Третокласниците в София по цял ден на училище от 2013

Всички 5-годишни деца трябва да са в предучилищни групи
Обновена: 13 мар 2012 07:29 | 13 мар 2012 07:14,
49
Третокласниците в София по цял ден на училище от 2013
Досега целодневното обучение беше осигурено за учениците от 1-ви и 2-ри клас. Снимка: Булфото

През учебната 2012-2013 година всички третокласници в София ще учат целодневно, а общината ще получи целева субсидия за това, заяви пред БНР заместник-кметът по образованието Тодор Чобанов.

Проектозаконът за предучилищното и училищното образование, приет от кабинета, предвижда поетапно въвеждане на целодневно обучение и за учениците до 7 клас.

Досега целодневното обучение беше осигурено за учениците от 1-ви и 2-ри клас. С нормативните промени се осигуряват средства за целодневните занимания на около 40 хиляди третокласници.

За следващата учебна година Столична община е заделила 20 милиона лева, за да се изпълнят ангажиментите по Закона за предучилищното и училищното образование, каза още Чобанов.

Пак от следващата учебна година всички 5-годишни деца трябва да бъдат в предучилищна група по избор в училище или в детска градина.

Обхванатите за последните две години петгодишни в предучилищна подготовка в училищата в София са 1043 деца.

Още по темата


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е лоша идеята. И двамата сме по цял ден на работа, а закона за детето не позволява то да стои само в къщи. Това прави половин дневното училище на практика невъзможно. През останалото време няма как да излезеш от работа за да си стоиш с детето в къщи.
18
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Децата в ЕС започват да ходят на училище от 3 год. възраст и ги занимават през целият ден,като това не означава че учат,но все пак научават по нещичко,тъй като това е идеална възраст за определяне на възможностите на детето.Изучават английски или др.език,плуване,рисуване,балет ,спортуват и нямат време да се шматкат,говоря вече за поголемичките.Вярно е че родителите се задължават децата да бъдат придружени от тях или доверено лице,но този вид заетост е нормално явление.Същото е в горните класове
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък няма да си пусна детето цял ден на училище и да видим какво ще стане. Един възрастен се изморява на 8 часов работен ден, а пък какво остава за едно дете! Това с целодневното обучение, красивите и добре обурудвани училища го има само в американските филми и са съжаление е много далече от нашата действителност.
16
1
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
Не мразя Израел! Уважавам ги! Пример за млада държава взела в законите си необходимото за народа си. А не като нас дето залитаме по всичко чуждо ,без да мислим дали е приложимо. Няма държава с по- добра социална политика от тяхната!Все пак не става да се сравняваме ,заради различията в законите , в обществото , във възпитанието и др. Просто те са светлинни години пред нас. А за омразата... българина мрази всеки дето е повече от него и го дърпа дадолу. Част от манталитета ни е...
15
2
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
Дам поредния родител ,който отглежда детето се като куче и се радва когато някой друг отговаря за него .Гледаш на училището както други на детската градина ,само като място където ти гледат детето. Само дето не е това целта и на голяма част от учителките не им пука за детето ти. Ядат шамарите на поразия в детската градина , а в училище понеже са големи и си казват , дърпат уши и крещят. Ти си мислиш ,че го възпитават ,а те смятат че възпитаването трябва да е в къщи.Къде остава детето в тая каша
14
8
 
8
 
! Отговори
Бащаму преди 12 години
Абе какви глупости пишете отдолу, бе? Някой знае ли как всъщност стават нещата? Децата са си по половин ден на училище. Другата половина е занималня и е по желание. Там си пишат домашните и се забавляват. Поне до 4 клас децата са само в 1 кабинет и няма разкарване напред-назад. Да, чантите не са леки, но те ги носят само сутрин и следобед от там, където ги оставите, до класната стая. Аз предпочитам детето ми е да е на училище и да се занимава, отколкото да виси в къщи пред телевизора/компютъра.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези са луди.Не знам дали те са ходили на училище в такъв режим. Аз съм ходил и знам колко е тегаво.За нищо не остава време, а да не говорим за часовете по само-подготовка.Луда работа!Всеки си прави каквото си поиска.Просто загубено време, а тогава се учеше и в събота до 14 часа.Как ли не са се сетили да накарат децата да учат и в събота?
12
0
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Не давай пример с Израел. И те си имат своите проблеми с малцинства. Ние имаме *** , а те араби и скитащи племена. За да могат да ги образоват и научат на труд имат какви ли не чудесии. До някъде и трите години военна служба ги вкарва в пътя. Лекуват наркомани и надават образование по време на войниклъка. Имат добри идеи ,но някои си стават само за там. Факт е обаче супер добре оборудваните училища ,университети и поделения : с кино ,басейни ,зали за представления,здравсловно хранене...
11
0
 
13
 
! Отговори
шашко до 6 преди 12 години
Да си представим ние на мястото на децата - цял ден в у-ще/обстановка на викове,тичане, и др./,умората към обяд си дава отражение,чувства се необходимост от почивка и смяна на средата.Училището не е затвор,за да са закрепостени децата.Що се отнася до родителите - да,те имат интерес децата им да са в у-ще,заради успокоението ,че са прибрани , а не безпризорни.Но в интерес на децата,подхода е друг.
10
1
 
8
 
! Отговори
osata преди 12 години
Това като решение е добро, дори много добро, но... побългареният вариант на целодневното обучение отново ще бъде изкривен.Нито условията в училище, нито преподавателите и заложените програми ще бъдат на ниво и ще съответстват на възрастта на децата. На хартия - да, но в реалното им приложение - не.
9
4
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Слушай селянче тъпо: Няма значение града! Просто за София знам достатъчно и мога да се изкажа! Нямам идея за другите градове и мога само да предполагам. Затова ако имаш какво да кажеш по темата - сподели го. Не се заяждай!
8
1
 
8
 
! Отговори
Хехе продължение преди 12 години
Като следствие на всичко това огромен брой деца имат проблеми с храносмилането и почти постоянни болки в корема и стомаха. Огромните тежки чанти причиняват гръбначни изкривявания и спадане на бъбреците . Липсата на всякакъв режим товари нервната им система. Поне до четвърти клас трябва да се поддържа ,но това е почти невъзможно. После се чудим защо толкова много болни деца имаме и с толкова разклатени нерви...Новината е нищо на квадрат ,като смисъл и на практика. Не е грижа за децата!
7
4
 
4
 
! Отговори
Рики преди 12 години
Не забравяй, че София не е България.
6
1
 
17
 
! Отговори
Хехе продължавам преди 12 години
Децата учат на две смени и класните стаи са претъпкани. Няма компютърни зали или ако има са малки с повредени компютри и уроците там са проформа ,защото няма и обучени преподаватели за това. Имам предвид информатика и инф. технологии. Има училища в които отоплението е така намалено ,че учат с палта и якета. И накрая ако има родител ,който си мисле ,че в занималня от 1- 3 се учи и се пишат домашни много се е излъгал. Те просто беснеят през това време и си пречат. Вечерта отново сядат да учат...
5
2
 
20
 
! Отговори
Хехе до 6 преди 12 години
Така е! Добре е детето да е ангажирано по цял ден ,но ние сме в България! Тук няма училища построени и уредени за това. Заради делегираните бюджети училищата тъпчат колкото може повече деца ,защото дете =пари. В следствие в салона играят поне три класа т.е. трудно е да имат нормално физическо. За басейни и спортни площадки като хората и дума не може да става ,както и за столова. В доста училища изобщо няма кухня , а в будката се продават мазни банички и буклуци. Поне така е в София.
4
8
 
8
 
! Отговори
чичо Митко преди 12 години
Смятам за правилно да се ангажират децата по цял ден. В много държави се учи до късен следобед. Обикновенно имат и клубове, в които да ходят. По-добре е детето да е ангажирано в училище до 7-8 вечерта с нещо полезно отколкото цял следобед да виси в кафетата, с цигара в уста и да сваля 12-годишните каки от горния клас или да сложи очила на 10 поради прекалено висене пред телевизор или компютър. Искате време за детето ви, но заради него много други също получават време, през което са без контрол.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой има интерес от това? Децата не-ще са по-склонни към разболяване, родителите също - хем ще принуждават майките да работят за едни смешно малко пари, под стрес, за да не стигнат до пенсия. Имат сметка тези които ще усвоят тези 20 и повече милиони, НОИ защото ще спести едни пари от пенсии и докторчетата, че тези деца ще минат по пътечката.
2
2
 
26
 
! Отговори
шашко преди 12 години
Поредното недомислие на МОНМ. Защо се мъчите максимално да скъсите детството и почивката на децата,господа ?
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо продължамат да лъжат? Къде има условия за целодневно обучение? Моето дете е първи клас и още в началото ни беше обяснено, че има места в занималнята само за половината деца, а и е по-добре да не им го причиняваме. Толкова за целодневното обучение.