Чужденци: София е зелен и чист град!

Недостатъците на столицата ни се приемали като екзотика
Обновена: 27 мар 2011 13:10 | 27 мар 2011 13:10,
301
Чужденци: София е зелен и чист град!
Снимка: Архив Булфото

София е зелен, чист и подреден град. Това не е мечта, нито пророчество за бъдещето, а мнение на чужденци от различни държави, видели столицата с Free Sofia Tour.

Гостите са приятно изненадани от обяснението, че част от този зелен имидж се дължи на "осиновените" градинки. Другото доминиращо впечатление сред посетителите е, че почти всички в София говорят английски и винаги искат да помогнат с упътване или информация, разказаха за БТА трима от десетте доброволци на Free Sofia Tour.

Безплатната пешеходна обиколка на София на английски език започва на 13 август миналата година и се организира ежедневно от групата млади ентусиасти.

С преминаването към лятното време днес турът вече ще се провежда два пъти на ден – от 11 и от 18 часа, седем дни в седмицата, независимо от времето.

През нея вече са преминали над 500 души от десетки държави на различни континенти: най-много от Германия, САЩ, Великобритания, Франция, Испания, Австралия, Полша, Белгия,Австрия, Португалия, но още от Индия, Малайзия, Канада, Бразилия, Аржентина, Перу и дори Руанда.

Между тях има такива, които вече месеци и дори години работят в България, но чак сега намират време да видят София, както и такива, за които столицата е била само име от картата.

Някои идват, защото до София е бил най-евтиният самолетен билет, а за други София е била в дълго подготвяни планове.

За мнозина София е екзотична дестинация. Дори това, което ние като софиянци намираме за грозно, за чужденците е екзотика, разказва Ваня.

Някои чужденци знаят за София повече от самите софиянци. Като един унгарец, който е писал студентска работа за "Св. Петка Самарджийска" и решил да дойде да я види. Църквата и София и наяве са го впечатлили и се е превърнал в ентусиазиран популяризатор на България в страната си.

Американец, дошъл от Франкфурт, пък толкова харесал живота в София, че иска да отвори хостел тук. Впечатлен от първото си идване в българската столица е и Симеон от Австралия. В родината на баща си той научил за Симеон Велики и за Симеон Сакскобургготски.

Чужденците се впечатляват от множеството красиви сгради в центъра на София, но и от клекшоповете, от петолъчката на бившия Партиен дом, от некролозите по стените, за които мислят, че са на изчезнали или издирвани за престъпления хора.

Други неща, които привличат вниманието им, са големият брой казина, пълните кафенета и ресторанти, след като всеки се оплаква, че сме в криза, и т.н.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да бе да. Това е най- ПРАШНИЯТ,раздрънкан,боклучав,смърдящ град.
211
0
 
4
 
! Отговори
gogo преди 13 години
Абе London boy.къде живееш в лондон.да не си в първа зона че толкова ти харесва?
210
9
 
13
 
! Отговори
Румяна преди 13 години
Знаете ли, че:София и Атина са единствените столици в Ервопа преди Рим,В София е живял император Константин, В София е проведен един от първите Църковни събори и е издаден Медиоланския едикт, изключително важен за Християнството, София е била една от първите Епископии,В София има 4 храма на различни религии, както в Божи гроб, на 1 кв.км.,В центъра на София има уникални сгради, строени от велики архитекти,В София има много музеи и галерии,София е единствената европ. столица до планина.
209
1
 
2
 
! Отговори
ko40 von Selo преди 13 години
аз му казвам какво ми се е случило, селянина цъка палец надолу. и точно така, харесва им в бг, защото това е екскурзия с неочакван край. да ги питат кой иска да живее тук, то иначе е ясно че е незабравимо изживяване
208
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е чиста проба платено промиване на мозъци. Нима си мислите, че ще ви повярваме, че чужденците мислят така? Те да не са слепи? Имате ли си представа как изглежда един град в Белгия или Германия в сравнение с мръсната, *** дупка София?
207
4
 
5
 
! Отговори
Алилиии преди 13 години
теа чузденси са били препили или недопили.
206
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тия чужденци сигурно са афганистанци или индиици хахаххааа.
205
5
 
4
 
! Отговори
ттт преди 13 години
в България нищо не можеш да постигнеш само губене на време, за една и съща рабта в България заплатата е 1000-1200 лв, а в Англия 4000-5000 паунда!
204
3
 
10
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Никой не е пророк в собствената се страна!Отдавна казвам, че в България и в частност в София е много добре, но никой не вярва!Така или иначе продължавам да съм оптимист!Неверниците и тези които не вярват в страната си емигрират, което си е един оздравителен процес!За сметка на това идват непредубедени чужденци!Няма празно в природата и процесът тече в оздравителна посока!И днешният протест за горивата го доказва! Вече има гражданско общество!
203
1
 
6
 
! Отговори
ko40 von Selo преди 13 години
карам из родопите и се загубих из селата, а табели няма кое село е , няма и кого да питам в 2 през ноща. Спрях на автобусната спирка, изчетох некролозите, разбрах в кое село съм, погледнах на картата и се оправих.
202
1
 
4
 
! Отговори
denko преди 13 години
imah idin apartament naslestven na vitoshka prudadoh gu i sa opravih na selo ,pri horata. sega sam, pravenec ,dvora mi cafti i grei
201
2
 
1
 
! Отговори
denko преди 13 години
tes sa ludi be,kue i 4istu ,razkopaniti ulici,mirizliviti pazar4ita,parkiniti koli pu trotoariti li .4i to as sam mnogo dovolen 4e sa otarvah ot tas kloakai sa pribrah u seloto mi
200
4
 
3
 
! Отговори
Евала 204 преди 13 години
Коментар 204 каза цялата истина. Всички, които плюете столицата ни може да си го начукате отзад!!!
199
8
 
11
 
! Отговори
БДЖ преди 13 години
Ако София е чист град, то аз съм трамвай :))))))) и няма да мръдна
198
6
 
23
 
! Отговори
чист Софиянец преди 13 години
"София има своят чар и не е правилно да казваме колко е грозна и неуредена. Такова становище могат да извадят само хора, които не са пътували. "Не Жоре, това могат да го кажат комплексирани ***, които цял живот са се живяли с прасетата на двора, но имат претенции все едно са родени във Версай. Готините хора обръщат внимание на други неща и се радват на живота принципно. За това и за тези чужденци София е готин град, просто те не са прости селяци.
197
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
има потенциал,но няма кой да прави поддръжка.
196
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С удовоствие бих гледала детето си далеч от София. Чудните зелени градинки са осеяни с *** и ***, на никого не му пука поне малко да направи света около себе си малко по-чист и красив. Мъчно ми е, като сравнявам това с къде тичат децата на "тъпите западняци". Но какво да се прави, екзотика...
195
18
 
2
 
! Отговори
горд съм преди 13 години
аз купих една стара сграда точно на ъгъла на една пресечка на Витошка, скоро ще я бутам и ще строя нова сграда! И аз имам принос за обновяването и новият облик на София!
194
11
 
8
 
! Отговори
бг преди 13 години
тия чужденци да не са от Бомбай? Баси излагацията!!! Щом в тая смрад им се види чисто....
193
5
 
17
 
! Отговори
софиян-хасан преди 13 години
София е ориенталски град и в това му е чарът. Всякакви опити да се поевропейчи заради моментната мода са смехотворни. Камъкът си тежи на мястото.