаща в договорени срокове за определена ясно дефинирана като технически параметри услуга. Пример: договаря се каква температура трябва да подържат отоплителните тела, колко топла да е топлата вода, за какъв срок се осигурява при споменатите параметри услугата и каква цена приема да заплати потребителя. Тоест ако ви е студено, защото топлоподаването е понижено, това е неизпълнение на договора от страна на Топлофикация и потребителя има право на неустойка и намаление на цената. Друг въпрос е и подържането на техническите съоръжения от страна на Топлофикация.Силно се съмнявам обаче Топлофикация да има такива договори с гражданите, ето защо всеки съд би искал експертиза или договор или в края на краищата някакъв законосъобразен документ, те дори не издават фактури по смисъла на закона, а просто уведомителни бележки. Дори касовата бележка от кварталната бакалия е по-близо до смисъла на закона като финансов документ.Вече съм печелил 4 пъти подобни дела и клиентите ми се топлят с години без да им струва нищо!Така че не се плашете, отидете на съд спокойни и с леко сърце и нека там Петко Студеното и неговата Топлофикация със законови средства докажат, че някога някак си са ви отоплявали и са ви къпали с топла вода!Те няма как да направят това в рамките на закона!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А само нещо да добавя, дори да не плащаш и стотинка, по европейското законодателство никой няма право да ти спре минималните нужди за оцеляване. Или иначе казано - ток и топлина. Това ви го казвам 100%, тук спират и е нелегално.Могат да ти намалят подаването, но до един минимум необходим за да преживееш, но не могат да ти го спрат окончателно.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На мен сметката ми за януари е с 50% повече от обикновената ми сметка, а 1/3 от месеца бяхме без парно.
16
0
 
0
 
! Отговори
тит пуло преди 15 години
една женица се обади по телефона от полша в пред.на м.ц. и каза че отишла при братовчедка си която живее в същите панелки там които са като тук -не говорим за новото строителство в полша...та сметката на двустаен там е 50 евро. полша също като нас купува газ от русиа е а кажете ми що е тая разлика като тук е 150 евро
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
6, Май първо Топлофикация трябва да се научи да не краде от парите на потребителите си, да не надписва сметки, и Вальо Топлото да вземе да върне милионите, които е откраднал. А след това - при ясни и точни сметки, и под наблюдението на държавата или друг регулаторен орган - да си плащаме сметките редовно (нямаме нищо против плащането).Ама така - да покриваме загуби на Топлофикация, понеже някой си Вальо би крал, или самата Топлофикация краде от нас - като иска повече от дължимото й - няма да стане.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Колеги нещо сметката е крива тук, как 36 000 абонати ще бъдат съдени за общо 84 000 лева ? За по 2 лева на човек ли ще съдят ? :))Да не би да са 84 милиона, така се падат по 2300 лева на човек, това по-може. Хаха
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Я кажи къде по света начисляват сметки за нещо, което не потребяваш? Пък тогава говори за съд.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
36 000 абонати за 83 000 лева ? Буахаха, тука нещо не е наред, за по 2 лева БОРЧОВЕ на човек ли ще съдят ?Пичове, нещо не е редна сметката тук. Да не би да са 84 милиона :) Така по-има смис
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Народа сам си е виновен, да се събират общи събрания по входове и да се отказват от парното.Няма друга такава простотия, за миналата година имам 600 лева за общи части! При положение че парно не съм ползвал, сметките ми за ток не са били над 100 лева на месец.Е как може на ток да се топля за 100 лева, а към топлофикация само за общи части да плащам пак 100, и да ми разправят че е евтино!
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
84 000 лева ли? Това са простотии, само един Вальо Топлото завлече 6 милиона суха пара, само той единствен пък да не говорим за Рогачев и цялата там останала бандитска пасмина от Топлофикация!