Глобата за гратисчиите в рейса скача от 10 на 20 лв.

Талонът за 2 пътувания в метро и автобус отива в историята
Обновена: 5 яну 2012 09:07 | 5 яну 2012 07:56,
77
Глобата за гратисчиите в рейса скача от 10 на 20 лв.
Снимка: Булфото

Глобата за гратисчиите в градския транспорт на столицата става двойна.

След повече от година обсъждания в Столичния общински съвет - глобата за нередовен пътник ще бъде увеличена на 20 лева.

В момента хванатите гратисчии се санкционират с талон от 10 лв.

След около месец пък се планира да бъдат бракувани и първите билети. От печат със сигурност ще излезе талонът за 2 пътувания в метро и наземно возило в рамките на 60 минути, който струва 1,60 лева.

Причината – намаленото търсене на този вид билет от страна на столичани.

"В момента разработваме промени в наредбата за превоз на пътници в градския транспорт, като част от хартиените документи за пътуване ще бъдат премахнати. Мотивите са, че те не се продават, а общината само плаща разходи за тяхното отпечатване съхранение и охрана, както и държавни такси за ценен образец", обяснява пред в. "Монитор" зам.-кметът по транспорта на Столичната община Любомир Христов.

Очаква се промените в наредбата да бъдат одобрени от градския парламент в началото на 2012 г.

Столичната община отдавна планира да прати хартиените документи за пътуване в транспорта в историята.

След въвеждането на тикет системата за таксуване и в автобусите, което е планирано да стане през 2013 г., се очаква на пазара да остане само билетчето от 1 лев и еднодневната карта за всички линии.

От тази година общината трябва да почне да печата карти за пътуване на децата под 7 години.

Те ще са безплатни, но ще гарантират застраховката на малчуганите в рейса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
11
 
! Отговори
До 34 преди 12 години
Ами аз ли да ги купя?И аз съм потърпевша в случая!И аз искам нови автобуси но се возя на кошници на по 30-36 години!
38
0
 
23
 
! Отговори
Galin преди 12 години
А кога ще направите нормален time-integrated ticket като в нормалните страни? Пътувам за 1 спирка, хоп пак 1 лев... Ако трябва да смениш 3 автобуса - ето ти 3 лева. За какво? A за "тикет системата за таксуване" - на български ли ще си говорим или на английски?! Това звучи като "международен икономикс" във ИУ-Варна...
37
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 12 години
32-риАми не само във Варна. В Русе тази практика е точно от 20 години! И точно затова, че уж има по-малко пътници, би трябвало да е на загуба в такива градове всеки автобус да върви с 2 заплати, ама явно не е! Или явно тук в София заплатите им са прекалено високи и им се свиди да пуснат кондуктори. А на практика събираемостта ще скочи поне с 50-60%.Освен това в София пътникопотокът е пиков, не така неравномерен. А точно в голямата тълпа има най-много гратисчии.
36
4
 
23
 
! Отговори
До 32 преди 12 години
Варна не е София , и като не знаеш как стоят нещата не говори.Няма място за хората а какво остава за кондуктори!?!?Не разбираш ли,че няма масто да се диша, а камо ли за движение на хора?За това и джебчиите най-често се качват на 204, защото е най-препълнен!
35
1
 
15
 
! Отговори
Дидо преди 12 години
...а за контрольорите мошенници???Мен лично ми спретнаха преди години,номера с продупчения билет и вместо да изпадам в разправии,щото много бързах извадих пари и си платих глобата,но всъщност в суматохата когато си подадох билета на контрольора той го въртя из ръцете и джобовете си уж да извади някакво устройство,но в последствие се оказах нарушител,макар и да бях застанал точно до автомата и съвестно си го бях перфорирал.това ми беше урок и разбрах ,че не съм единствения!
34
0
 
15
 
! Отговори
До 22 преди 12 години
За ОГРОМНИЯ брой пътници трябва да се закупи ОГРОМЕН брой автобуси, които при наличие на контррольори и заплащане на услугата ще се изплатят без проблем. Капиш?
33
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Представям си само картинката - препълнен автобус в пиков час, който се пука по шевовете; изтощен човечец със сетни сили дотичва до автобуса и се качва от последна врата, секунда преди да потегли, и после трябва да се довлачи до първа врата за да си купи билет от "тикет системата"...идилия. Надпреварват се Бойко и компания каква идиотщина да измислят. Като тази "брилянта мисъл", да останат само картите за ел.таксуване А тези, които идват в София от дъжд на вятър, а чужденците?
32
3
 
11
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
огромен, ама друг път. Във Варна има по двама кондуктори в автобус и НЯМА гратисчии.огромен брой, ама гратисчии
31
0
 
35
 
! Отговори
До българин преди 12 години
Те контрольорите бягат от *** , а ти ми казваш да им взема имената.Тръгват да ме биятциганите когато питам , а контрольорите се обърнаха и слязоха...
30
0
 
17
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 12 години
"Талонът за 2 пътувания в метро и автобус отива в историята... Причината намаленото търсене на този вид билет от страна на столичани.Дрън-дрън. Всички, които познавам да ползват градския транспорт редовно и не могат да си позволят 50 лв. за карта редовно си вземат комбиниран билет (метро+наземен). Сега вместо 1,60 ще дават по 2 лв. Хитро!Аз си зареждам карта за 3 мес. и нямам грижи, иначе ще съм в същото положение.
29
1
 
29
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Аз ползвам почти само метрото. Какви са неговите разлики с останалият транспорт?- То е бръзо и винаги редовно;- Комфортно е;- Гратисчиите са пренебрежимо малко - най-много 2%;- Метрото ВИНАГИ е на печалба, за разлика от трамваи, автобуси и т.н., които общината дотира.Правете си сметката за взаимовръзката между тези неща. Просто хората плащат с готовност за нещо, което си струва и така всички печелят.
28
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
+++ za bezplaten gradski transport
27
1
 
24
 
! Отговори
Българин преди 12 години
23 - 50 стинки са малко, но ако всички си плащаха, билетчето можеше да е по 70 стинки и пак ГТ да е на печалба... ама нали общината внимчава да не наруши правата на вечните правоимащи... а ние плащаме и за тях.
26
3
 
5
 
! Отговори
контрола преди 12 години
Бюджета се пълни само от глоби :)
25
5
 
19
 
! Отговори
опа-я преди 12 години
Ами да, винаги си перфорирам билет, дори и когато съм за една спирка. Друг е въпроса, че при това ми действие всички ме гледат като гърмяни зайци... Но, както и да е!
24
5
 
10
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Представете си, че решите да почнете бизнес и отворите квартално заведение, сдобивате се с постоянни клиенти... Само че от петима посетители, двама пийващи си биричка си плащат съвестно, а останалите трима (пиещи единият кафе, вротият уиски, третият ракия) само ви чакат да се обърнете или да влезете за минута в склада, за да избягат без да са платили и така всеки ден. Е, дори да направите бирата по 3 лева, колко ще изкарате без да фалирате и без да изгубите клиентите, които плащат?
23
12
 
17
 
! Отговори
oppa преди 12 години
Абе тук почти всички, които пътуват с градски транспорт сте лъжци!Ха да ви питам, като се качите за 1 спирка, дали си дупчите билет..а ? Дупчите си - ама друг път!А и за 20лв. глоба ще има бити контрольори! Тия от СО и СОС са ***!Вместо да намалят оптимално билетчетата, за да имат максимала събираемост, т.е. всеки да реши, че би прежалил 0.50лв. и вместо да дебне контрольорите да си купи. А не, като погледнеш всеки почти в реис или др се оглежда, като гърмян заек, дали има контрола в рейс
22
5
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 12 години
Не четеш май, че това в София е НЕВЪЗМОЖНО.Заради ОГРОМНИЯТ брой пътници!
21
4
 
18
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ако сме задружни и си браним правата, ще стане обратното - така че заради 2-3 ***-гратисчии, всички бели в автобуса ще се возят гратис... ама сме овце !!!А какво да кажем за другите гратисчии ?!? Пенсиите по цели дни кръстосват безцелно София с техните карти с цени от Тошово време, ушеви, ченовници, че и служителите от Паркинги и гаражи пътуват без пари, а ние се чудим що плащаме по левче, а транспортът е в окаяно състояние !!!
20
0
 
10
 
! Отговори
София преди 12 години
Бай Тишан не лъжи.Работя на спирка и виждам всяка вечер какво става в 204, но те вървят винаги по два един след друг!.Един къс и един дълъг, и поне са ви нови автобусите.Я се повози на 120 линия и ли на 305 да те видя какво ще кажеш.Стари ,разбити, студени!