София привлича 70% от чуждестранните инвестиции

Фандъкова: Имаме над 500 хил. лв. повече приходи от строителни разрешения
Обновена: 4 апр 2011 17:13 | 4 апр 2011 17:13,
19
София  привлича 70% от чуждестранните инвестиции
Снимка: БТА

Имаме над половин милион лева повече приходи от строителни разрешения от началото на 2011 г. спрямо същия период на миналата година, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на международния икономически форум „Банки Инвестиции Пари“, който се провежда в София с медийното партньорство на Investor.bg.

Повече спрямо същия период на миналата година са и общинските приходи от такси и данъци при сделки с недвижимо имущество, сподели тя.

Фандъкова уточни, че 30% от БВП на България се създава в София, като градът привлича 70% от чуждестранните инвестиции.

Общината е основен инвеститор, като капиталовите й разходи през 2011 г. са 600 млн. лв., от които 300 млн. лв. - в големи проекти с европейско финансиране. Капиталовите разходи са половината от бюджета на общината, уточни Фандъкова.

По разширението на столичното метро в момента работят 3 500 души в над 30 фирми. Общината също така изгражда и 27 км водопроводна мрежа.

За съфинансиране на европроектите Столична община ползва и 100 млн. лв. банкови кредити. Кредити се използват и за строителството на кръстовища на две нива, строителството на каквито ще започне в София от следващия месец, уточни Фандъкова.

Според министъра на еврофондовете Томислав Дончев от 10% усвояване на средствата към 31 декември 2010 г. трябва да гоним поне 20% в края на 2011 г. и 30-35% в края на 2012 г.

Още новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 13 години
Ако беше 1/3 пак добре щеше да е. По последни данни в София живеят 3,5 милиона човека.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А вас като не ви интересува София защото влизате в този раздел? Новината ев графа София, нормално е да пишат за нея, а не за проблемите на Горно Нанадолнище!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
лукойл е на Русия,Банкя и София!за нас е само замърсяването и миризмите!
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайдеееее, комплексарите пак почнаха! Ама защо София, тя не е България и т.н. и т.н. *** като не ви интересуват новините свързани със София защо четете? И да, София не е България, но "случайно" 1/3 от населението живее тук.
15
2
 
7
 
! Отговори
elca преди 13 години
Тук непрекъснато се забравя, че София НЕ Е България...Провинцията изнемогва, а София *расте но не старее* ...Няма съпоставимост по показатели - всички пари от вътрешността на страната отиват в София и малко се връщат обратно по целево предназначение ...
14
2
 
6
 
! Отговори
Shark преди 13 години
След като София привлича всички чуждестранни инвестиции да спре да иска внасяне на пари от другите общини. Крайно време е парите от общините да си остават в тях и да спре това наливане към София. Ама така ще е, като имаме премиер на София, а не на България. Сега ако вземе Фъндъкова да стане президент, софия ще си има и президент.
13
1
 
4
 
! Отговори
Профайлър преди 13 години
Необходимо е балансирано развитие на територията на страната.Следва да се създадат по-изгодни условия за инвестиране извън столицата,а който държи на предимствата на столицата,да бъде облаган с по-висок данък.Така ползата за всички ще е по-голяма.
12
0
 
3
 
! Отговори
пиле преди 13 години
Нес е косете! Имам идея за производство на нови полезни за бита апарати. Полезни за здравето и практични. Въпроса ми е риторичен: Дали има българска фхилма,с пособна да ги изработи, защото са на компютърна основа, като периферно устройство или пак ще трябав да се мисли за външен доставчик, като реинвестинг?Трябва да се впрегнем и да правим сами нещата бе? То всичко не може, ама да не сме умрели? Ако някой миллиардер има в чата, да *** - ще обмислим каков да правим! Ще привлечем и държавата.
11
1
 
6
 
! Отговори
бъдещ столичанин преди 13 години
Направо да се отдели от държавата тая столица.Ние,които сме извън София какви сме? Роби,плебеи,скотове? Всичко ново,което се прави,или отваря е в тая пуста София.По телевизията само за проблемите на София говорят.
10
3
 
4
 
! Отговори
до Бургас преди 13 години
Лукойл е в Бургас, плажове ли нямате, море ли нямате, макар и олукойлчено, там не създавате ли БВП, та ривьете по форумите?
9
3
 
8
 
! Отговори
набабаимфърчилото преди 13 години
софия става град-държава .с правителство и президент.и инвеститори.останалото е друга губерния.
8
1
 
2
 
! Отговори
sawall преди 13 години
до 4: еее, има, как да няма проблеми извън София. Просто как да се стигне до селцата по тези разбити пътища? Ще се счупи ТВ-мобила! Пък и до Варна и Пловдив, примерно, много пъът беее, ще се изморят хората, недей така...
7
2
 
6
 
! Отговори
Сиганин преди 13 години
70% от чуждестранните инвестиции привличат 100% селяната.
6
0
 
13
 
! Отговори
Бургас преди 13 години
Парите от Европа са за цяла България.Нека да оправят пътищата пък ако искат и 30% от населението да останат в провинцията.Лошото е ,че ще се връщат.За съжаление София вече не може да издържа пришълци ,които натеглиха кредити в стремежа си да се закотвят там ,обаче сега ще се върнат да копат картофи тук за да плащат кредитите там.Писна ми от пишман столичани.Всяка жаба да си знае кредита.
5
2
 
6
 
! Отговори
:) преди 13 години
ами софииските контета държат да ги гледаме само тях:)))ха ха то и сериалите май само за София и проблемите им ще са! "Столичани в повече"...бре бре!:)))
4
1
 
14
 
! Отговори
:) преди 13 години
:))) И телевизията / уж национална/ само за проблемите на софийските квартали , кватралчета и паланки ни информира! В останалата част от страната проблеми за показване НЯМА!:))))
3
3
 
18
 
! Отговори
Aнонимен преди 13 години
Скоро се пренасяме всички в София и ставаме държавата София.
2
7
 
19
 
! Отговори
бургас преди 13 години
вече всичко за София се прави и всички пари там отиват,а провинцията кучета я яли,така ли!?по-добре България да се раздели на отделни държавички и съм сигурен,че много по-добре ще бъдем отколкото с това софийско ръководене на цялата държава!
1
2
 
24
 
! Отговори
v преди 13 години
Фандъкова уточни, че 30% от БВП на България се създава в София Намерила с какво да се хвали ?????ами това въобще не е надобре бе г-жа