Решено: Третият лъч на метрото - от Ботевградско до Овча купел

Отсечката ще е дълга 15,5 км. и ще има 18 станции
16 дек 2011 17:11, Красимир Ангелов
101
Решено: Третият лъч на метрото - от Ботевградско до Овча купел
Снимка: Булфото

След тримесечни обсъждания трасето на третия метродиаметър в София е вече известно, обяви шефът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев.

Линията ще започва от бул. "Ботевградско шосе" и ще завършва в "Овча купел", сочи окончателният план.

Дългата общо 15,5 км линия от третия лъч на метрото ще продължава над земята по булевард "Владимир Вазов", където ще бъде и първата му метростанция, а след нея високоскоростната железница ще се движи отново подземно към центъра на София по булевард "Мадрид".

Следват Военна академия "Г.С. Раковски", Софийския университет "Свети Климент Охридски", кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и "Васил Левски", на "Патриарх Евтимий" и НДК, кръстовището на улиците "Георги Софийски" и "Пенчо Славейков", булевард "Иван Гешов", улица "Кюстендил" и ще продължава към улица "Житница".

Там ще започва следващият открит участък, който ще минава по улица "Обиколна", през бул. "Овча Купел" и ще завършва близо до жп линията София-Перник.

Предвижда се изграждането на общо 18 метростанции по трасето, като 8,4 км ще минават над земята, а останалите 7,1 км - под нея.

Според изчисленията по тази линия на метрото ще се возят 162 000 души на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 12 години
...проследете трасето по картата - това т.нар. "метро" ще криволичи като натровена с цианиди пепелянка !!!Това не е метро, а смехория някаква... май се готвят да ни набутат ТРАМВАЙ, наричан за политическо удобство метро.
96
0
 
7
 
! Отговори
Ovchekupenlia :D преди 12 години
Bravo, ot tova imashe nuzda Ovacha kupel i njakolko ulitzi da se preasfaltirat :D I veche e edin ot naj hubavite kvurtali v Sofia, chist vuzduh, zelenina, super gledka kum Vitosha, hubavi zeni i mn mladi hora.
95
0
 
3
 
! Отговори
ISKAM SOF.J-VO преди 12 години
VE4E NE OBRU6TAM VNIMANIE NA NOMERA NA KOLI S-BR,PK,E,PB,Y,EN I TN. PONE EDIN TAKUV NA DEN VIJDAM KAK "MAISTORSKI" KARA MEJDU NORMALNO DVIJE6TITE SE KOLI. I SI KAZVAM,DA, ETO ZA6TO IMA PROBLEM, TOVA E SELKIQT MANTALITET.TUK SE NAGLEDAHME NA SELQNII, KAKVI LE NE BQHA,KAKVO LI NE SUM 4UVAL OT HORATA OT PROVANSA!!ia NA MEN KATO NQKUDE NE MI HAREDSVA NE HODQ.TE KAKVO TURSQT TUKV4ERA VIDQH EDNO AUDI S E RUSATA KRASAVICA IZHVURLI DEMONSTRATIVNO HARTIQ OT KOLATA.ETO ZA6TO ISKAM SOF. JITELSTVO!!!
94
0
 
6
 
! Отговори
артемида преди 12 години
Споровете София-провинция са безсмислени. И на двете места има много *** и простаци, както и на двете места има образовани и възпитани хора.Проблемът е, че в София се изнесоха И много ***. Държавата концентрира усилия и инвестиции само в София, докато в повечето нормални европейски държави не е така.А за метрото-ми стига сте се били в гърдите за нещо, което другите столици имат от десетилетия в много по-големи размери. Срамно е, че Бг едва в навечерието на 21в се събуди да строи метро.
93
1
 
4
 
! Отговори
бивш даскал преди 12 години
87, ДО !Как си с математиката? Какъв Никопол със 120 хиляди население те гони. Пазарджик - 80 хиляди :))))))))))))))Пловдив и Русе са били единствените градове с около 30 хилядно население. Кой първи, кой втори е без значение. Русе е в Княжеството, Пловдив е в Източна РумелияНо сега става дума за метрото. Стискай палци да върви по план, защото ако закъса, от цяла България пари ще се смучат /както е било и друг път/
92
1
 
5
 
! Отговори
марин преди 12 години
Защо не се пише и не се казва нищо за унищожението на прлепите в деветашката пещера от Американски филмови дейци?Кой разреши това?Екологията на страната и на Европа се нарушава. Това е престъпление извършено със съгласието на управляващите. Това съсипване на деветашката пещера е мнаго по- важно от тези лъчи които ще се прекарат на метрото в София. Боже , каквоа простотия , какви дупедавци!
91
1
 
3
 
! Отговори
.. преди 12 години
и освен това пъти по-добри градове има в страната като Варна , Бургас, Пловдив...развиващи се и предлагащи работа....така че айде моля ви,много шум за нищо:)А що се отнася до метрото,каквото и да си мънкат и мърморят всички , това е предпочитания масов транспорт..дано се случи тая отсечка по навреме ...и стига с тея негативизми моля, всичко си зависи от вас..ама все да гледаме в чуждата чинийка...ахахаха
90
3
 
0
 
! Отговори
.. преди 12 години
Така...ама толкова да не мога да разбера аз ,какъв им е проблемат на софиянците със пришълците,като не ги устройва те да се махнат.Всички имат равни права..и ако още не ви е ясно,драги ми "кореняци софиянци"със болезнена столична принадлежност и отвращаващо самочувтвие(тенденцията за щастие сред младите далеч не е такава:),така сме си го насадили,че в София са повечето места където можеш да получиш някакво макар и "жалко" образование на малко по-достъпни цени...държавни дето се вика...
89
0
 
6
 
! Отговори
maki преди 12 години
Кои са софиянци се разбира по празниците
88
1
 
1
 
! Отговори
. преди 12 години
хората в чужбина като имат равномерно разпределение на ресурсите и на инвестиции,капитал,образование и т.н. затова не се струпват всички в столицата,а имат много други развити градове с населението на България. Хората от провинцията какво са виновни,че политиците са скапани *** и нищо не правят,за да няма такава разлика между столица и провинция? и последно,желая да ви честитя на вас кореняк софиянците за метрото,че наистина ви съжалявах с този ваш "аристократичен" градски транспорт :)
87
4
 
0
 
! Отговори
. преди 12 години
Много кореняк софиянци много нещо :) вместо да се радвате,че най-накрая най-мизерната столица в ЕС ще си има метро и няма да се влачите по скапаните стари автобуси и маршрутки,вие пак започвате темата София-Провинция.....Залагам си провинциалното достйнство,че сред вас"Гражданите" от София,които само ревете по форумите,няма и един кореняк софиянец :):):) А принципно ако не знаете уважаеми граждани,световна тенденция е струпването на населението около градовете.
86
1
 
1
 
! Отговори
ЗАЩО преди 12 години
ЗАЩО чялата селяния се натиска в СОФИЯ, вече над 100 години:ЗАЩОТО, ГЛАДНА МЕЧКА ХОРО НЕ ИГРАЕ!А МЕДЪТ е ВСЕ у СОФЕТО!За другите все катран!ВЪПРОС на ПОЛИТИКА!?
85
2
 
0
 
! Отговори
До ! преди 12 години
Изпусна много градове:Никопол 120 хиляди - най големият град след освождението?Плевен е бил село!Виж Пазарджик е бил около 80 хиляди - също един от най-големите?Е София с нейните 35 хиляди е била една мечта 100 години, за много ......
84
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честито, Факултето вече ще има метро!!! Релсите по ул. "Обиколна" ще са пластмасови по разбираеми причини :)))
83
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички пришълци плюват софиянци и не ми е ясно защо толкова напират да се натикат в този град. Щом хората и града им се виждат толкова лоши да си бяха стояли по родните места. Всичките много умни, но не можаха да си развият градовете и селата, а нахълтаха на готово в столицата. Сега започнаха да си пречат един на друг със селските номера. Ще става все по интересно. Селянина в метрото не се сеща да направи място на майка с дете, възрастен човек или бременна, за него това е чуждо и непознато.
82
10
 
7
 
! Отговори
! преди 12 години
Когато София е била кално селце в българските земи е имало поне 7-8 града които са били на почти Европейско ниво. Търново, Пловдив, Русе, Плевен, Видин, Варна, Охрид, Ниш, Одрин, Кюстенджа...
81
0
 
2
 
! Отговори
Милото преди 12 години
Ти Умнико,от Южния парк не си Селянин-ха-ха,ще се придвижваш с автомобил,защото така ти приляга-като на гражданин от Южния!!!-хи-хи!!!
80
7
 
1
 
! Отговори
Badi преди 12 години
Tapnari ami bogatite kvartali okolo iujniq park? 6te mi pravqt vraska s selqnite ot Pernik i kv levski
79
13
 
2
 
! Отговори
... преди 12 години
Вазов...Левски ... Ботев.... се кореняк софиянци !!! *** народ ...проста държава !!! "Аз съм Българче " не софиянче ...селянче ...ромче ...
78
1
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
София е естествената столица на Балканската конфедерация. Един ден градът, основан от келтското племе СЕРДИ, ще се издигне до това положение.