Анатомия на едно управление

Христина Митрева подала оставка, за да не блокира работата на НОИ
Обновена: 18 май 2011 18:43 | 18 май 2011 16:01, Екип на Dnes.bg
279

 

Само година след като ГЕРБ назначиха Христина Митрева като управител на НОИ, парламентът освободи жената, която от 1997 г. работи като експерт в системата на осигурителния институт.

На пресконференция Митрева разясни какво е преживяла за 1 година управление на ГЕРБ.

Още по темата

Ето хронологията на събитията, които представи бившата шефка на НОИ, от назначаването й на поста:

1. 2009 г. – с назначаването й от ГЕРБ дават списък на Христина Митрева от 17 имена на техни привърженици, които трябва да заемат директорски постове в регионалните центове на Осигурителния институт. За да избегне силния натиск, Митрева поставя всички шефове на изпит. Резултатът : 4-ма директори на ГЕРБ, за които Митрева твърди, че са изключително добре подготвени, 18 от „старите“ шефове се преназначават.

2. Актуализацията на Бюджет 2010 г. и Бюджет 2011 г.: Въпреки изказаното мнение от Митрева, че трябва да се актуализира и бюджетът на НОИ, това не се случва.

3. Два месеца управителката на НОИ е подложена на изолация от страна на финансовото и социалното министерство. От нея страда и работата на института, а оттам – и всички граждани, уточни Митрева. С принципала си министър Тотю Младенов се виждат само на съвещанията на Надзорния съвет. НС приема Закон за надомната работа без участието на експерти на НОИ при обсъждането му. Не се търси позицията на института и по въпроси, които са пряко свързани с работата му.

4. Христина Митрева научава за оставката си от медиите.

5. При срещата й с финансовия министър Симеон Дянков в понеделник той ясно е казал, че съвместната им работа трябва да приключи. По думите на Митрева, е заплашил институцията с още по-голяма изолация.

Христина Митрева прогнозира, че след няколко месеца ще се проведе реалният дебат за бюджета, а именно – събираемостта на данъците. Тогава според нея ще се заговори за истинския проблем – обективната картина на пазара на труда и на икономиката.

По време на цялото си изказване в НОИ Митрева многократно беше аплодирана от колегите си, които я изпратиха на крака. Тя самата на няколко пъти се просълзи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
1
 
3
 
! Отговори
до 253 преди 12 години
да,това е най-правилното,но тогава от къде ще крадат и забогатяват доктори и чиновници,а???2
252
0
 
9
 
! Отговори
daga преди 12 години
Съгласен съм - нека моите пари и парите на моята съпруга да отиват в лични сметки и когато се наложи да се пенсионираме-да разполагаме с тези пари; а ако Господ е ришил друго-нека да отидат при наследниците ни; нека парите за здравно осигурителни вноски да отиват в лични сметки и партиди-когато имаме нужда от лечение ние и/или нашите деца-нека да разполагаме с необходимите пари за лечение.Всичко друго /както е и сега / предполага злоупотреби включително и най-вече от висши държавни чиновници
251
5
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Отвратителна персона!Тичаше по всички медии да доказва разпалено колко социално, солидарно и справедливо е да даваме по 1/3 заплата в пирамидата НОИ, за да има тя от къде да взима пенсия! Пък след 20-30 години, когато пирамидата рухне...
250
0
 
3
 
! Отговори
rave преди 12 години
Do Anonimem.Otise si stara predaba ba partiq slujitelka,,Isva nova predana na partiq slujitelka!!Ne mi e qsno kvo iska6 da kaje6?!Da mladi obrazovani s po dve vis6i obrazovaniq..Da imam li v predvid Kalinka Ilieva,,,Rumqna Jeleva?Tupoto e 4e si itide obidena za csi4kata si rabota za tazi instituciq tolkova goisini!!A da si vijdal takova izpra6tane ? Takiva aplodiamenti i to ot BIV6ITE I POS4INENI?Molq te misli predi da se izaka6 vuv foruma!
249
0
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Ето Ви един стар, миналогодишен коментар, за да разберете, че в социалната политика ГЕРБ са дървени глави и- Лъжат ни като за Европейско първенство по лъжи...1. Реформа и нова структура за пенсионната система... - В България няма Закон за пенсийте, а Кодекс за социално осигуряване, чрез който парите за пенсии, които са форма на ВЗАИМНО ОСИГУРЯВАНЕ на работещи, се крадат законно от Правителството и се харчат за други социални дейности, които по Конституция са ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА...!!!2. В момента има пет групи, които работят по тази проблематика и след януари 2010 година ще бъде организиран обществен дебат ... - Или както казва народа ...: - След дъжд качулка...3. Той уточни, че има ресурс в частните пенсионни фондове, който е над 3 милиарда лева, и в Сребърния фонд - над 1,6 милиарда лева.- Всички тези пари, обаче, са с огромна отрицателна доходност..., заради скъпото им управление от часните саобственици на тези фондове в пазмер на около 25% от вложените средства и са отдавна отречена форма на осигуряване за старост още от Кайзер Вилхелм, защото по целия свят тези пари се изяждат от инфлацията и кризите (циклите) присъщия двигател на прогреса, при капитализма...!!!4. В момента 11 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната се отделя за пенсии...- Ако искаме да се взаимноосигуряваме достойно, ще ги направим и 15%, защото с тези пари живее 35% от българското население...5. Младенов допълни, че спрямо октомври повишението на безработицата е с 0,43 на сто. Очакваната към декември безработицата у нас е 9,3 процента...- Откровенна лъжа!!! Толкова са имащите право на обещетение при безработица... безработните отдавна надхвърлиха 25%...
248
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
#245, Всичко се събира в НАП, а после ДОО отива в НОИ (и не е НОЙ), ДЗПО - пак в НОИ, и от там в съответните УПФ и ППФ. Но явно простотията на Тотю, която трябваше да замаже Митрева, не е дала нужния ефект за да се получи шаренийката, която Боко показваше по теуевизора - как няма да има дефицит в НОИ.
247
8
 
6
 
! Отговори
З. преди 12 години
Тази лигла се взе много насериозно като стана шеф на НОИ. Защото забрави, че е просто един държавен служител, при това на пенсионна възраст. А колкото до назначенията - няма комунисти да назначава, естествено. Една от сериозните забежки на ББ, че досега не изрита назначените от тройната ко.
246
1
 
18
 
! Отговори
Пенев преди 12 години
Да бе, баси злобния народ?! И късоглед при това. Не е проблема в това, че уволняват пенсионерка, а начина по който го правят и причините които излагат като причина. Вие малумници ли сте или твърде прости хора. Значи Б.Борисов/за когото гласувах с две ръце/ не знаеше, че е пенсионерка като я назначаваше, или не се кълнеше, че е свестен и честен професионалист??? Да, ама сега не слуша Генерала и стана неудобна.Е това е простотията и тоталитарния подход на комунизма. Не бъдете слепи и наивни.
245
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗАЩО ПЛАЧИ ,СМЕШНАЕ ,ПРИ ТОВА ПЕНСИОНЕРКА , ХОРАТА НИТО ПЕНСИЯ НЯМАТ И РАБОТА , А ТЯ ОТ ДВЕ МЕСТА , НАХАЛНОЕ ОТ НЕЙНА СТРАНА
244
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 244АЗ до колкото внисам вноски ДОО-ДАНЪК ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ Е В НОЙа ДОД Данък Общ Доход е В НАП!ББ МОЖЕ И ДА Е *** АМА НЕ ЧАК ТОЛКОВА ДА БЪРКА ДВАТА ВИДА ДАНЪЦИ !
243
2
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Няма ли кой да каже на Бойко Борисов че парите по ДОО се събират в НАП и да спре да се излага по медиите?
242
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОТИДЕ СИ ЕДИН ОТ ТРОЯНСКИТЕ КОНЕ НА БСП И ЗА ТОВА ТОЛКОВА ПИЩЯТ ДРУГАРИТЕ!СТАРА ИЛИ МЛАДА НО ПРЕДАНА НА ПАРТИЯТА -ИНАЧЕ КАК ЩЕ СТИГА ТЕЗИ ПОСТОВЕ САМО С ТРУД И УМ В БГ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 60 ГОДИНИ НЕ СЕ ПОЛУЧАВАШЕ!А И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ,че получи 30 000лв обезщетение за ОТПУСК който пропуснала да ползва !КОЛКО ГОДИНИ НЕ Е ПОЧИВАЛА?ДА БЕ ДА -НЕУМОРНАТА СЛУЖИТЕЛКА!ИМА И ДРУГИ НЕЩА ,НО ще излезне по късно,за сега и пазят реномето ,но до кога ?
241
3
 
14
 
! Отговори
Възрастта ли е порок преди 12 години
Онези патологични герберасти, пишещи тук, които твърдят, че възрастта е порок са също зомбирани. възрастта не е порок, тя е мъдрост и опит. Това ли ви остана да критикувате Митрева - че е на 60 години. нали вие вдигате неопределено границата на възрастта за пенсиониране. Така че мълчете, герберасти за възрастта - нито е европейско, нито е по вашия "закон" това ви твърдение и упрек. Но, явно няма какво друго да кажете. То не че има....
240
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
от толкова млади завършили 2 висши, амбициозни, мотивирани за работа българиточно тази пенсионерка ли трябва да е шеф на НОИ ?за какво реве ? тя достатъчно се е нагушила с голяма заплата, а има и максимална пенсия 700 лева, какво иска повече?нека дадем път на младите
239
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
238 ГОРЕЩО ТЕ ПОДКРЕПЯМ. ТОВА Е ИСТИНАТА
238
2
 
6
 
! Отговори
Патоанатом преди 12 години
Анатомията на това управление при дисекция показва, че това управление вътрешно и външно е злокачествено мутирало. Злокачествените мутации като кражби, злоупотреби, непрозрачност, авторитаризъм, конфликти на интереси, лъжи и измами са го обхванали изцяло, пуснали са метастази навсякъде по него, под него, в него и около него. Някакви сили адови само го държат да изглежда живо. Но това са сили адови - т.е. мъртви и умъртвяващи.
237
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мрънкате защо нямало работа за младитеми щото на всички хубави местенца са вкоренени пенсионери, които не искат да си ходят, като решиш да ги пенсионираш, оревават орталъка колко са огорчени
236
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отдавна да я бях пенсионирал , ако бях на мястото на Борисов...
235
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето ви еднПенсионер - 13.03.2010 г. 09:41:16-Ако един пенсионер работи, парите му за старост ще бъдат най-вероятно обложени с данък, съобщи управителят на НОИ Христина Митрева в интервю за в. 24 часа" ... Митрева парите на пенсионера са отдавна заработени, негови са си и му се полагат той не е виновен, че някой амсалак* му ги е похарчил преди време за да си купи джип.-Това било справедливо, защото, когато един пенсионер взема допълнително възнаграждение, все пак трябвало да има някакъв ограничител....Защо бе Митрева не ограничиш кинтите на Мургина или на някой от предните далаверисти или от своята заплата от дай. Вземи през уйкенда да си купи билет за автобус и да се разходиш по селата за да видиш как работят наште родители и какво ядат и после се прави на гражданка от сТолицата.Моите осигуровки в МОЯ сметка и Ти да нямаш достъп до нея. Твоята заплата я създавам Аз като произвеждам, а твоята работа е да пазиш правата ми тогава когато Аз стана немощен.о мнение за др.ви Митрева от 13.03.2010...
234
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
234какъв точно шамар е забила ?! Това, че е оставила старите кадри на БСП,ДПС И НДСВ е нещо достойно ?