Решено: Третият лъч на метрото - от Ботевградско до Овча купел

Отсечката ще е дълга 15,5 км. и ще има 18 станции
16 дек 2011 17:11, Красимир Ангелов
101
Решено: Третият лъч на метрото - от Ботевградско до Овча купел
Снимка: Булфото

След тримесечни обсъждания трасето на третия метродиаметър в София е вече известно, обяви шефът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев.

Линията ще започва от бул. "Ботевградско шосе" и ще завършва в "Овча купел", сочи окончателният план.

Дългата общо 15,5 км линия от третия лъч на метрото ще продължава над земята по булевард "Владимир Вазов", където ще бъде и първата му метростанция, а след нея високоскоростната железница ще се движи отново подземно към центъра на София по булевард "Мадрид".

Следват Военна академия "Г.С. Раковски", Софийския университет "Свети Климент Охридски", кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и "Васил Левски", на "Патриарх Евтимий" и НДК, кръстовището на улиците "Георги Софийски" и "Пенчо Славейков", булевард "Иван Гешов", улица "Кюстендил" и ще продължава към улица "Житница".

Там ще започва следващият открит участък, който ще минава по улица "Обиколна", през бул. "Овча Купел" и ще завършва близо до жп линията София-Перник.

Предвижда се изграждането на общо 18 метростанции по трасето, като 8,4 км ще минават над земята, а останалите 7,1 км - под нея.

Според изчисленията по тази линия на метрото ще се возят 162 000 души на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
7
 
! Отговори
Браво преди 12 години
Дано да има бачкане и парици :)
36
1
 
16
 
! Отговори
нЕкой преди 12 години
Тук е пълно с хора, които научават новините от днес.бг . Трасето на МД 3 е ясен от близо месец. На мен ми допада маршрута. Като не ви харесва откъде ще мине, ами имаше обществено обсъждане по кварталите. Да бяхте присъствали. А тия тупани, където пишат, че не трЕбвало метро, да си одат на село !
35
9
 
9
 
! Отговори
!!?? преди 12 години
"общо 18 метростанции по трасето, като 8,4 км ще минават над земята" - това метро ли е или трамвай в подлез?!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
33-ти, недей с лошо!Това, че повечето новодошли не си правят адресни регистрации в Сф не означава, че не живеят тук. А и ми е много интересно твоите данни за населението на Сф и неговият прираст към коя година са?! Може би към края на 18-ти, началото на 19 век като гледам цифрата. София има 401 хил регистрирани жители в 1939 г.
33
11
 
3
 
! Отговори
рът преди 12 години
Стана по Татово време ,всичко за София,най-хубавите храни,най-качествените зеленчуци,плодове и т.н...Ама кавалите от Бг които си избраха Тикват Татовичко да си мълчат,за шопите има далавера...
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шеврон прави метрото зада може да добива шистов газ
31
13
 
8
 
! Отговори
СФ преди 12 години
Ако твоите съграждани/съселяни се върнат по родните си места, тогава вече може да се спори каква е степента на важност на изграждането на софийското метро. --Айде пак глупости. Че нали, ако всички си тръгнат, София остава село с 10000 шопи - всички останали са дошли от страната. Чети повече история, по-малко ще се излагаш!
30
5
 
18
 
! Отговори
До 25 преди 12 години
Млъквай,***!Метрото се строи с общински бюджет и чужди инвеститори,не се и докосва републиканския бюджет,от който най-малко пък простаци като теб заслужават нещо.Има нужда от това метро-пък ти като си толкова анти-софия - вземи създай и засади нещо в провинцията,та да искаш пари-ама йок-земята пустее...
29
1
 
8
 
! Отговори
от ясно по-ясно преди 12 години
Апропо - осигурителната ни система не била базирана на солидарен принцип но строенето на метрото за София е национален солидарен приоритет от републиканския бюджет ???? -Много просто - защото ние софиянци даваме парите и ЕС. 2-милионна София дава половината БВП на БГ и повече от половината данъци.
28
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а кога ще има метро до Бизнес парка в Младост? по Малинов всеки ден е някакъв ад
27
4
 
7
 
! Отговори
...4-ТИ ЛЪЧ...? преди 12 години
Столипиново ---Нар. събрание !
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
25-ти, въобще не си прав!Метрото в София е от жизнено важно значение за България. Притокът на хора от селата към София е толкова голям, че в момента града изнемогва. Ако твоите съграждани/съселяни се върнат по родните си места, тогава вече може да се спори каква е степента на важност на изграждането на софийското метро.
25
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе това метро колко време го строят ?Докато го завършат ще минат 50 години,тогава хората вече ще са на летящи чинии :)
24
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
липсват основни елементи- цена - финансиране защо ли си мисля че е малко по важно/срешно да се инвестира в здравеопазването а не в копаенето на метро за Софиенцити .... Защото да не се заблуждаваме пак селянина данъкоплатец ще плаща мегаломанските мераци на ББ...Апропо - осигурителната ни система не била базирана на солидарен принцип но строенето на метрото за София е национален солидарен приоритет от републиканския бюджет ????
23
3
 
5
 
! Отговори
компенсация преди 12 години
Ние, които очаквахме метрото да мине както беше по план по линията на петицата се чувстваме прецакани, но нищо не можем да направим. Може пък консултантската фирма да са прави - но поне да оправят трасето на петицата /пресичащите улици да се качат на естакади/ и да сменят влакчетата. Като компенсация за излъганите надежди. Но надали скоро!
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да направят метростанция Катуница :)
21
2
 
9
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
дано до 2020г да го направят,ама едва ли
20
1
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Поредната българска инженерна мисъл--Не е българска, а чешка. Чети по-горе.
19
4
 
11
 
! Отговори
до Правителството Бг преди 12 години
Не стройте нищо ,защото не пазим ,всичко ще съсипем ,*** ни е ---НЕВЕРОЯТНА !
18
6
 
15
 
! Отговори
3-ната коалиция... преди 12 години
Бре,бре,бре,бре,.......що пара съсипа тоя Бойко ,а можеше ние да ги--откраднем ?