Чужденци: София е зелен и чист град!

Недостатъците на столицата ни се приемали като екзотика
Обновена: 27 мар 2011 13:10 | 27 мар 2011 13:10,
301
Чужденци: София е зелен и чист град!
Снимка: Архив Булфото

София е зелен, чист и подреден град. Това не е мечта, нито пророчество за бъдещето, а мнение на чужденци от различни държави, видели столицата с Free Sofia Tour.

Гостите са приятно изненадани от обяснението, че част от този зелен имидж се дължи на "осиновените" градинки. Другото доминиращо впечатление сред посетителите е, че почти всички в София говорят английски и винаги искат да помогнат с упътване или информация, разказаха за БТА трима от десетте доброволци на Free Sofia Tour.

Безплатната пешеходна обиколка на София на английски език започва на 13 август миналата година и се организира ежедневно от групата млади ентусиасти.

С преминаването към лятното време днес турът вече ще се провежда два пъти на ден – от 11 и от 18 часа, седем дни в седмицата, независимо от времето.

През нея вече са преминали над 500 души от десетки държави на различни континенти: най-много от Германия, САЩ, Великобритания, Франция, Испания, Австралия, Полша, Белгия,Австрия, Португалия, но още от Индия, Малайзия, Канада, Бразилия, Аржентина, Перу и дори Руанда.

Между тях има такива, които вече месеци и дори години работят в България, но чак сега намират време да видят София, както и такива, за които столицата е била само име от картата.

Някои идват, защото до София е бил най-евтиният самолетен билет, а за други София е била в дълго подготвяни планове.

За мнозина София е екзотична дестинация. Дори това, което ние като софиянци намираме за грозно, за чужденците е екзотика, разказва Ваня.

Някои чужденци знаят за София повече от самите софиянци. Като един унгарец, който е писал студентска работа за "Св. Петка Самарджийска" и решил да дойде да я види. Църквата и София и наяве са го впечатлили и се е превърнал в ентусиазиран популяризатор на България в страната си.

Американец, дошъл от Франкфурт, пък толкова харесал живота в София, че иска да отвори хостел тук. Впечатлен от първото си идване в българската столица е и Симеон от Австралия. В родината на баща си той научил за Симеон Велики и за Симеон Сакскобургготски.

Чужденците се впечатляват от множеството красиви сгради в центъра на София, но и от клекшоповете, от петолъчката на бившия Партиен дом, от некролозите по стените, за които мислят, че са на изчезнали или издирвани за престъпления хора.

Други неща, които привличат вниманието им, са големият брой казина, пълните кафенета и ресторанти, след като всеки се оплаква, че сме в криза, и т.н.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това платена PR-статия от ГЕРБ ли е?
251
5
 
6
 
! Отговори
Mishkoff преди 13 години
Tova sa komentari na hora s uvrejdane na cvetovata setivnost na zritelniq aparat ili s mnogo niski kriterii za chistota i opredeleno niska higienna kultura.Za men Sofiq e KENEF!
250
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще е чиста и зелена когато 1 000 000 напуснат София и се приберат по родните си места, а *** ги изселим в Япония и докараме от там японци!!!!!
249
7
 
11
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 13 години
Тая *** отвратителна дупка воняща на кучета и *** да бъде наречена зелена и чиста е най-малкото кощунство.Само супертъп дезориентиран анализатор може да даде такава оценка.Смяххххххх. :)
248
1
 
10
 
! Отговори
Пловдив преди 13 години
Акцията на бтв да почистим България за един ден ще покаже дали сме българи или от "новите българистанци".А иначе и Пловдив преди 20 год беше чист,подреден и зацветен,но днес не е така,макар напоследък да има някаква минимална промяна.
247
0
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
като че ли 251 и 252 ще се окажат правиаз само искам да питам, тия дни като гледахте кадри от Япония от земетръсните райони на някой да му е напраило впечатление, че асфалта е някак си по-сив от нашия... Дори кадрите с либийските бунтовници, заснемани на магистрали посред пустинята ме накарах да се замисля защо софийските улици са с жълто-кафеникъв привкус. Не е това основното в посочените репортажи, но все пак - защо живеем в такава *** и се опитват да ни убедят, че всичко се подобрява...
246
2
 
4
 
! Отговори
sofianets преди 13 години
Anketa sred 4ujdentsi ot PAKISTAN , AFGANISTAN , ARMENIA , EGIPET.Ami da SAMO TE mogat da kajat 4e SOFIA e 4ist grad.
245
1
 
21
 
! Отговори
мамут преди 13 години
София е зелен и чист град написаха първите афганистански туристи .
244
0
 
5
 
! Отговори
maj преди 13 години
240, май си пропуснал частта от горнобански път до симеоновско.евала на 248 - като гледам дворовете на съседите имам чувството, че всеки е превърнал своя в склад за вторични и вехтории които "може някой ден да му потрябват". за цветенца. тревичка и придаване на вид на зелените площи въобще не не споменавам.моля, не си хвърляйте *** където ви падне защото "всички така правят". не изобилства от кофи по улиците, но една найлонова торбичка за *** няма да ви откъсне или разтегне ръката...
243
0
 
5
 
! Отговори
някой-никой преди 13 години
247, яко личи, че си опънец, момче. Такива като тебе огадяват всичко, до което се допрат - нямат култура, нямат хигиена, дай им чалга, стриптийз-барове, алкохол, *** в изобилие - е, това е вече живот по техния стандарт! Ами, живей си го този живот, затова си дошъл от село, може би и за да си по-близо до болниците ... Но все пак, не си изхвърляй опинците, и не си продавай колибата - със сигурност ще ти потрябват "гражданино от селски тип".
242
2
 
8
 
! Отговори
до 240 преди 13 години
София също е моят роден град, но вече не я обичам много заради нахлулата след 1950 г. масова простотия. Въпреки това правя много за града, дори сега - садя, чистя, подреждам на собствени разноски, мъча се да възпитавам простотията, която нищо не разбира от красота и природа, не знае, че зеленината е живот, а красивата среда - най-добрият психотерапевт. Време е да се обединим, за да запазим малко останалото софийско, да изгоним бирариите от Градската градина, да възстановим Фламингото като символ
241
4
 
8
 
! Отговори
някой преди 13 години
Пак се появиха някои да ми обясняват къде да ходя да живея. На мен София ми харесва и такава и смятам да поостана. Ако на вас не ви харесва и си искате зеленината и чистия въздух - продавам къща с двор в село Опанец, Плевенско.
240
2
 
13
 
! Отговори
235-Рума познавачка преди 13 години
Бре Румо моме, ако па ойдеш у Сахара, или у друга пустош, София ще ти се види само хлорофил. Но селяндерталците, нахлули в София от 15-20 години не знаят, каква беше тя - потънала в зеленина и рози, кестени и липи, платани, брези, ели, затова сегашният чакъл, наплютият с дъвки асфалт, кльофнатите мутрашки автомобили на мястото на изсечените от уродлив ум кестени по бул. Македония, ИМ ХАРЕСВА. А Free Sofia Tour е подбран маршрут, затова чужденците не виждат изобщо ужаса на мръсотията и сечта.
239
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Sigorno sa Vietnamci..... pokolenie 1990 godina
238
9
 
11
 
! Отговори
Koko преди 13 години
Най-красивото в София е табелата за Пловдив.
237
1
 
5
 
! Отговори
бай Шано преди 13 години
има нещо вярно ---миналото лято си доидох отпуска и прескочих до варна да видя родата и това беше нещото което ме "шокира"---зеленината ---дори след 20год. "вакханалий" из българските градове, те са в пъти по зелени--тук има дървета но докато при нас ги оставят да растът тук всяка есен ги окастрят до дънер защото така събират по бързо листата ----но са неща дето трябва да се видят иначе няма как да ми вярвате
236
1
 
2
 
! Отговори
мен преди 13 години
не се казва клекшоп, а нагъзинче =)
235
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хахах глупости!Аз имах гости чужденци,за 2 часа из София казаха че това е най-грозния град в който някога са стъпвали.Мръсно,мизерно,пренаселено и пълно с озлобено хора.Иначе Варна им хареса..Пловдив също,и Бургас...и се влюбиха в Копривщица и Търново:)
234
0
 
17
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Не мислете, че съм негативист, аз съм роден в София и обичам градът си - но след като днес направих една обиколка от Люлин през околовръстното до Бояна и оттам до Младост - направо се отвратих. Купища *** край пътят, буреняци, тумби ***, гнусни каруци, порутени и опоскани сгради - това вече не прилича на моят град, а на огромен *** катун.
233
6
 
7
 
! Отговори
KZS преди 13 години
Който твърди че София не е зелена му препоръчвам да си пусне Google Earth и да погледне хубавичко или ще кажете че ГЕРБ са платили на Google да фотошопнат сателитните снимки?