Който видял, да се е снимал!

По тъмно изчистиха паметника на Съветската армия
Обновена: 21 юни 2011 09:26 | 21 юни 2011 06:57,
531
Който видял, да се е снимал!
Паметникът на Съветската армия. Снимка: Булфото

Паметникът на съветската армия бе почистен рано тази сутрин.

Въпреки че от общината обявиха, че измиването ще започне в 8,30 часа днес, около 7 часа на основния постамент вече нямаше и следа от боите, които за няколко дни се превърнаха в атракция за столичани.

От Столичната община съобщиха, че паметникът е почистен за 840 лв. и е заплатен от инициаторите - форум "България - Русия".

В петък неизвестен автор изрисува съветските войници като американски комикс герои, под мотото "В крак с времето".

Отзвукът от новия вид на паметника предизвика противоречиви коментари у нас, привлече вниманието на журналисти в Западна Европа и САЩ и бе остро критикувано от медиите в Русия.

Цялостното почистване на паметника, при което са използвани биоразградими материали, струва 840 лева, като от общината са избрали най-ниската предложена оферта.

Още по темата

Междувременно стана ясно, че районната прокуратура е образувала досъдебно производство за хулиганство срещу неизвестен извършител.

Според закона, за подобно престъпление се предвижда до две години затвор или пробация. Ако то обаче е съпроводено със съпротива срещу органите на властта или се отличава с изключителен цинизъм или дързост, присъдата може да е лишаване от свобода до пет години.

Към момента полицията не разполагала със снимки на художника, каквито информации се появиха в медиите преди ден. Случаят се разглежда от Първо РПУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
512
0
 
3
 
! Отговори
Графкси преди 12 години
A,така! Както хубаво сте го изчистили,довечера на Смърфовете ще го направим,а като го изчистите пак(за 840лева ,с биоразградими материали,нали така? ;)) на Червената шапчица ще става...и така докато поне един от вас не проумее,че не ни пука нито за руската,нито за американската армии,а само за България! Ама я някой се сети,я не...
511
0
 
4
 
! Отговори
dominici преди 12 години
#514 То и Цар Симеон Велики ще се изсмее над нас като народ. Руската армия от 1878 не е Съветската армия.
510
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дришльовци недорасли - руските армии през 1878-та не бихте нарекли "окупатори", нали?***, наивен, изгладнял, изманипулиран народ.
509
5
 
6
 
! Отговори
косан преди 12 години
едно пояснение за всички комунисти. Няма вече Съветски Съюз , Съветска армия разпаднаха се . Това е истината. Така че нямаме никакви задължения към СССР нито към паметниците им. Същият е строен от българии само те ще решават какво ще се прави снего . Най -вероятно ще потъне в забрава както комунизмът.
508
0
 
6
 
! Отговори
пр преди 12 години
Който не се е снимал да си купи тениска с щамп ,вечи ходят с такива по улиците
507
4
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Невежеството на някои от Вас, е смайващоМежду кого и кого основно, се води Втората Световна война?- Между Нацистка Германия, Фашистка Италия и Милитаристка Япония, основно срещу Франция, Англия, СССР и САЩБългария?- 1936 година е въведена Военно-Монархическа диктатура и са разпуснати партийте!- 1941 година съдействаме на Нацистка Германия, да превземе Сърбия и Гърция, но освен присъединените български земи и население, -ви Български Корпус участва в окупацията на Сърбия и води сражения със сръбски партизани!!- 1943 година Монархо-Фашистката власт обявявя война на САЩ и Англия, участва във въздушните сражения, а след като те са съюзници със СССР, то войната е и срещу СССР Номера на щрауса не минава!!!Въпрос:- Когато през Септември 1944 година, една от Съюзническите армии е на Българската граница Каква може да очаква Монархо-Фашистката власт на Бългаската държава, която воюва Активно на страната на Германия???Точно така:- Обявяване на Война и ОКУПАЦИЯ!!! Само, че окупация НЯМА, а Червената Армия, която е заела около 15% от територията ни, СЕ ИЗТЕГЛЯ през октомври в Румъния и ЗАЕДНО продължаваме войната, като даваме 30 000 жертви, но не можем да измием Монархо-Фашисткия ПОЗОР!!!- От 1945 година, като държава АГРЕСОР плащаме репарации до 1968 година!!!Та, намесата на Червената армия, 30 000 СВИДНИ БЪЛГАРСКИ ЖЕРТВИ и твърдата позиция на Сталин на Потсдамската Конференция, спасяват България от ПОСЛЕДИЦИТЕ НА МОНАРХО-ФАШИСКАТА ДИКТАТУРА У НАС, защото Сърбия, Гърция и Румъния вече били уточнили ОБЩИТЕ СИ ГРАНИЦИ!!!Ето затова е този паметник насред София, но скулпторната група ТРЯБВА, да се допълни по подходящ начин с по един Американски, Английски, Френски и Български войник!!!
506
4
 
9
 
! Отговори
ОХОНТОР преди 12 години
НИЕ НЯМАМЕ ГОСПОДАРИ БЕ *** . ОТ КАКТО АСПАРУХ СИ ЗАБИ МЕЧА НА ТАЗИ ЗЕМЯ НИЕ СМЕ ГОСПОДАРИТЕ .
505
2
 
14
 
! Отговори
До 487 преди 12 години
Колко *** човек може да е един комунист... Направо ми е трудно да възприема колко ограничени личности с промити мозъци има... Това което е било е било - Германците са били спретнати и войници с дисциплина, както казваше баба ми: "Обръснати, изпрани, лъснати, изглеждаха като един". За руската пасмина: "Те крадяха и плячкосваха и в отговор кой ще плаща: ""Сталин ще оправи сметките"" .... За какво да се пише повече?!?!
504
3
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Русия да го духа! Америка също!Това е моята Българска позиция!Стига лизахте *** ***!Америка и Русия са гадни паразитни окупаторски държави!
503
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едни се възмущават, заставайки на страната на Русия, други - проамериканци се радват.В крайна сметка, не бяха ли тези графити най-вече отражение на дупедавческата ни и фурнаджийско-лопатена същност?
502
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДА БОЯДИСАМЕ ПАМЕТНИКА НА НОВИТЕ НИ ГОСПОДАРИ- НА ХАМЕРИКАНСКИТЕ ЛЕТЦИ, ХВЪРЛЯЛИ БОМБИ НАД СОФИЯ, С ОБРАЗИТЕ НА НУ ПОГОДИ
501
1
 
2
 
! Отговори
sofiaguy преди 12 години
500, а кой е писалтова, бре?"...И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция."
500
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
липсва ми, браво на момчетата за креативността
499
1
 
3
 
! Отговори
Pagane преди 12 години
Niakoi ot vas da e chuval za Ivan Funev ? Poklon pred talanta na tozi skulptur ! Ne smesvaite istoriata s izkustvoto. Politikata e prehodna - izkustvoto e vechno !!! Ne se podigravaite s vechnostta !! MOLIA VI !!!
498
2
 
9
 
! Отговори
Кирчо. преди 12 години
Ех, толкова стойностно неща, а само 3 дни да просъществува. Жалко, наистина жалко...като всеки комунист. Трябва да има музей на Соца, единсъвено да показваме на децата си това престъпление, че да помнят и никога да не го допускат отново.Комунист звучи долно. Много.
497
2
 
6
 
! Отговори
rottenroll преди 12 години
до 479 - ИсторикПич, Ботев е бил точно интернационалист, което няма общо със социализма. Борил се е за освобождението, тъй като е бил против диктатурата. И не го е правил само и единствено за България. Заедно с Левски и други съратници са искали да направят Балканска демократична федерация и да отърват Източна Европа от игото. Отвори му сайта или виж в уикипедията.
496
3
 
8
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Защо не се постъпи както напр.в Латвия?Всички подобни *** паметници са завлечени накрай града,около тях е засаден парк и място за протобозайниците,хленчещи за тях,има наоколо!А конкретно за този,ще се радвам,ако последва кучата могила,за краткост наречена"мавзолей"!
495
9
 
5
 
! Отговори
123 преди 12 години
"Сега пак има същия грозноглед вид, като от соц. времето... а беше много свеж, жалко че не успях да го видя на живо ..."Я ми кажи, всичко ли е красиво в България, че точно паметникът ти е грозен?!?!?Айде, ако обичаш, няма нужда да "освежаваме" паметниците си! Те и Шипка, и Царевец по твоята логика са скучни и сиви, тогава... Малко по-сериозно, паметниците не са за развлечение!!!
494
1
 
6
 
! Отговори
Ристо Мотористо преди 12 години
Които жали за миналото, няма бъдеще....до 494 цветя ще сложим в Скравена и Белене ;)
493
6
 
5
 
! Отговори
Новите варвари преди 12 години
И все пак авторите на произведението "В крак с времето" /сигурно четат тук/ и блеещите от възторг пред кичозния шедьовър не обясняват, като са такива патриоти и защитници на родното, защо не са представени нашенски герои, напр. Крали Марко и др., а тези *** персонажи от американски филми и комикси?