Махат климатиците от фасадите на сградите

Петър Диков предлага нова наредба, иска София като Щутгарт
Обновена: 22 фев 2012 18:00 | 22 фев 2012 18:00, Красимир Ангелов
350
Махат климатиците от фасадите на сградите
Диков не иска подобна гледка в столицата. Снимка: Reuters

Главният архитект на София Петър Диков ще предложи нова наредба, с която да бъде въведено изискване за премахването на климатиците от фасадите на сградите, съобщи самият той по време на представянето на проект "Изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град София".

Диков уточни, че ще бъде даден много голям гратисен период за гражданите за привеждането на климатичните системи в унисон с изискванията на наредбата.

По думите му до летните месеци предстои внасянето на документа. Диков обоснова предложението си с пример от Щутгарт, където има изискване климатиците да не се виждат и да не шумят на съседите.

Главният архитект на София посочи, че от сградата на направлението "Архитектура и градоустройство" е започнало премахването на климатиците, като до април то ще завърши. Там предстои поставянето на обща климатична система, която е на стойност 240 хиляди лева.

Диков отбеляза, че преди да се иска премахването на климатиците от гражданите, те трябва да се премахнат от всички публични сгради - държавна и общинска собственост.

По европейският проект, чието финансиране от ОП "Регионално развитие" е в размер на над 960 хиляди лева, ще бъдат изготвени планове за три различни типа градски зони в столицата.

Подробните устройствени планове ще са за зоната на центъра, една жилищна зона и една индустриална, като след изготвянето им ще има обществено обсъждане, подчерта Диков.

Интегралните планове ще са и основа за усвояването на европейските средства от следващия програмен период, каза още главният архитект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
2
 
17
 
! Отговори
столичанин преди 12 години
Поредният ***!!! Аман от малоумняци!!! Архитекте, направи всичко в София, както в Щутгарт и тогава стигни до климатиците, ама не тръгвай от климатиците! Те са ти последният проблем...
267
1
 
7
 
! Отговори
Somebody преди 12 години
Хич не се подлъгвайте - просто започва да се осъзнава, че коа един от реакторите на Козлодуй спре заради авария през зимния сезон....... Трябва да се ограничи консумацията просто :) Ако пък и сеналеят парички на топлофикациите още по добре.. Обаче аз лично няма да си сваля климатиците, докато цените за топлофикациите не паднат поне тройно! Ако държавата иска да няма климатици - да дотира отоплението на гражданите! Или да изгради централни отоплителни системи на сградите!
266
1
 
23
 
! Отговори
293 преди 12 години
Ми то кво друго да види? Ми ние с Щутгарт само по климатиците се различаваме. Иначе всичко друго ни е еднакво - и те кат нас тънат в мръсотия, нямат паркинги и паркират по градинки и тротоари, улиците им са дупка до дупка, тротоарите зимата са като писти за бобслей. Даже и завод за *** си нямат, та за туй го балират и го изнасят в Мюнхен. Даже и по доходи са почти като нас. Абе нали ти казах, само климатиците ни различават.
265
1
 
18
 
! Отговори
Таня преди 12 години
Това същество-Диков ли е, Тъпов ли е, не знам, но от подобни изказвания на абсолютно корумпирани типове, не само че започва да ми е мъчно за Тато, но и си мечтая да не съм се раждала в България, за да слушам в тази безподобна криза, че този тип точно в този момент се е сетил да повдига въпрос за нещо, което изобщо не е на дневен ред. Коя ли приятелска фирма се гласи да уреди и какви ли комисионни си мечтае да получи, за да осъществи намеренията си. Г-жа Фандъкова, къде сте, озаптете го този...
264
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига ревали! Диков предлага, медиите раздухват. Няма как да стане!
263
1
 
11
 
! Отговори
СЛУЧАЕН преди 12 години
ПОРЕДНАТА *** ИДЕЯ!!! АЛООО, ДИКОВ СЛЕЗ НА ЗЕМЯТА!Г-ДА УПРАВНИЦИ, СРЕТЕ СЕ!!! СТИГА С ТОЯ ТЪРМОЗ НА НАРОДА! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ВСИЧКО Е ПРЕХОДНО, И ВЛАСТТА,НЯМА НИЩО ВЕЧНО, ЩЕ ДОЙДАТ ПАК ИЗБОРИ,...И СЛЕД ГОДИНА-ДВЕ СИГУРНО НЯМА ДА БЪДЕТЕ НА ТЕЗИ ПОСТОВЕ! ПРИ ТАЗИ БЕЗРАБОТИЦА, ВИСОКИ ЦЕНИ НА ХРАНИ, ГОРИВА,ТОПЛИНА, ЛИХВИ ПО КРЕДИТИТЕ,БОЛЕСТИ,НЕСИГУРНОСТ...ПЛАНЪТ РАН.ЪТ В ПЪЛНА СИЛА!!!
262
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Усещам как почвате да съжалявате, че сте гласували за най крадливото от всички правителства. Хак ви е сега, и това е само началото
261
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бонуси ще има ........дзън дзън
260
1
 
17
 
! Отговори
krasi преди 12 години
Какво друго забеляза в Щутгарт бе архитектчетооо?
259
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герб са ***!
258
1
 
11
 
! Отговори
нормално преди 12 години
изчакват коварно да се набалбукаме със заеми ,климатици и дограми,да санираме и ремонтираме и после айде да събаряме
257
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Na naroda sa mu padnali gashtite ot bezparichie i sega vseki se redi otzat na opashkata da mu go turi s razni idei. SABUDI SE NARODE
256
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
матриала трябва постоянно да е в стрес. Иначе би потърсил сметка на тиквите защо БГ е на тоя хал!
255
1
 
9
 
! Отговори
Dick-off преди 12 години
ГлаДният архитект само в климатиците ли видя разлика между София и Щутгарт!?
254
1
 
6
 
! Отговори
281 преди 12 години
Ти *** ли си или си говориш наизуст? Тоя *** ти говори, че не може да има климатици на ФАСАДАТА НА СГРАДАТА! Виж какво ти казва ЗУТ що е фасада - външно ограждаща стена на сграда,която стъпва на терена - т.е. всички външни стени на сградата без оглед дали са към улица или към заден двор. И не ми обяснявай какво е в Германия и в Испания във втората съм бил, а в първата живея. И на двете има ред за монтиране и трябва да бъде направено по определен начин и на определени места, а не както това крадливо *** иска - да си правиш вътрешна климатична инсталация за цялата сграда.
253
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези ка*ути не усещат ли какъв х*й ги чака след седем осем месеца,като свършат на хората плащанията от борсата?!Когато няма да могат да нахранят децата си,когато им вземат къщите,когато бензина ще е 3 лв.,ТОГАВА ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА ДИКОВ , БОЙКО , ЦВЕТАНОВ И ДРУГИ ТЕМ ПОДОБНИ,НЯМА ДА СЕ РЕЖАТ ЛЕНТИ,А ГЛАВИ!...Дано не позная!!!..АМА МАЙ,МАЙ...
252
1
 
18
 
! Отговори
Против ТЕЦ преди 12 години
Обществена тайна е, че най-икономичното отопление на ток е с климатик /с добри техн.параметри/!Колко ти плати топлофикация, архитекте? В сравнение с рекета от топлофикация, отоплението с климатика ми е без пари.Отоплявам стая 50 куб.м. и плащам 40-50 лв. Това е!Каквото консумирам, това плащам.ТЕЦ-а начислява общи части, загуби 50%, отчети, топломери, счетоводство, майка си и баща си и цена 150-200лв. УАУ рекет голям!!!
251
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
господи прибери си най после вересиите
250
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ne samo v Germaniq, v Ispaniq syshto nemogesh da vidish klimatik na fasada. I ne samo za estetika, a i bezopasnost. Osven tova nqma da ti postavqt klimatik ako nqma kyde, otkazvat ti. I neshto vagno - vodata ot klimatika direktno v vodnata instalaziq. I vsichko tova nqma nishto obshto s zaplati, pytishta i t.n. Ako postrada nqkoi ot vas ot nebregno postaven klimatik , koi shte se seti che samite vie ste bili protiv? I ot kogo shte tyrsite otgovornost?
249
0
 
5
 
! Отговори
277 преди 12 години
Абе ти я карай по-кротко да не вземе овцата от 13 етаж да си изпусне ютията върху навесчето ти :)))