Махат климатиците от фасадите на сградите

Петър Диков предлага нова наредба, иска София като Щутгарт
Обновена: 22 фев 2012 18:00 | 22 фев 2012 18:00, Красимир Ангелов
350
Махат климатиците от фасадите на сградите
Диков не иска подобна гледка в столицата. Снимка: Reuters

Главният архитект на София Петър Диков ще предложи нова наредба, с която да бъде въведено изискване за премахването на климатиците от фасадите на сградите, съобщи самият той по време на представянето на проект "Изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град София".

Диков уточни, че ще бъде даден много голям гратисен период за гражданите за привеждането на климатичните системи в унисон с изискванията на наредбата.

По думите му до летните месеци предстои внасянето на документа. Диков обоснова предложението си с пример от Щутгарт, където има изискване климатиците да не се виждат и да не шумят на съседите.

Главният архитект на София посочи, че от сградата на направлението "Архитектура и градоустройство" е започнало премахването на климатиците, като до април то ще завърши. Там предстои поставянето на обща климатична система, която е на стойност 240 хиляди лева.

Диков отбеляза, че преди да се иска премахването на климатиците от гражданите, те трябва да се премахнат от всички публични сгради - държавна и общинска собственост.

По европейският проект, чието финансиране от ОП "Регионално развитие" е в размер на над 960 хиляди лева, ще бъдат изготвени планове за три различни типа градски зони в столицата.

Подробните устройствени планове ще са за зоната на центъра, една жилищна зона и една индустриална, като след изготвянето им ще има обществено обсъждане, подчерта Диков.

Интегралните планове ще са и основа за усвояването на европейските средства от следващия програмен период, каза още главният архитект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
1
 
21
 
! Отговори
ор преди 12 години
Като ги премахнеш, Диков, най-добре да ти ги донесат, климатиците пред УАГ София. Защо не забраниш да ги произвеждат и внасят? Само забрани, за да глобявате, са ви в главите! И всичко заради едни бонуси. Шумели? То и градският транспорт шуми в пъти повече, но той е ваш, общински, а? Забрани и транспорта! Диков, виж си покривните конструкции, които протичат и зимно време създават висулки убийци! За съд си, защото какво е свършил надзора , проектирането и строителя!
287
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
323Много ми е интересно, какво смяташ за политици с имена :Вагин, Чуркин, Шматко, Путин, Куроедов, Куропаткин.
286
1
 
36
 
! Отговори
Бай Хуев преди 12 години
На говорещите английски е добре известно че думата "***" значи "***".Следователно Диков се превежда като Хуев!Диков,ти си наистина голям ***!При това сплескан...
285
3
 
6
 
! Отговори
разпран гъш преди 12 години
къф килимитик язе немам ко да ручам саде поркам само парцуца и га са обригна изкача огин от суратя ми ,га пръцна църен пушек изкача секош на дъртио московецо громи аре от менека толкоз
284
0
 
37
 
! Отговори
казармата герб преди 12 години
а колите по цветове ли да ги паркираме?
283
6
 
9
 
! Отговори
Вальо топлото преди 12 години
А,така трябва !!! Всички ТРЯБВА да са абонати на топлофикация !!!!!!!!!!
282
3
 
27
 
! Отговори
Махчо Климатичков преди 12 години
Аз пък мисля да махна правителството ,дреме ми на Фуя
281
4
 
23
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
А бе ей, има ли някой от феновете на Бойко във форума ? Пичове ,искам да ви питам как може вашите ГЕРБери толкоз много да са *** ?
280
0
 
27
 
! Отговори
тттт преди 12 години
Климатиците са най-малкият проблем. Проблемът е в липсата на пространствено виждане и усет за естетика в тиквите на нашите "архитекти". Новото строителство е една купчина железа, като в треторазряден американски филм за края на света.
279
2
 
8
 
! Отговори
уффф преди 12 години
Интересно на кой ще бъде възложен проекта "планове за три различни типа градски зони в столицата", на стойност 960 хил.лв. Отговор: На наши проектанти, или фирми където ще работя АЗ, т.е. арх.Тиквоф.
278
0
 
4
 
! Отговори
ВМ преди 12 години
Приемат правилник как да се поставят новите климатици, пък старите по естествен път, като се развалят и сменят до 10г., ще се поставят както трябва...
277
0
 
5
 
! Отговори
тара дуда преди 12 години
нама да сам жив да го вида
276
1
 
1
 
! Отговори
do 286 преди 12 години
Maloumniqt si ti ,zashtoto ne chetesh ili nemogesh da chetesh? Shte se premahvat ot fasadite ,nikoi ne kazva che si dlyjen da pravish vytreshna instalaziq. Osven tova jiveq v Ispaniq i vynshnoto tqlo na klimatika mi e na terasata. Po syshtiq nachin sa i na sysedite mi. I znam kakvo e fasada ....
275
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Яка работа, 307 коментара. Вижда се че всички имат климатици на фасадите. Ако се махнат климатиците, пизмажат фасадите и боядисат мже и да почнат да позаприличват на градове гетата. Сега трябва само и закон който да забранява да си простираш дрехи или слагасш *** на терасата :)
274
0
 
0
 
! Отговори
ДО277 преди 12 години
Диков първо ще маха навесчетата, тъй,че няма да ти трака.СПОКО!
273
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам цяла София да се направи с обща климатична инсталация, а метрото да се ползва за термопомпа.
272
2
 
14
 
! Отговори
до294 преди 12 години
Началото на края.То се търпи до едно време!
271
2
 
13
 
! Отговори
??? преди 12 години
в наше село си имаме свинар , кравар и поп си имаме , *** като ваши дюлгер, таквоз *** си немаме
270
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 12 години
Ама какво му е лошото на централната климатизация на сградата? Кво толкова 240 бона има-нема по 10 бона на домакинство :) Кво му плащаш :))). Пък ако сградата е стара и няма възможност немате грижа - спирате асансьора и шахтата я преустройвате. И на всички ще им е едно топло-топло. Пък както ви казаха за ТЕЦ-а това важи и тук - кат не ти харесва си продаваш апартамента и си купуваш такъв във Факултету. Там и парното и тока са безплатни, пък се съмнявам, че и климатиците ще ги махат :)))
269
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Dikov...Umriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!