Сблъсък: смърт за уличните кучета под 6-месечна възраст. Да или не?

Искането на "Екоравновесие" е в разрез със законите, алармират от "Четири лапи"
18 фев 2010 21:51,
412
Сблъсък: смърт за уличните кучета под 6-месечна възраст. Да или не?
Снимка: Булфото

Предложението на софийското "Екоравновесие” всички бездомни животни под 6-месечна възраст да бъдат умъртвявани е в разрез с българските закони, твърди фондация "Четири лапи”.

Идеята беше споделена в понеделник пред медии от и.д. директора на общинското предприятие "Екоравновесие” г-н Петър Петров.

Умъртвяването на здрави и неагресивни животни е нарушение на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност, заяви д-р Марина Иванова от "Четири лапи”.

"Предложения в тази насока са изключително притеснителни и учудващи, имайки предвид предизборните обещания на кмета г-жа Фандъкова за прилагане на хуманни методи за намаляване на броя на бездомните животни в София.

По официални данни в момента всяко четвърто заловено от "Екоравновесие” куче се умъртвява, а ако бъде прието предложението на г-н Петров, това би довело до евтаназия на поне 50% от заловените животни.

Интересно е въз основа на какво е определен критерият за 6-месечната възраст и как точно ще се преценява тя”, добави д-р Иванова.

Според фондацията предложението на и.д. директора на "Екоравновесие” цели единствено да прикрие неспособността на общинското предприятие да прилага ефективно общинската програма за контрол на популацията от безстопанствени животни.

"Ежедневно получаваме оплаквания от граждани за нередности в работата на "Екоравновесие” и за нарушения както на общинската програма, така и на Закона за защита на животните", коментира Явор Гечев от "Четири лапи”.

"По-голямата част от сегашния състав на "Екоравновесие”, включително и г-н Петров, работи там от 6-7 години, като всеки столичанин сам може да прецени доколко качествено са работели както според предишните, така и според сегашните законови изисквания.

Единственият начин да се подобри ефективността на общинското предприятие е смяна както на ръководството, така и на персонала, като бъдат наети хора с нужното отношение”, категоричен е Явор Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
384
1
 
2
 
! Отговори
зоя преди 14 години
вие лично, хасан за човек ли се смятате?
383
0
 
2
 
! Отговори
сара преди 14 години
и друго се сетих : питам - ЗАЩО СА ТОЛКОВА ВИСОКИ/1000ЛВ/ЗАПЛАТИТЕ В ТОВА СОФИЙСКОЕКОРАВНОВЕСИЕ,че тези получават заплати колкото един софийски районен кмет???????верно е не се изсилвам - заплатите са им ПО ХИЛЯДА ЛЕВА?!?!?не може ли част от тези заплати да отидат за домове за сираци на територията на столицата, питам питам питам и не спирам
382
3
 
3
 
! Отговори
сара преди 14 години
всички улични гуджовци в пансиони, това е
381
1
 
5
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 14 години
Asen Petrov,това е единственото правилно решение.Бързо,качествено,ефективно и НЕЗАБАВНО избиване на всички *** и след това превантивни подобни мерки 2-4 пъти годишно.Хиляда пъти по-евтино и бързо от кастрацията.Птиюти трябва да се строят за хора,толкова спят по улиците.Егати скапаните песоглавци-да поставят песовете пред хората!
380
3
 
3
 
! Отговори
Asen Petrov преди 14 години
...ne samo za tezi do 6 meseca...
379
3
 
2
 
! Отговори
Илияна преди 14 години
здравей, да ти кажа аз лично много обичам кучета, гледала съм доста и мога да споделя, че правя точно това- пред блока ми се родиха 4 кученца, взех две от тях, а другите раздадох на приятели и познати. Майката на кученцата е в съседката ми :) мисля че ако всеки иска да направи едно добро за кучетата, проблема ще се реши.
378
4
 
3
 
! Отговори
Илияна преди 14 години
Според мен не е правилно да убиеш едно куче, само защото някой глупав и егоистичен човек, го е изхвърлил на улицата. Има определени места на които можеш да се откажеш от своя домашен любимец. И не разбирам хората които подкрепят умъртвяването на кучета. ТЕ НЕ СА ЗЛОБНИ ПО ПРИРОДА! ЧОВЕКА ГИ ПРАВИ ЗЛОБНИ, ВЪПРЕКИ, ЧЕ КУЧЕТО Е НАЙ-ДОБРИЯТ МУ ПРИЯТЕЛ!!! ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!
377
1
 
8
 
! Отговори
Niki преди 14 години
Абе педераска история....Политиците НЕ СМЕЯТ да разрешат проблема с кучетата за да не им падне рейтинга.Много е забавно да ходиш в калта, да падаш в дупки с автомобила си да гледаш как кучетата вадят *** от кофите и да го разнасят...търсейки нещо да ядат, и на цялата тая КАЛТАЩИНА *** говорят за ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ.....как се покачвали.. абе ПЕДЕРАСКА ДЪРЖАВА.
376
5
 
10
 
! Отговори
hasan преди 14 години
Абе няма 4 лапи, 5 лапи. Защо не пуснат един референдум, да се види какво мислят хората. Аз лично ще помагам за изчистването на столицата от ***, даже ако някой иска ще ги дера и ще им давам кожите
375
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сърната ще плаче, след като е слаба. Вълците няма да плачат докато я ядат, ами ще им е мнгоо вкусно :). Хищниците са пичове на тая земя. Останалите животни служат за храна!
374
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
А чули ли сте, че сърната плаче със сълзи ,когато е ранена и вижда ,че кучетата вече я застигат и трябва да умре. Но фондациите не надават вой за сърничките, а за смрадвивите ***-хищници. Явно хората от фондация Четири лапи са същите смрадливи ***, затова защитават себеподобните си.
373
5
 
10
 
! Отговори
toi преди 14 години
С какво кучетата са по-различни от сърните, свинете, овцете...? Защо едните да могат да се убиват, а другите не? Очевадно е, че "защитниците" не защитават правото на животните, а защитават собствените си приходи.Докато има бездомни кучета ще има и заплати, изчезнат ли бездомните кучета, "защитниците" ще трябва да си потърсят истинска работа, с която наистина да бъдат полезни на обществото.Личното благополучие, срещу това на обществото! Отврат!
372
5
 
8
 
! Отговори
arabin преди 14 години
Преди време Японска компания предложи да ни освободи безплатно от всички улични кучета само срещу това да задържи кожите. А нашите *** упраФниците не се съгласиха, защото Японците недават куфарчета с пари под масата за такива разрешения. Скапана държава и по скапани управници
371
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Преди 1-2 години на спирка Орион в София сутри стоеше само една бяла ***. После станаха три. А, от около 2-3 седмици *** са вече 5. Най-гадното е като видят, че някой носи баничка и тръгнат по него. Абе, не е за приказка-селска работа. А на мръсниците от четири лапи мога да кажа, че няма да им се размине заради хилядите нахапани и уплашени хора, заради пролятата човешка кръв от помиярски зъби. След кучетата-*** ще тикнем хората от четири лапи в лудница, защото наистина не са нормални
370
1
 
14
 
! Отговори
citizen преди 14 години
София е може единствения град в Европа, наводнен с кучета и нещата се влошават всеки ден. Не прилича на столица, а на жив Кучкарник. Например в Лондон, с население, колкото България, не може да видиш нито едно куче на улицата.Кучетата по улиците са и показател за изостаналост в културата и цинично отношение към "гражданите", от страна на политици и общинари, фондации.Защитните организации източват хиляди лева и са заинтересовани от проблема. Кризата в управлението също е свързана с този феномен
369
1
 
11
 
! Отговори
Риана преди 14 години
За кое точно не съм права?Казах го ясно. ПРОБЛЕМА е, че кучетата се разхождат по улиците, и застрашават хората. Защитниците им като се пънат толкова - да намерят начин да ги махнат оттам, и никой няма да ги убива. Съвсем просто е.Но защитниците "работят" това, за да гушкат паричките на същите данъкоплатци, които биват застрашени от кучетата. Това е не просто наглост от страна на тези защитници, а е престъпление. Просто махнете кучетата, и повече няма да спорим.
368
3
 
8
 
! Отговори
alex преди 14 години
SMURT NA VSICKI POMIARI!!!!!!!!!!!
367
1
 
8
 
! Отговори
"ЗАЩИТНИК" преди 14 години
Тези умници от "четири лапи" какво ми се правят на най-големите защитници? И от къде на къде ще ми защитават само кучетата? ЛАПИ СМОТАНИ, ПРЕКРЪСТЕТЕ СЕ НА ЧЕТИРИ КРАКА и почвайте да защитавате и прасетата и телетата и котките. Как така ще гледаме прасета за свинско, което и те сигурно хапват И ЩЕ ГИ ТРЕПЕМ "хуманно или нехуманно" без значение, а да не мога да утрепя едно куче или котка? И какво ще ми направят ако ги утрепя хуманно? ***, ТЪРСЯТ САМО ДА СИ ВДИГАТ РЕЙТИНГА.
366
1
 
9
 
! Отговори
тя преди 14 години
Ех,тези защитници на животните! Страшно стана да се живее в София,предполагам и в другите градове! Не само,че има кучета - има много кучета,които се движат на глутници по 7-8 и не знаеш как ще реагират.Хубаво е да се отървем от тях,но разни органицации,които лапат мангизи не искат! Не искат,защото без да работят вземат тлъсти суми и само "лаят" по разни съвещания и медии.
365
2
 
2
 
! Отговори
той преди 14 години
Риана, не си права поне замълчи!!!