Чужденци: София е зелен и чист град!

Недостатъците на столицата ни се приемали като екзотика
Обновена: 27 мар 2011 13:10 | 27 мар 2011 13:10,
301
Чужденци: София е зелен и чист град!
Снимка: Архив Булфото

София е зелен, чист и подреден град. Това не е мечта, нито пророчество за бъдещето, а мнение на чужденци от различни държави, видели столицата с Free Sofia Tour.

Гостите са приятно изненадани от обяснението, че част от този зелен имидж се дължи на "осиновените" градинки. Другото доминиращо впечатление сред посетителите е, че почти всички в София говорят английски и винаги искат да помогнат с упътване или информация, разказаха за БТА трима от десетте доброволци на Free Sofia Tour.

Безплатната пешеходна обиколка на София на английски език започва на 13 август миналата година и се организира ежедневно от групата млади ентусиасти.

С преминаването към лятното време днес турът вече ще се провежда два пъти на ден – от 11 и от 18 часа, седем дни в седмицата, независимо от времето.

През нея вече са преминали над 500 души от десетки държави на различни континенти: най-много от Германия, САЩ, Великобритания, Франция, Испания, Австралия, Полша, Белгия,Австрия, Португалия, но още от Индия, Малайзия, Канада, Бразилия, Аржентина, Перу и дори Руанда.

Между тях има такива, които вече месеци и дори години работят в България, но чак сега намират време да видят София, както и такива, за които столицата е била само име от картата.

Някои идват, защото до София е бил най-евтиният самолетен билет, а за други София е била в дълго подготвяни планове.

За мнозина София е екзотична дестинация. Дори това, което ние като софиянци намираме за грозно, за чужденците е екзотика, разказва Ваня.

Някои чужденци знаят за София повече от самите софиянци. Като един унгарец, който е писал студентска работа за "Св. Петка Самарджийска" и решил да дойде да я види. Църквата и София и наяве са го впечатлили и се е превърнал в ентусиазиран популяризатор на България в страната си.

Американец, дошъл от Франкфурт, пък толкова харесал живота в София, че иска да отвори хостел тук. Впечатлен от първото си идване в българската столица е и Симеон от Австралия. В родината на баща си той научил за Симеон Велики и за Симеон Сакскобургготски.

Чужденците се впечатляват от множеството красиви сгради в центъра на София, но и от клекшоповете, от петолъчката на бившия Партиен дом, от некролозите по стените, за които мислят, че са на изчезнали или издирвани за престъпления хора.

Други неща, които привличат вниманието им, са големият брой казина, пълните кафенета и ресторанти, след като всеки се оплаква, че сме в криза, и т.н.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 13 години
София беше такава, каквато я описват, ама преди 30 години. Сега е отвратителна, ***, презастроена и пренаселена.Разбира се, ако се разходиш само по Витошка и малките улички в идеалният център, ще я помислиш за хубав град... ама ако тия туристи отидат в някое гнусно хъхряшко гето (например в онова на бул. Европа), какво ще си помислят?Безмилостни глоби за замърсяване, прогонване на всички незаконно пребиваващи ***, изгаряне на незаконните катуни и София пак ще бъде хубав град.
231
9
 
9
 
! Отговори
Високомерен Столичан преди 13 години
какви комплексирани селяндраци живеят в нашата държава :))) вместо да се зарадват,че чужденците харесват Столицата ни,те плюят и говорят едни и същии помии. ЕЙ ЗАВИСТНИЦИ,ТАКИВА И ШЕ СИ УМРЕТЕ,БЕДНИ ДУШИЦИ!
230
5
 
12
 
! Отговори
леле преди 13 години
Абе да не би да полудяваме нещо?Онзи ден Боко имал 67% рейтинг, днес София била зелена и ЧИСТА (?!?!??!)...нещо в паралелна вселена ли живея, ослепял ли съм?
229
4
 
12
 
! Отговори
Румяна преди 13 години
Понеже твърдите, че другите столици са по-хубави и по-зелени, ще ви дам следния пример: В Малта, старата част на столицата - Валета няма нито едно дърво, храст или цветя, с изключение на малката градина "на рицарите", която до преди втората св. ойна е била оградена и заключена. Е, дали в София няма зеленина ??? Да, би могло да е по-зелено, но София е хубав град, и от няколко години е много по-чист, но никога няма да бъде идеално чист, докато има простаци, които си хвърлят *** на улицата.
228
2
 
5
 
! Отговори
хисторик до 232 преди 13 години
"смятала да възстанови България на Симеон и Асен и да обедини всички българи в една държава в нейните етнически и исторически граници"България в нейните етнически и исторически граници е поне 5 пъти по-малка от България на Симеон, която е просто завоевание, поради което нестабилна и само кратък момент в историята на държавата.
227
2
 
5
 
! Отговори
до Жоро 229 преди 13 години
Отнесено към големината на Париж, Берлин, Лондон и Мадрид, клошарите им са поне 20 пъти по-малко, ПОНЕ!
226
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
София е станала столица по препоръка и настояване на М. Дринов. Новата българска национална интелигенция от края на 19 в. е смятала да възстанови България на Симеон и Асен и да обедини всички българи в една държава в нейните етнически и исторически граници. Това значи от Чедно до Синьо море и от Дунав до Бяло море. София се намира в средата на тези земи както и в центъра на Балканския полуостров. Не съм столичанин но избора на София за столица е бил правилен. Плюйте сега.
225
5
 
7
 
! Отговори
хисторик преди 13 години
София няма как да е по-стара от Рим, понеже е негова провинция.Намерените по-стари (преди римско време) следи са скромни и типични за целия средиземноморски регион - дали някое парче тракийски съд е по-старо от такова в Атина е въпрос на късмет.
224
0
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Пловдивчанин, прав си, че тук е много хубаво, когато пукне пролет, но това за градинките и парковете в Европа не е така. Градинките се зараждат като символи на авторитета на монарсите и за това из цяла Западна Европа има грандиозни паркове. Тук, обаче, също си имаме хубавите зелени площи. И Пловдив е хубав град, и Варна, и Смолян и Трявна. Нека хората не се дразнят на това, че някой се чувства добре в даден град. По-скоро да му се радват за това ...
223
3
 
17
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Любими мои, ако си мислите, че в Париж, Берлин, Лондон и Мадрид няма клошари, се лъжете безкрайно много. И също така не виждам причина хората, които не живеят в София да обясняват колко е неприятна, *** и т.н. Омразата ви не е градивна, а точно обратното - простовата. София е един приветлив и хубав европейски град. Защо? Защото София не е единствено Централна гара и Студентски град. Порадвайте се малко на това, че чужденците харесват столицата ни, вместо да се разяждате от омраза.
222
2
 
13
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 13 години
Така си е, столицата ни, както и всеки град в България са пълни със зеленина. Погледнете който и да е голям европейски град - по улиците няма ни едно дърво, тук таме някоя градинка или парк за отбиване на номера, но иначе всичко е бетон и стъкло, а у нас запролети ли се и сърцето пее. Българинът е огорчен и озлобен човек, но явно има още красота в душата му.
221
0
 
4
 
! Отговори
до 226 преди 13 години
Във Враца живеят в канализацията!В София клошарите живеят на други места!Но няма значение!Във Франкфур съм ги виждал под мостовете на реката както и в Париж!Неуместен ти е коментара!
220
2
 
0
 
! Отговори
Римяна преди 13 години
то цяла България е история на европа, и сега разбрах защо хората живеят зимата в канализацията на софия, там са мин. извори
219
1
 
3
 
! Отговори
до 223 преди 13 години
Извинявай толкова си ***, че чак си вдлъбнат!Не мога да дискутирам с теб!
218
1
 
3
 
! Отговори
Марк до 219 преди 13 години
Преди да плюеш , разбери за какво става дума!Има много древни градове, но говорим за европейскитке столици!От сегашните европейски столици - най-древен град е Атина и след това е София!
217
0
 
1
 
! Отговори
void преди 13 години
Преди да цитираш подобни глуопсти от вземи да провериш дали са верни. Ще ти помогна с първа точка: София е столица от 1879 година, с което автоматично не може да бъдат заедно с Атина "единствените столици в Европа преди Рим"
216
1
 
7
 
! Отговори
Марк до Румяна преди 13 години
Сигурно си гледала документалният филм - "София-историята на Европа". Ако не си препоръчвам ти го, както и на всички останали!Само ще добавя, че в София е най-старата действуваща църква в Европа - Храм "Св.Георги"-Ротондата/зад Шератон!София е един от градовете в Европа с най-много мин.извори.Ако се не лъжа в Париж с далеч по-малко термални извори отопляват с тяхната топла вода всички обществени сгради в центъра!
215
1
 
4
 
! Отговори
ко40 преди 13 години
софия е столица само, защото е било княжество българия и източна румелия с цел да ги обедени
214
1
 
2
 
! Отговори
ко40 преди 13 години
то и Персия е била еталон у време оно
213
7
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 13 години
до РУМЯНА ; София има толкова измислици , че само местните (***) могат да си вярват - ПОНЕ 20 ГРАДА В БЪЛГАРИЯ ПОЗНАВАМ С ДРЕВНА КОЛТУРА ПО-СТАРА И ОТ РИМ И АТИНА !За ЧИСТОТАТА ще кажа , ФИКАЛИТЕ СЕ ТЪРКАЛЯТ ПО УЛИЦИТЕ - СОФИЯ НЕ Е БЪЛГАРИЯ И СТИГА СЕ ОПРЕДЕЛЯЙТЕ за "висшето" ОБЩЕСТВО НА БЪЛГАРИЯ - БУНИЩЕ !