Преврат в либийското посолство, Външно – в патова ситуация

Изгоненият консул всъщност подкрепял бунтовниците
Обновена: 25 юли 2011 16:46 | 25 юли 2011 16:04,
70
Преврат в либийското посолство, Външно – в патова ситуация
Служител на посолството на Либия в София е стъпил върху портрет на Кадафи пред сградата на мисията. Снимка: Reuters

Министерството на външните работи у нас се забърка в истински трилър, както го описват очевидци, като обяви за "persona non grata" консула Ибрахим Ал-Фурис на посолството на Либия у нас.

Снощи Ал-Фурис е потърсил за съдействие bTV, за да обяви, че минава на страната на опозицията.

Тази сутрин той заедно с група привърженици от мисията са свалили символите на режима Муамар Кадафи и развели знамето на революцията в либийското посолство в София.

Те свалили флага на страната и скъсали няколко портрета на Муамар Кадафи. Взели печата на посолството и окупирали касата на мисията.

След това затворили в една стая временно управляващия либийското посолство и първия секретар, които отказали да се присъединят към разбунтувалата се група.

Още по темата

По данни на bTV те изпратили и нота до Външно министерство, че затворените посланици не представляват повече Либия в България.

В същото време от Външно министерство обявиха, че консулът Ибрахим Ал-Фурис е "persona non grata" у нас, като му даде 24 часа, за да напусне страната.

Българските дипломати се позовават на чл. 9 от Виенската конвенция, който е свързан с това, че една страна може да изгони дипломат на друга страна, когато той извършва неспецифична външна дейност.

Сега, от една страна, дипломацията ни подкрепя бунтовниците в Либия, защото призна за легитимен представител на страната Националния преходен съвет, а от друга – гони техния представител.

От Министерството на външните работи отказват коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
2
 
! Отговори
Дона преди 12 години
Нещата са доста ясни,като е разбрал че го отзовават е решил да си подсигури оставане.Защо едва вчера е започнал да показва несъгласие с официалната политика?Сигурно е едно че у нас си живее много добре и не ще да си ходи.Като е такъв партион и бунтар,да помага на либийците да се освободят.Добре е разиграл фарса.
68
0
 
6
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Те това 67 умници от умен по-умен и всички акъл дават.Какво значение има коя власт ще подкрепят либийските посланници - това си е тяхна работа. А щом някой са го хванали в крлачка значи трябва да бъде изгонен! Като не може да се прибира в Либия да ходи в Гърция, Румъния свят широк. Важното е либийския тарикат да не се качва на главите ни!
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е да де то хора с недостатъчен умствен капацитет все се озовават в неудобно положение
66
1
 
9
 
! Отговори
darcas преди 12 години
Така е като се взимат решения без информация - нашето разузнаване поне в интернт можеше да погледне:)))
65
0
 
9
 
! Отговори
цеко преди 12 години
Тоя ще си е поставил за цел "благото на нова Либия " и участието си в бъдещите грабежи на държавата. Поучил се е от опита в България и как се става олигарх.
64
1
 
3
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
nali giriznahte myhluvci smotani ,vie shte sashtite izmennici i bokluci no taka tr.edin den da postapim i s vas predateli.
63
11
 
5
 
! Отговори
Нова Либия преди 12 години
Всеки които се бори срещу робството и тиранията на Кадафи е герои за освобождението на Либия - национален герои който ще бъде помнен както българските Ботев и Левски - РаковскиДенят в които бясното куче Мангафи сдаде багажа да бъде национален празник на ЛибияНарода на Либия ще извоюва свободата си от Кадафи и неговите манипулации
62
11
 
4
 
! Отговори
Булгаристан преди 12 години
Всеки които се бори срещу робството и тиранията на Кадафи е герои за освобождението на Либия - национален герои който ще бъде помнен както българските Ботев и Левски - РаковскиДенят в които бясното куче Мангафи сдаде багажа да бъде национален празник на ЛибияНарода на Либия ще извоюва свободата си от Кадафи и неговите манипулации
61
9
 
5
 
! Отговори
Дякона преди 12 години
Кадафи на въжето като Садам - никаква прошкаБългарското Външно да се извинят на посланника- той направи героиска постъпкаДа се осветят държавно протежираните олигарси- и защо се изкуствено се получи това объркване- незнаеха как да реагират посланника на Либия удари комунистите с мокър ***.Медал за чест и храброст за Ибрахим Ал-ФурисУважение и почестиА Кадафи да бъде линчуван от народа на ЛибияПостъпката на посланника на Либия е сравнима с четите и комитетите през Турско робство в бг
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Официално ние не воюваме срещу Кадафи, затова не е допустимо да разиграват тука революции. Иначе ще излезе, че ние ги организираме тия неща.
59
11
 
2
 
! Отговори
Гражданин на ЕС преди 12 години
Кадафи на въжето като Садам - никаква прошкаБългарското Външно да се извинят на посланникаДа се осветят държавно протежираните олигарси- и защо се изкуствено се получи това объркване- незнаеха как да реагират посланника на Либия удари комунистите с мокър ***.Медал за чест и храброст за Ибрахим Ал-Фурис Уважение и почести
58
7
 
2
 
! Отговори
Гърция преди 12 години
Кадафи на въжето като Садам - никаква прошка Българското Външно да се извинят на посланникаДа се осветят държавно протежираните олигарси- и защо се изкуствено се получи това объркване- незнаеха как да реагират посланника на Либия удари комунистите с мокър ***.Медал за чест и храброст за Ибрахим Ал-Фурис
57
3
 
13
 
! Отговори
Николов преди 12 години
Министър Младенов както често се случва не е в час. Причината да не ни приемат в Шенген е изключително слабата работа на външно със Франция, Хонландия, Германия. Той е по-слаб и от Р. Желева. Става само за маникен. Мозъка му мисли само с един ход напред. Като на жена. За виншно трябва да си като гросмайстор. Да си ходи!
56
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Просто е забавно... сега Външно не знаят на кой господ да се молят и кой Голям Брат ще им издърпа ушите за тази случка :) Иначе аз одобрявам действията на Външно, по принцип така трябва да се действа. Но дали Уорлик, губернатор на Задокенская губерния, ще им ги одобри, си остава техен сериозен проблем..... Очакваме следващите епизоди на тази поредна сапунка!
55
0
 
15
 
! Отговори
МВнР преди 12 години
Ние искахме да кажеме, че... ама то понеже... не е точно така... ние не сме виновни...
54
0
 
15
 
! Отговори
53 преди 12 години
щото влиза в сериозно противоречие с предписаната ни политика на държане с Либия, щото не е схванал кой е опозиционер и кой не, щото е просто излъскана фасада и не се е сетил да пита Уорлик бива ли или не бива да го гони
53
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бих искал поне един от критикарите на Младенов да обоснове защо не е съгласен с отзоваването на консула Ибрахим Ал-Фурис?
52
1
 
20
 
! Отговори
ami преди 12 години
то няма ведомство в държавата ни, което да работи и да се държи адекватно
51
2
 
8
 
! Отговори
$ преди 12 години
Виновен е Станишев, пардон Кадафи!
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уверявам ви че ако това се беше случило в друга страна от ЕС този дипломат щеше да бъде екстрадиран по бързата процедура, на летището и марш в Либия.