Две земетресения от 3,5 и 3,3 по Рихтер разтърсиха София

Мрежите на мобилните оператори отказаха
10 сеп 2010 10:14,
710
Две земетресения от 3,5 и 3,3 по Рихтер разтърсиха София

Две земетресения са регистрирани от БАН в един и същи час - 10.08 ч.

Трусовете са със сила 3,5 и 3,3 по скалата на Рихтер. И двете са на територията на София. 

Епицентърът на по-силния трус е в района на бул. "Симеоновско шосе" - между кварталите "Изгрев" и "Лозенец".

Второто земетресение е с епицентър в района на Мировяне. За момента Гражданска защита не е получавала сигнали за нанесени щети. Мрежите на мобилните оператори отказаха веднага след труса.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, по-силното земетресение е било с магнитуд 3.6 по Рихтер, на дълбочина 2 км.

В последните десет дни това е четвърто земетресение, регистрирано в столицата.

На 27 август в София бе регистриран трус с магнитуд 2,8 по Рихтер.

В четвъртък земетресение от 2,5 по Рихтер отново бе регистрирано в Герман.

Какво да правим при силно земетресение:

Още по темата

- не се паникьосвайте и не хуквайте да бягате напосоки;

- не трябва да напускате сградата, в която се намирате, освен ако можете да излезете на открито до 10 секунди;

- в никакъв случай не тръгвайте да бягате по стълбите или с асансьора, това може да е смъртоносно;

- заемете най-безопасното място в помещението, в което сте – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло;

- ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи;

- ако земетресението ви завари зад волана, спрете на открито безопасно място и изчакайте;

- след затихване на земетресението, напуснете по най-бързия начин сградата, като преди това изключите тока, газта и водата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


710
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
558
0
 
3
 
! Отговори
asd преди 13 години
Ама това че живееме в такава скапана държава,не значи че "гражданите"или "селяните"са виновни!Това дето тук го има никъде по света го няма!Всички сме виновни защото го позволяваме.Защо си задаваш въпроса към "гражданина"?Задай го към друг и в друга медия.Да не забравяме,че името на статията е "Две земетресения от 3,5 и 3,3 по Рихтер разтърсиха София",а не "Защо в БГ нищто не е наред!",или "Кой е гражданин и кой не?!?"Спрете се най-сетне!
557
1
 
1
 
! Отговори
АЗ СЪМ преди 13 години
ТАКЪВ СЪМ!
556
2
 
3
 
! Отговори
хуху преди 13 години
2012 иде хахаха :))
555
1
 
3
 
! Отговори
зет-заврян преди 13 години
сутринта дойде тъщата........с гръм и трясък
554
10
 
3
 
! Отговори
Martin преди 13 години
3,6 по Рихтер...голяма новина еййййй, ама нали е в центъра на вселената София...
553
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аидеееее изпопада новото строителство .....
552
3
 
4
 
! Отговори
дфс преди 13 години
Гражданино днес е имало земетреение и в близост до Панагюрище , защо никъде не е отбелязано, вчера за подобно бе бетсвие от най-голяма степен :Цял екранndc.geophys.bas.bg/BULGARIA2010-09-10 12:05:26Lat: 42.59; Lon: 24.08; Depth: 0kmMag: 2.3
551
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А па я съм си приготвил едно вързопче до вратата, с шише домашнярка, глава лук и самун ляб, и га друсне пак рипам навън и ми дреме на гегата... Нека друса, нека вее ич на к _ _ а ми да не е...
550
6
 
20
 
! Отговори
12-45 преди 13 години
Земетресенията в София се различават от земетресенията в провинцията!Но не защото софиянци или провинциалистите са по-прости или по-умни!Просто София е най-големият град в страната, и е нормално да бъде един от най-застроените! Нормално е в столицата да има най-много високи сгради, най много държавни и обществени постройки, най-много комуникационни съоръжения и т.н. И в следствие на това е нормално в София да има най-много разрушения, пострадали и жертви след земетресение!Те това е разликата
549
5
 
15
 
! Отговори
Илиянка преди 13 години
Ама мн сте зле всички! Как може да говорите София, провинция, граждани, селяни... Затова сте селяни!!! Ама като сте тука ви е грижа, нали??? Като тръсне цяла България (понеже не е много голяма), ще ви видим колко стувате и дали ще ви е грижа дали е било в София или Силистра!!!
548
7
 
9
 
! Отговори
zorder преди 13 години
На провинциалистчетата незнам къв им проблема, аз го усетих и не беше никък слабо пък вие си изсипвайте диалектнити промблемчита тука... Ако ви се случи на вас което не ви го желая трябва да ви ви кажа че трусовете не бяха леки..
547
5
 
17
 
! Отговори
чик чирик преди 13 години
щом от 3.5 степен падат комини и "няма ЗНАЧИТЕЛНИ щети", мобилните оператори пълен блокаж (трябва да ги осъдят за това), смятай какво ще стане при 5-6та степен - погром и тотална паника! защото 3.5 си е едно смешно малко земетресение. бил съм при 5.9 в Атина преди 11г. и знам какво става.... да не дава Господ.
546
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не мисля, че някой ви е сложил ножа на гърлото и ви кара да гледате новините и да слушате какво става около СЕЛАТА ви :) ... който не му изнася, да не гледа ... какво сте запуфтяли тука не мога да схвана... какво ви пречи ... не знам .. ;d жалка история ... разбирам да не беше в България да се цепите колкото искате така... въпреки, че всички сме хора и трябва да се интересуваме за проблемите и на другите, дори и в момента да не ни засягат лично нас !
545
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не мога да разбера, що за комплексирани сте вие всички селяни, толкова ли сте прости ... какво значение има дали земетресението е в София или в Силистра, Пловдив,Враца ?!?!? нали е в България бе простаци такива ... леле колко сте жалки, да завиждате, че по новините говорят за земетресенята в София, а не за провинцията... да ви кажа хич не е за завиждане ... :) да беше хубаво, да завидите ... и не говорете, че ви занимават с глупости, с тия малки трусове не се знае какво ще стане!!!
544
3
 
21
 
! Отговори
Гражданин от село преди 13 години
Колкото и да се карате кой къде го е раждала майка му - дали на нивата или край жълтите павета - като ви тръсне по-яко, изобщо няма да ви подбира по произход.
543
2
 
3
 
! Отговори
X-RAYS преди 13 години
da da da epicentar narodnoto sabranie 8-9 stepen!
542
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кво се плашите бе, Бат Бойко сутринта е вдигал щанги и ги е изпуснал без да иска!
541
7
 
6
 
! Отговори
PSP преди 13 години
А бе, *** ***, какво е общото между природен катаклизъм, местоживеенето и самочувствието????!!!??? Мно'о си ***, бре!!!
540
19
 
14
 
! Отговори
Xelian преди 13 години
Аз съм от Пловдив и по принцип мисля че софиянци имат прекалено голямо самочувствие, но мисля че е нормално да се говори за земетресение пък било то и слабо, когато епицентърът му е в центъра на София. Следващото може да не е. А и нали медиите тряя да си имат работа.
539
11
 
2
 
! Отговори
до 599 преди 13 години
2012-та !