Третокласниците в София по цял ден на училище от 2013

Всички 5-годишни деца трябва да са в предучилищни групи
Обновена: 13 мар 2012 07:29 | 13 мар 2012 07:14,
49
Третокласниците в София по цял ден на училище от 2013
Досега целодневното обучение беше осигурено за учениците от 1-ви и 2-ри клас. Снимка: Булфото

През учебната 2012-2013 година всички третокласници в София ще учат целодневно, а общината ще получи целева субсидия за това, заяви пред БНР заместник-кметът по образованието Тодор Чобанов.

Проектозаконът за предучилищното и училищното образование, приет от кабинета, предвижда поетапно въвеждане на целодневно обучение и за учениците до 7 клас.

Досега целодневното обучение беше осигурено за учениците от 1-ви и 2-ри клас. С нормативните промени се осигуряват средства за целодневните занимания на около 40 хиляди третокласници.

За следващата учебна година Столична община е заделила 20 милиона лева, за да се изпълнят ангажиментите по Закона за предучилищното и училищното образование, каза още Чобанов.

Пак от следващата учебна година всички 5-годишни деца трябва да бъдат в предучилищна група по избор в училище или в детска градина.

Обхванатите за последните две години петгодишни в предучилищна подготовка в училищата в София са 1043 деца.

Още по темата


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
777 преди 12 години
НА НАС НИ ОГРАБИХТЕ ЖИВОТА И НАДЕЖДИТЕ ,ЗАЩО И НА ДЕЦАТА ОГРАБВАТЕ ДЕТСТВОТО!!! ДО ЧИНОВНИЦИТЕ ВЪВ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО: АЛОО, ВИЕ ДЕЦА ИМАТЕ ЛИ ИЛИ ТАКОВА ЖИВОТНО НЕМА !!!СМЕШНИЦИ!!! 22Г. Е..ТЕ М....ТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО, ВСИЧКИ ГО ОПРАВЯХТЕ ПОРЕД ,ВСЯКО СЛЕДВАЩО ПРАВИТЕЛСТВО. РЕЗУЛТАТА МНОГО БАБИ ХИЛАВО ДЕТЕ.
38
5
 
1
 
! Отговори
Retro преди 12 години
До 4 клас бях на целодневно обучение. Следобед пишехме домашни или си играехме на двора. Не чувствам нещо да ми е липсвало, да съм била уморена и т.н. Лиготии.
37
0
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Дали детето ще се разхайти или ще стане човек, не зависи от това дали ще стои до 12:30 или до 18:30ч на училище.Има едни основи, които всеки родител трябва да положи при възпитанието на детето си. И да се старае после тези основи да не рухнат.Семейната обстановка и домашния уют са много по-добра среда за едно дете, от училището, където повярвай ми, понякога се случват ужасни неща.А и знанията, които ще придобие детето ви пак зависят от неговата дисциплина и мотивация, а не от времето в училище.
36
4
 
15
 
! Отговори
tosh преди 12 години
а кое е по-добре? Децата да се върнат вкъщи, родителите са на работа и естествено едно дете няма да седне да си пише домашни , а ще играе на компютър или ще гледа телевизия.Минал съм по този път и знам как е. По-добре целодневно обучение, отколкото децата да се разхайтват от малки.
35
1
 
1
 
! Отговори
до хехе преди 12 години
Наистина тази е реалната картинка.Само да добавя,че от 1до4кл.учат в една стая, а чиновете не растат заедно с децата.И без друго децата са с различен ръст, а височината на чиновете е една и съща за всички.Това е основната причина за гръбначните изкривявания при децата.А сега пък два пъти повече време прекарано в същите условия? Според мен - категорично НЕ.Сигурността на децата,че са в училище и спокойствието на родителите е за сметка на здравето на децата
34
2
 
4
 
! Отговори
boqn4o преди 12 години
Българите сме абсолютно недое**н народ! Във абсолютно всяка новина има само негативни изказвания. Сигурен съм, че когато децата ни са минали на полудневно обучение отново абсолютно всички са недоволствали от това. Сега минаваме на целодневно, както е по целия свят, отново всички недоволстват. Я най-добре направете една огромна услуга на света и се гръмнете!
33
0
 
0
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Китай, Корея, Япония
32
0
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
Не мисля, че е удачно да се сравняват възможностите на възрастен с дете. Детето не работи, а учи. Това в ранна възраст определено е стихията на детето. Друг е въпроса, че е необходима почивка. Например може да се учи до обяд както досега, след това децата да имат обедна почивка и спорт 2 часа и после още 3-4 часа, което в общия случай се явява като занималня. И все пак предвид нашата училищна база...бих казал "на гол тумбак - чифте пищови".
31
0
 
0
 
! Отговори
До38, Чичо Митко преди 12 години
Чичо Митко, какво имаш предвид като казваш "източна Азия"?
30
0
 
0
 
! Отговори
чичо Митко преди 12 години
В източна азия училище не означава затвор и учене по цял ден. Децата са в училище, според държавата, до 8 или 11 вечерта. Имат часове до обяд, после 1-2 часа обедна почивка. На около 3 часа учене имат по 30 мин дълга почивка. Има клубове, където всяко дете прави каквото му е интересно - футбол, рисуване и т.н. В училище се ходи с пантофки и децата сами се грижат за чистотата на класната стая. Не са ангажирани в училище максимално един ден седмично според клубната програма.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нещо не върви на добре тоя свят - вече ощастливихме кокошките и изправихме крастваиците, обаче за децата мислим като за машини. И ако ще да стоят по 24 часа в училище, ако родителите не отделят време да си играят, възпитават и образоват децата си - все тая.
28
0
 
6
 
! Отговори
до 33 преди 12 години
Аз съм 22. Точно така. И да знеш, че никой няма да те скъса от глоби, защото това с целодневното обучение не е урдено от Закона за народната просвета, а си е някаква измислица на Столична община. .......нали винаги има едни пари за усвояване! Ама на чий гръб?!
27
0
 
3
 
! Отговори
6->7 преди 12 години
Съгласен съм, че нямаме базата за подобно образование. Когато някой реши да отпуска средства, може би трябва да започне именно с това. Осигуряване не само на учебна база, но и на достъп до училище. Образованието в малки селца е невъзможно заради липса на връзка с училище.
26
1
 
3
 
! Отговори
към псевдодемократит преди 12 години
Спомням си с умиление моето училище ,,Н.Вапцаров, в Плевен в далечните 1960-1967 година,когато всеки имаше шкафче и всички ходехме в стаите с топлинки.Печките бяха на въглища,сутрин беше проветрено и много чисто.Училището блестеше,двора подреден,зеленина.Ние учениците се грижехме за това в час по трудово обучение.Сега училището е смрад на тоалетни,цигари,двор с кучешки фекалии.Мъка изпълва душата ми.
25
0
 
6
 
! Отговори
баце преди 12 години
22, и аз няма да го пусна ако ще да ме скъсат от глоби, и без това на 18 год няма да е в *** ни държавица, ще отлети с шут в *** колкото и да ми е неприятно.До 9-10 год децата имат нужда от кратка 1-2-ва часова почивка следобед (както е детските градини).А за уроците - след това.Моя паткан е на 6 год и го караме да си ляга до 22 ч, а в почивните дни ако иска и до обяд да спи.Правим упражнения за числата, буквите и т.н , но само на свежа глава иначе няма концентрация.
24
1
 
8
 
! Отговори
laska преди 12 години
Помислете -24 деца на 50 квадратни метра от 8.00 до 17.00 часа плюс малко тичане по коридорите и двора на училището!!!ГОРКИТЕ ДЕЦА-ЩЕ БЪДАТ ЛИ ЩАСТЛИВИ???
23
0
 
8
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
Не нормите трябва да са първи , а базата!Думите ти са на абсолютен стар комунист! Те така оправдаваха простиите си . Щом има закон ,измислен от *** трябвало да се спазва ... А това ,че няма материална база и възможности и най- вече уврежда здравето... много важно нали не е за децата на управляващите. Техните деца учат в чужбина с нашите пари...И не ме учи как да лъжа детето си за да оправдая малоумията на управляващите! То все пак расте ...все някой ден разбира и тогава и авторите на лъжеца -родител ,отива по дяволите.
22
9
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 12 години
Когато има норми които определят начина на обучение на детето ви сте длъжни да ги спазвате.Това са детски разсъждения от Ваша страна!Вярно е че за сега няма перфектни условия ,но винаги има първи,и винаги има вечно мрънкащи и недоволни разбиращи много и даващи ултиматуми!Ние родителите трябва много да внимаваме какво и как коментираме пред децата си,дори и тези промени,ако искаме децата ни да зачитат! нашето/родителско/желание и мнение по какъвто и да е повод!Ще го разберете като станете
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Децата в ЕС не започват да ходят на училище от 3-годишна възраст, а това си е просто детска градина. Много са малко целодневните детски градини в Европа и се набляга предимно на семейната среда! Обикновено майката се грижи за децата, като работи на половин работен ден, защото в повечето случай бащата получава достатъчно.
20
0
 
9
 
! Отговори
недоволна преди 12 години
Нима всичко друго ни е наред, та започнаха и от децата. Аман от политици, ако си мислите, че мислят за децата, много се лъжите.