Готвят "синя зона" в събота и нощем пред баровете в София

В момента заведенията събирали незаконно такси
10 фев 2012 17:52,
36
Готвят "синя зона" в събота и нощем пред баровете в София
Снимка: архив, Булфото

Да има и нощна синя зона само пред заведения в центъра на София, ще предложи председателят на транспортната комисия на Столичния общински съвет Радослав Тошев.

По думите му синята зона ще може да се обособи на десет места в центъра, сред които пл. "Народно събрание", бул. "Ген. М. Д.  Скобелев", ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Ген. Гурко".

Паркирането не трябва да се ограничава само в два или четири часа, но цената трябва да е два лева на час, смята Тошев.

Като аргумент той посочи, че и в момента заведения в центъра на София си позволяват да събират незаконно такси за паркиране от общинските площи, каквито са улиците в града. Работното време на този тип зона за паркиране трябва да е от 22.00 до 4.00 ч., посочи още общинският съветник.

Преди ден стана ясно, че най-вероятно от лятото „синя зона“ в София ще има и в събота. Таксата за идеалния център ще се събира от 8 до 14 часа в почивния ден. Промените все още се обсъждат столичните общинари, все още не е ясно и какви ще са цените.

Общинските съветници от транспортната комисия на съвета днес се запознаха с предложения от консултанта "Мот Макдоналд"  генерален план за организацията на движението в София.

Според него от 17 на 30% са се увеличили пътуванията с автомобили в последните години, а 20% е увеличението на продължителността на пътуване с автомобили и 10% - с обществен транспорт.

Само 1% от пътуващите в София ползват велосипед за придвижването си, а 11% вървят главно пеш. Според консултанта трябва да се въведат нови условия за обособяването на бус-ленти по булевардите.

Като пример те дадоха условията за това в Лондон, където по пътните платна трябва да минават минимум 15 автобуса на час, да са най-малко с размер десет метра в едната посока, както и превозваните пътници да са  между 1200 и 1600 души.

Сред предлаганите нови булеварди за бус ленти са "България", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Ген. М. Д. Скобелев" и "Цар Освободител", посочва БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: синя зонаСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В скоро време очаквам и гаража ми да го обявят за "Синя зона"!!!!!!
9
0
 
31
 
! Отговори
clever преди 12 години
Не се наядохте гербаджииски ***.Абе то такова издевателствоне е имало и по-турско робство.Оставете ни да дишаме изрази гадни.Да ви приседне дано.
8
0
 
26
 
! Отговори
LMV преди 12 години
В СКОРО ВРЕМЕ ДА ОЧАКВАМЕ ЛИ ТАКСА 'СИН ВЪЗДУХ' И БРОЯЧ НА ' ОНАЗИ РАБОТА ' ЕЙ НЕ СЕ СПРЯХА.....???
7
0
 
22
 
! Отговори
A4o преди 12 години
То цяла България е синя (частна) зона!!!!!!!!!!!!
6
1
 
24
 
! Отговори
emo преди 12 години
А интересно защо се замлъкна за платеното влизане в центъра. Защо живущите в центъра трябва да бъдат доени с всевъзможни такси (вкл. въпросната винетка за синя зона, която НЕ ТИ осигурява паркомясто), и защо винаги на техен гръб се решават транспортните проблеми на така наречения град? И толкова ли сме глупави, че ни е необходим вносен консултант да ни поучи, или просто това е поредния случай на властова корупция?
5
0
 
11
 
! Отговори
Безалкохолното преди 12 години
Е пожелавам да е весело на всички в дискотеката и да пият без да се притесняват. Поне като излязат кьор кютюк пияни няма да могат да карат, а ченгетата няма да могат да им вземат книжката, защото ще са им вдигнали колата:)
4
4
 
27
 
! Отговори
да-да,ама не преди 12 години
На всички балъци гласували за мутро-милиционерската групировка ГЕРБ,честито ! Ей,не нагушиха се тия мутри. Бог да пази България.
3
14
 
7
 
! Отговори
с. преди 12 години
Наистина се оляха с тая синя зона,но въпроса има и друг аспект!София се напълни с провинциалисти и не се диша от тях!Живея в центъра и преди да направят паркирането платено беше ад!Паркираше се и от двете страни на уличките и минаването беше почти невъзможно!Откакто е синя зона е далеч по-спокойно!Общо взето с все по-голяма носталгия си спомням какво беше някога!
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЛУПАЦИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЯЗДЕНИ И ДОЕНИ - ФАКТ !!!
1
3
 
30
 
! Отговори
Недоволен СОФИЯНЕЦ преди 12 години
МИСЛЯ, че тези леко се уляха... що направо не я направят тази синя или каквато там си искат зона 24 часа и да си знаем, вместо да гледаме от кога до кога и само пари да събират. Съвсем честно - НЕ виждам никаква промяна в паркоплощите в община София откакто се събират такси. Нито някой си е мръднал пръста да осигури подходящи паркинги, нито е създадена някаква организация на движение и паркиране по улиците, че да ми искат 2 - 3 и повече лева за да си оставя колата.........