Следим комшията с термокамера дали краде топло

Техниката заснема откъде и как изтича топлината в апартаментите
28 фев 2012 20:45, Красимир Ангелов
162
Следим комшията с термокамера дали краде топло
Специални термокамери ще борят кражбата на топло. Снимка: Архив Булфото

Клиентите на "Топлофикация София" вече ще могат да ползват термовизионна камера за обследване на сградите, в които живеят, съобщават от дружеството.

За целта обаче е необходимо решение на общото събрание на етажните собственици, искане за техническа проверка на съответната сграда и заявление за термовизионното сканиране до "Топлофикация София".

Термокамерата заснема сградите отвън, като на снимките ясно личи къде от фасадата има най-голямо излъчване на топлина и съответно изолацията е неефективна.

Тези места са оцветени в ярко жълто и "греят", докато местата, където няма топлинно излъчване или то е съвсем слабо са оцветени в тъмно-виолетово.

По този начин дистанционно може да се установи къде има включени отоплителни тела, както и дали те са свързани с вътрешната отоплителна инсталация.

Чрез термовизионното обследване се показва откъде и как "изтича" топлината в жилищна сграда, къде е нужна изолация и доколко качествена е съществуващата, посочват от дружеството.

От Топлофикация допълват, че данните от камерата ще помогнат и при засичането на нерегламентирано ползване на топлинна енергия в сградите и могат да послужат като основание при проверки в рамките на етажната собственост.

Абонатите, които биха искали да се възползват от технически екип и обследване с термовизионна камера могат да получат повече информация на телефон тел. 958 22 25, посочват от дружеството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ще има бум на порнофилми заснети с порнотермокамери
129
1
 
0
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Схващам,че почти всички сте образовани преди лайнокрацията,щото сегашните са неграмотни!Отоплението е от ТЕЦ,не от ТЦ!Вместо да ни плащат,че им охлажме обработената,като дестилирана, водата произвела ток,тези хайдуци ни доограбват!Защо беше ниска цената на отоплението някога?Плащахме само заплати и ремонти!Сега много маймуни висят на клона!Но ще се скърши! ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА!Писна ми от лайнокрация, заспал народ и хайдуци!
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
vie razsipaxte balgaria shte sledite xorata ,mrasna zgan kradliva urodi mrasni izmrete be prokletnici .
127
1
 
1
 
! Отговори
666 преди 12 години
АБЕ ТОПЛОФИКАЦИЯТА -СИК!!!ДА НЕ СТЕ ВЪВ КОМБИНА СЪС ФИРМИТЕ ЗА ИЗОЛАЦИЯ???НЯМА ДА ВИ МИНЕ НОМЕРА!!!НЯМАТ ПАРИ ХОРАТА!!!АЛЧНИ ***!!!ТЕРМОКАМЕРИ ПРОСТОТИЯ ,РЕКЕТ!!!
126
0
 
4
 
! Отговори
Булгаристан! преди 12 години
Майтапа е че освен да ми гледат парното ще ме гледат и как правя деца примерно...Бай Брадър - ***!Аман от *** политици и нагли монополисти! Що не пуснат тия камери да си хванат собствените загуби, които са 99% докато стигне топлото до жилищните сгради ?
125
0
 
3
 
! Отговори
агент ЧЕЗ преди 12 години
Аз пък на комшията ще му го върна лятото като си включа климатика на охлаждане и у нас като е хладно, неговите вътрешни стени, тавани и подове също ми крадат от тока.Голям майтап ще стане, нали, ама важното е да има междусъседски войни, вместо Топлофикация да инвестира в основните мощности и трасетата за топлопренасяне
124
0
 
1
 
! Отговори
до 152 преди 12 години
ТЕЦ- топроелектрическа централа. Производствато на топла вода е вторичен елемент от производството на електричество. Няма как да произведеш само едното. То не е само да знаеш как да окрадеш съседите си ,добре е да знаеш и малко кое понятие за какво е. А ако го направят както е предложено ,то то ще влезе в закона и няма да е незаконно. Тогава няма да можеш да крадеш!
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българина , когато става на въпрос да се краде , та макар и от съседите е безкруполен и много изобретателен. От съсед , които живее в съседен вход, чувам, че има хора дето са си пуснали тръби по пода и са ги замазали(подово от тръби в които циркулира топлото от абонатната).За това само изнасяне на тръбите и топломер на входа на апартамента, в противен случай, все по- малко ще стават коректните ползватели на тази услуга.
122
0
 
1
 
! Отговори
popeto преди 12 години
Сл3едите с камера комшията..... голям смях.... е , и....... най-много да го хванете за долуподписания му.....
121
2
 
2
 
! Отговори
vessko преди 12 години
Тези от топлофикацията нещо са се объркали...... Ако стената ви е покрита с 7 см. изолация, а от вътрешната страна зад радиатова имате допълнителна такава + преместване на радиатора 9 обиковено мястото му е под прозореца) какво ще констатира камерата !>!>!> А, ако имам голя електричски конвектор под прозореца ?!?!?! И какво от това, че ще направите констатация.... после.... , после нищо, зашото нямате право да влезете в частната собственост, още по малко да заведете съдебен иск....
120
3
 
2
 
! Отговори
w преди 12 години
На заинтересованите искам да предложа една елементарна задачка по физика.Изчислете колко струва подгряването на кубик топла вода от 0 градуса (незамръзнала) с електрическа кана или кафеварка до 100 градуса (до изключване на релето). Вижте там колко е реотана в киловати и засечете за колко време възвира. Приемете токът за дневен (дневна тарифа). Не се замисляйте за икономични нагреватели като бойлери и други.А сега вижте колко пише в сметката ви към Топлофикацията за кубик топла вода?
119
1
 
1
 
! Отговори
w преди 12 години
@150,По топлинното разпределение на външната част на фасадата ще го различат. Аз не казвам, че камерите не вършат работа. Просто казвам, че са опасни за личната свобода, а и не е това основното перо от кражбите на топлоенергия. Повечето, които крадат енергия, трябва да имат радиатори, нали? Не може да влезеш в дома на някой и да не видиш радиаторите му:)Защо идват тук термовизьори, които между другото струват по няколко бона...
118
0
 
5
 
! Отговори
виготура преди 12 години
Тия термокамери не отчитат вида на източника на топлина - ако имам мощен сървър в стаята, той може да излъчва над 60 градуса и да затопля цалото жилище. Как ще го различат от радиатор?
117
0
 
6
 
! Отговори
байхуй преди 12 години
А в съда тази термокамера ще бъде ли доказателствено средство? Защото ако не, може да ми снимате разни части от тялото ми без проблем:))))Освен това никой не може да бъде заснеман в жилището си без изричното му съгласие, или без прокурорско разпореждане.
116
0
 
2
 
! Отговори
w преди 12 години
@146И това се вижда добре. Особено на ниските етажи, независимо то наличието на един или повече ката пердета.
115
2
 
2
 
! Отговори
от 133 преди 12 години
136, едва ли в Топлофикация са толкова големи филантропи, та да плащат загубите по преноса от собствената си печалба или джоб. Това, че не ти е направена разбивка на цената на вход абонатна, а ти се споменава нещо мъгляво като "цена за подгряване" или каквото и да е, не променя логиката. Дори и идея си нямаш колко би излязла себестойността на тази подгрята водад, ако се подменят 100-на км топлопроводи! Защото заемът ще трябва да се върне с лихвите във времето през таксите на абонатите. Иначе
114
0
 
8
 
! Отговори
съсляза преди 12 години
Ще следя дистанционно кога на комшийката и е загоряла катеричката!
113
2
 
4
 
! Отговори
мими преди 12 години
до 140, извинявай но коментара ти е неоснователен, в този апартамент живея от 1994г, тогава парното беше друго
112
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Решението наистина е много просто- щранговете марш в общия стълбищен коридор, но за съжаление това не изнася на крадливите съседи и крадливата топлофикация!
111
0
 
7
 
! Отговори
Бобец с чесън преди 12 години
Интересно ако пръдна като какво ще го засече комшията с камерата, като изтичане на газ метан или задушлив газ ...