БАН: Чакаме още трусове. Дано са слаби

Кметицата: Няма място за паника сред столичани
10 сеп 2010 16:38,
237
БАН: Чакаме още трусове. Дано са слаби
Снимка: БГНЕС

Епицентърът на вчерашното земетресение в София от 2,5 по скалата на Рихтер и на днешния трус от 3,5 по Рихтер е един и същи, обяви директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН Николай Милошев.

"Епицентърът може да се определи, че е между бул. "Цариградско шосе", около Осми километър и летище "София", каза той.

"Очакваме още трусове, ако са по-слаби, това ще е добър знак, че земетресението приключва", допълни шефът на сеизмолозите.

Още по темата

По думите му при днешното земетресение има две последващи микроземетресения, които са с магнитуд около 1 по скалата на Рихтер.

Милошев предположи, че това може да означава, че има затихване на сеизмичната дейност, но това не можело да се твърди категорично.

"Днешното земетресение е слабо и почти няма материални щети", констатира той.

Според него може би много по-голяма е психологическата "щета", тъй като всички софиянци са усетили днешното земетресение малко или много.

Днес кметицата лично отиде до БАН, за да провери дали има опасност за града от бъдещи силни трусове.

"Няма място за паника, важно е хората да са добре информирани и да не се притесняват", отбеляза Йорданка Фандъкова.

Според нея не всички сгради в столицата са достатъчно добре построени, но би трябвало да издържат на земетресение до 7,5 по скалата на Рихтер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: банНиколай Милошев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахахах Шефът обаче не е сеизмолог и това не е за пренебрегване.........
210
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То пък София центъра на вселената. Малко ги разтесло и по *** бтв пачата Бенатова веднага на живо в "центъра" на тръса.
209
1
 
13
 
! Отговори
Муньо преди 13 години
до АнонименБългария винаги си е била един голям ЧЛЕН :)Лично слушах шефа вчера (след 2.5цата), когато каза, че по-силни трусове не се очакват. И днес същият каза за бтв (след 3.5цата) - "вчерашният трус беше предизвестител на днешният" :) :) :) - Хайде да не си говорим глупости, моле те
208
2
 
1
 
! Отговори
Генадий преди 13 години
Е жената пак го е "нацелила" mayapopova.info ама никой не й обръща внимание. (и сайта са й нашейпили яко) Щото не е директор на БАН и не ДАРЯВА "работа" на стотици изкуфеняци
207
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това, което дрънкат по телевизията и по останалите медии, няма нищо общо с реално казаното от сеизмичният център. Информацичта се предава по точна и ясна процедура директно на Гражданска защита(има си строго определени правила!). Българския е член на мрежата emsc-csem.org/Earthquake/index.php и подва информация в релно време, както всички останали страни по света.
206
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
съвсем практически не е нито 7, нито 7.5 :)
205
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами ето вие сте пример за просташко поведение:)опровергавате се .интересни -какво значи ''местните селяни по морето'?:)))))местен шоп го казва/някой се беше обидил ,че нямали ''шопи'',ми явно има/:)
204
11
 
3
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Aха, щом има земетресение у София начи края на света наближава. Знаеме, че за некои София е "света" и слънцето се върти около нея.
203
3
 
1
 
! Отговори
greg преди 13 години
съвсем теоритично София е 7 скала по райониоране а май 7,5 е повече ...
202
1
 
4
 
! Отговори
greg преди 13 години
Според нея не всички сгради в столицата са достатъчно добре построени, но би трябвало да издържат на земетресение до 7,5 по скалата на Рихтер.нямам думи ... нищо общо
201
1
 
4
 
! Отговори
Муньо преди 13 години
Съвсем спокойно можем да ги натикаме всичките в НСИ. Те са си чисто и просто едни статистици! Само излагат голите факти и повдигат рамене НИШО ДРУГО - това наука ли е :)Аз не искам парите ми да отиват за подобни циркаджийщини, до като учителите ни зарезаха децата да се учат от интернет и лекарите да се ровим за билки...
200
7
 
12
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
Сега в събота и неделя трябва да се направи преброяването в София!Де що има селяни-ще избягат по родните места,щото шубето си е голям страх и ще си останем само Софиянците!!!
199
1
 
1
 
! Отговори
az преди 13 години
ми чакайте си.кой ви пречи
198
6
 
13
 
! Отговори
от София преди 13 години
не съм видяла софиянци да се пазарят някъде или да се държат просташки. Тия дето надойдоха от селата и ги е срам да кажат от къде са ми се пишат софиянци.АМАН ОТ СЕЛЯНИ. Който го е страх от земетресения да си ходи на село.Между другото като ходя на морето местните селяни и те се пишат софиянци.Хайде кой от къде е че замърсявате столицата.
197
1
 
1
 
! Отговори
Муньо преди 13 години
Всички действия на уЧените ни показва имено, че това не е никава наука.. Или греша? Кажи какво казаха точно.. аз чух едно НИЩО
196
9
 
4
 
! Отговори
Мариян преди 13 години
Тези чести земетресения са в резултат на приближаването на НИБИРУ!!Неговото магнитно поле взаимодейства със Земното,което предизвиква колебания в Земната ***!!!2012 наближава!!!
195
1
 
0
 
! Отговори
ГАЛИБАТА преди 13 години
Чети между редовете........Споко няма страшно....беше 1977 Свищов....
194
4
 
2
 
! Отговори
Театър преди 13 години
До Софиянци-не знам земетръс,но ще дочакаме Годо!Това е само за хора,които ще го разберат!
193
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нищо не разбираш чедо, от тази наука и по-добре недей коментира, че се излагаш!
192
3
 
4
 
! Отговори
Aman преди 13 години
т.е. грешните са в София и затова ни тресе, а праведниците (останалата част от БГ) - не!По-тъпанарско изцепване от твоето няма в нито един форум поне от 2 месеца