Лифтовете на Витоша спират

Оказва се, че и ски зона "Алеко" не може да работи законово
Обновена: 2 дек 2011 14:07 | 2 дек 2011 14:07,
54
Лифтовете на Витоша спират
Снимка: архив, Булфото

Туристическа и ски зона "Алеко", която се намира в природен парк "Витоша",  спира работа съобщиха от "Витоша ски", собственик на съоръженията.

До тази крайна мярка се стигна след обективната невъзможност зоната да работи законово.

Дружеството започва процедура по съкращаване на работници и посочва три основни причини за спирането на работата.

"Витоша ски" АД и "Въжени линии" АД не могат да прочистят просеките на съоръженията, което ги прави опасни.

Новият Закон за горите предвижда сервитут за тяхното стопанисване, който може да бъде учреден едва след влизане в сила на подробен устройствен план.

"Въпреки, че полагаме усилия вече три години, този план все още не е факт", оплакват се от дружеството.

Неразрешим като проблем е наемането и на ски-пистите. До момента не е организирана процедура за тяхното отдаване под наем, а и само писта "Витошко лале" има такъв статут. Останалите снежни полета не могат да бъдат отдавани под наем като писти. Не било възможно да се проведе категоризация съгласно Закона за туризма.

Без приет Специализиран подробен устройствен план на "Туристическа и ски зона Алеко" не може да се категоризира нито една друга писта освен пистата "Витошко лале", въпреки че до момента на тях повече от 50 години се карат ски. Законът за туризма забранява да се предоставят туристически услуги на некатегоризирани обекти, заявяват още от "Витоша ски".

Без влязъл в сила Специализиран подробен устройствен план не може да се подменят морално и физически остарели съоръжения, които всеки един момент могат да излязат от строя, казват още от дружеството.

Със ситуацията са запознати премиерът Бойко Борисов, министри от кабинета и столичният кмет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ВитошаАлеко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Valeri_skior преди 12 години
Като малки ходихме на Витоша за да дишаме чист въздух за да сме здрави.Карахме ски при Спас и Мишо един влек ни стигаше. 3 000 човека се качваха на ден от малки и стари.Мурите,боровете и елхите бяха здрави.Касво правите бе "ЮЛЕНЦИ" вие искате май да командвате България и да си правите каквото искате безнаказано.Витоша е залесена изкуствено от труда на Софиянци а вие искате да я унищожите, що за хора сте пък и "министър".
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
царе сме в писането на закони, за които няма правилници за прилагане, няма друг такъв абсурд в световен мащабпри нас законите се пишат на парче, колкото да освободят терена за някой набелязан и доверен бизнес, останалите кучета ги яли, прасетата и кокошките нали са щастливи...
49
0
 
4
 
! Отговори
vlady преди 12 години
Падналите дървета не трябва да се отстраняват, в тях могат да се отглеждат ценни животински видове като сечко, корояди и т.н. В последно време на Витоша има достатъчно ценни корояди и трябва да се увеличат още. Да следваме светлия пример на Беловежска Пуща в Белорус.
48
2
 
1
 
! Отговори
гаден шоп преди 12 години
obichamvitosha/project.phpНаправете сравнение, колко гора трябва да се изсече и не лъжат ли еколозите!
47
3
 
1
 
! Отговори
гаден шоп преди 12 години
Професионалните драскачи първо да се запознаят с проекта преди да хейтват! Изсичането на дървета е минимално, а същевременно няма кой да се погрижи падналите дървета да се отстранят и да се залеси отново. Едва ли има по-екологичен транспорт от въжения! Няма фирма дето да иска да работи на загуба, комунизма мина и няма как билета да е 5ст., навсякъде ските са скъп спорт! Като се махне Цеко Минев, да ви кажа ли кой ще вземе Витоша или сами ще се сетите!?!
46
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми то при ГЕРБ всичко спира! Чакаме държавата да фалират!:)
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
махат лифтовете, докараха -вече 25 мечки на витоша -е кои смее нека стане турист-"мезе"
44
0
 
1
 
! Отговори
иво преди 12 години
Планината си е там и е празна - за 2 млн. софиянци, особено по южните части-от ярлово и чуйпетлово. Даже има повече възрастни хора, отколкото 20-30 год., един ден срещнах повече чужденци от българи-жалко, че малко хора оценяват това богатство.
43
0
 
13
 
! Отговори
Ех, спомени! преди 12 години
Едно време Витоша беше "белите дробове" на София. А не всички софиянци са скиори. Билетчето за автобус струваше стотинки. За лифт - също. Е, имаше опашки.Ами защото много хора искаха да се разходят, да дишнат въздух. Хижите бяха на БТС. Сигурно не са носели големи приходи. Нямаше маршрутки, нямаше арендатори. По хижите хората пееха, попийваха чайче, ракийка. По пътеките си казваха "Добър ден!".Нямаше кой да те напсува, да те ограби! Кача накой гостенин от чужбина. Винаги:"Какво богатство имате!"
42
0
 
2
 
! Отговори
за Витков! преди 12 години
Еми ако бяхме свястна държава щеше да има начин да ги израта държавата и да направи нов търг, обаче тука е бананова република и няма такъв вариант! Гакъв бесен лобизъм в полза на Банско е това ,че просто не е истина! Майн.та им щекарам за седмица на Пампорово! Там поне е спокойно откакто всички ходят на Банско! Но е жалко определено е жалко да гледаш от балкона черни връх и да не може да покараш на Витоша!
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-добре, без мутри в нашата планина!
40
1
 
9
 
! Отговори
гост преди 12 години
ЗАЩО,защо трябва само една фирма или сдружение да стопанисва всичко,повече конкуренция-по добри условия за София,,,стига сте наливали лимонада в ушите бе хора,има ли държава или не,а ???
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази "държава" дразни, силно дразни!
38
3
 
1
 
! Отговори
ioli4a преди 12 години
lele tia sa za raztrel kak moe i sa az kak 6e karam ski
37
1
 
28
 
! Отговори
Лин преди 12 години
Карам ски на Витоша от малка, тук съм се учила, но за съжаление всяка година горе става все по- зле и по-зле.Имаше страхотни зими , в които се спускахме чак до Драгалевци , мутрите не бяха налазили по хълмовете, сега всеки сезон е по-кофти и сиво от предния. Срамота за всички които оставихме Витоша на селските мазни мутри...
36
0
 
10
 
! Отговори
plamen преди 12 години
preporachvam vi kurorta Kaprun v Avstria. 5 pati po eftino,super uslovija i 20 patipo gotino...ujas e u nas!
35
2
 
9
 
! Отговори
Do 31 преди 12 години
Пич, ти карал ли си въобще в Австрия, че сравняваш Банско с курортите там!!!
34
2
 
22
 
! Отговори
new koz преди 12 години
Преди 15 години с джобните за даскало поне веднъж в седмицата ходех на лифта и по цял ден се возех. Сега бачкам ама не мога да си позволя този лукс.
33
2
 
7
 
! Отговори
Рубиди преди 12 години
Скапана държава нещасни политици и мърляв народ! И по-зле ще става! От такива не усъществени сделки само обикн. народ страда! Хора направете нещо за българиа ЕМИГРИРАЙТЕ!
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в Банско дневната карта е 60 лв близо - това се имаше предвид, а не че е лошо