София – синя, зелена и жълта зона

Повечко часове за паркиране, но и по-скъпи цени
22 фев 2010 21:05,
103
София – синя, зелена и жълта зона
Снимка: Булфото

Първоначално в София ще бъдат обособени "синя" и "зелена" зона за кратковременно паркиране, впоследствие към тях ще бъде пусната и "жълта" зона.

Това предвижда готовата вече концепция за паркиране на Столичната община.

От съществуващата в момента "синя зона" най-вътрешната част, обхваната от булевардите около центъра, ще остане под името "синя зона".

Целта е режимът за паркиране да е до два часа и да е с най-висока такса за плащане на час.

"Зелената зона" ще обхване по-широкия център, като режимът за паркиране ще допуска до два пъти повече време на по-ниска цена от тази за час в "синята зона".

"Жълтата зона" ще обхване външен кръг от обекти след "зелената зона" и според концепцията ще се използва при паркирането в натоварени от трафик части в жилищни райони, около пазари и търговски центрове.

"Въвеждането й обаче ще е за след време", обясни зам.-кметът Любомир Христов.

Предложеното съотношение за цените за паркиране в "жълта", "зелена" и "синя" зона е 1:2:3. Т.е. лев за "жълта", два за "зелена" и 3 лв. за "синя", а времето за паркиране ще е 4:3:2 часа.

В концепцията се предлага още да бъде увеличена и таксата за "служебен абонамент", която в момента е 350 лева.

Размерът на таксата за преференциално паркиране също няма да остане 70 лева. Няма обаче фиксирана сума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
5
 
! Отговори
:-) преди 14 години
Време е за дебелогъзите турбо-гъзари с лизингова кола и 5лв. в джоба, да почнат да ходят пеша. О, забравих, какво са те без своята кола, а?
57
0
 
8
 
! Отговори
ivo преди 14 години
аре стига сте се карали, ами дайте да направим една стачка пред общината и главния офис на паркинги и гаражи ...все намирате за кво да се карате, никога никой не тръгва да прави нещо по въпроса, ако щете една група във fb или сайт или нещо от сорта, да се съберат малко хора, да се определи някво време и на стачка... като в "белите страни", като не ни харесва стачкуваме, а не да се псуваме един друг и умниците дето ни крадат... знаете кой е глупавия ;)
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако правилно разбирам, цената се вдига от 2лв/2час на 3лв/2час, не ми е проблем, пак ще си пускам смс-и от служебния телефон, а центъра пак ще е задръстен!
55
1
 
14
 
! Отговори
ЗНАЕЩ преди 14 години
В ЧИКАГО НИКЪДЕ НЯМА ПАРКИРАНА КОЛА ПО УЛИЦИТЕ !!! ЗА СМЕТКА НА ТОВА МАГАЗИНИТЕ И ОБЩИНАТА СА НАПРАВИЛИ МНОГОБРОЙНИ И НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНИ ПАРКИНГИ. МНОГО РЯДКО ИМА ПЛАТЕНО ПАРКИРАНЕ С КОЛОНКИ - ЦЕНАТА Е НАРОДНА 25 ЦЕНТА НА ЧАС. ЗА СМЕТКА НА ТОВА АМЕРИКАНЦИТЕ ПЕЧЕЛЯТ 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ НАС. ПРОСТО Е НАГЛОСТ И АЛЧНОСТ " ПАРКИНГИ И ГАРАЖИ" ДА ИСКАТ ТАКСУВАНЕ НА ЧАС 10 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО ОТ ЩАТИТЕ. ЯВНО ИМАТ ЗДРАВО ЛОБИ В МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ.
54
1
 
4
 
! Отговори
Do 56 преди 14 години
Точно това исках да напиша! Все едно си ми прочел мислите!!!
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Повечко часове за паркиране, но и по-СКЪПИ цени"Левчовци, левчовцииии! Личи си на кого речниковият запас се е оформял в района на Лъвов мост. Ама отвсякъде! За сведение - цените са НИСКИ И ВИСОКИ. А дадена стока (или услуга) може да бъде ЕВТИНА ИЛИ СКЪПА. Ама за да знаеш това, трябва да си ходил на училище и да си внимавал в час по български език.
52
7
 
1
 
! Отговори
dndn преди 14 години
Браво на шопите, дано доживеем нещо подобно и в Пловдив!
51
1
 
4
 
! Отговори
До анонимен 52 преди 14 години
Все ми е едно,какво ви е мнението за VW.Темата е друга!Щом ви се пише на тая тема предполагам че има по-подходящи форуми.
50
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 14 години
До 46, АнонименБлагодаря за информацията наистина, аз в Торонто плащах много бързо по 2$ на час а в Париж пак два ама в еро и не ми минаваше през ума да на го направя или да си позволя да вляза в подземния паркинг наблизо. В Ю.Корея е по-евтино - като в БГ, на улицата но като няма място там в асансьорните паркинги е 9000 вона, т.е. 9 лева. Та само исках да ... стане въпрос за това. А данъците/таксите за кола са убийствени високи особено в "белите държави".
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Грешка !!! WV означава реално ФалшВаген !
48
12
 
4
 
! Отговори
NRZ преди 14 години
Изобщо не ми пречи, че караш кола на възрастта на баба си. Това е твой проблем. Говоря за друго - че трябва да се плаща данък в големите градове за паркиране. Просто няма достатъчно парко-места. А във всички нормални държави за твоето "аУди", щеше да плащаш еко-данък, който не го покрива и хралупата, в която живееш. Айде със здраве. ***. И не ме обиждай, не се къпя само за "тодоровден" като теб. Сега включи на 5-та "аудитО" и чалгата до дупка. Последна спирка "Орландовци".
47
1
 
5
 
! Отговори
едва ли преди 14 години
Не ми се вярва да постигнат нещо особено с това. По-скоро ще им се намали прихода от Синя зона. В смисъл, че сега местните тарикати ще почнат да идват с придружител, който да седи в колата, докато тя е на аварийки, та да не я вдигнат. А колкото до часовете - това е абсолютна глупост, която не работи и сега. Случвало ми се е да паркирам в Синя зона за повече от 6 часа - плащам си с SMS и никой не ми казва "то е само до 2 часа тук"
46
1
 
5
 
! Отговори
VW преди 14 години
Пак се намериха комплексари,които изместват темата.Съкращението на фолксваген е VW,но вие "гражданите" сте скарани с българския та какво да говорим за немския!И какво общо има световния концерн,който притежава Ауди,Сеат,Ламборджини,Шкода,Бентли,Бугати...със синята зона?
45
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Еее па по-СКАПАНИ от WV и AUDI както каза предходен НЯМА !!!
44
0
 
1
 
! Отговори
X10 преди 14 години
e OPEL ли да карам !!!
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В "белите" страни се плаща по $100 на месец за кола. Който иска - кара. Който не иска - има си градски транспорт. В конституцията не е казано, че някой трябва да ти осигури място за паркиране. Друг е въпросът, че тук 70 години се строеше на принципа "само партийните секретари са с коли и то служебни". И нищо не се е променило.
42
3
 
8
 
! Отговори
до NRZ преди 14 години
*** човешки!!!в всички нормални държави също има автомобили по 30 години и си ги карат --тва да ти е проблема!!!не си правоимащ щото твоят е на две години !??аз карам кола от 1983 ауди куатро същото моделче дето ВАЛТЕР РЬОЛ СТАНА WRC ШАМПИОН!!! май си комплексар а!??? Такива чикиджиичета като теб ОБИЖАДАТ хората на СЕЛЯНИ И СЕЛЯЦИ:))))***
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами нали тези пари за паркинг отиват във бюджета на общината,отам нататък сещай се сама!
40
4
 
2
 
! Отговори
К. Стойчев преди 14 години
БРАВОоо !!! Всички да го подкрепим напълно. Аман от бокклуците с марка - WV .
39
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 14 години
до an 29Извинявай, че те притеснявам в мъката ти, но би ли ми казал как мислиш, ако има подземни паркинги с абонамент ли ще са или на почасово заплащане? Все ми се струва че и в двата случая ще е по-скъпи отколкото на улицата. Видимо по шривта и латиницата, не се намираш в БГ. Та сподели какви са цените там където си, моля..