Столичният бул. „Стамболийски”- с най-мръсен въздух

Орлов мост, Павлово, „Дружба” и „Надежда” също не отстъпват
Обновена: 16 мар 2012 08:00 | 16 мар 2012 07:45,
25
Столичният бул. „Стамболийски”-  с най-мръсен въздух
В Банкя и Горна Баня с най-чист въздух. Снимка: архив, Булфото

Районът около столичния булевард "Стамболийски" е един от най-замърсените в София, тъй като автомобилният трафик е много голям, а разсейването на атмосферните замърсители се препятства от високите сгради в центъра. Това каза в интервю за БТА Валери Серафимов, началник отдел "Мониторинг на въздуха" в Изпълнителната агенция по околна среда.

Проблем за чистотата на въздуха в София са фините прахови частици и азотните окиси. След спирането на работа на "Кремиковци", основни причини за емитирането им са автомобилният транспорт, отоплението с твърди и течни горива, замърсените пътни настилки и някои ТЕЦ.

По думите на Серафимов сред най-замърсените столични райони са тези с наситен автомобилен трафик - около Орлов мост, "Павлово", "Дружба" и "Надежда". В "Павлово" влияние за честото измерване на наднормени стойности на замърсители във въздуха оказва и използването на локално отопление на мазут в някои от сградите, както и горенето на дърва и въглища в къщите.

В "Дружба" и "Надежда" освен автомобилния транспорт, за превишенията допринася и наличието на близки ТЕЦ. Замърсените пътни настилки също оказват влияние.

Най-чистите райони на София са разположени в подножието на Витоша и са извън наситените пътни артерии, отбеляза експертът. При тях обаче проблем възниква през зимата, когато повечето постройки от "Бистрица", "Симеоново" и "Драгалевци" се отопляват с твърди и течни горива, от изгарянето на които се емитират фините прахови частици.

По-чисто е в "Горна Баня" и Банкя, където има газифициране, посочи Серафимов. Според специалиста вече се предприемат мерки за решаването на проблема със замърсения въздух в столицата, които са залегнали в програмата на Столична община. По думите му за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София трябва да има правилно регулиране на автомобилния трафик, за да няма задръствания, трябва да се премине от отопление с твърди и течни горива на природен газ, а пътните артерии да се почистват редовно.

Мястото с най-чист въздух в България, използвано и за сравняване, е фоновата станция на връх Рожен, където не са регистрирани превишавания на серни, азотни окиси или фини прахови частици, каза експертът в Изпълнителната агенция по околна среда. Други чисти места са Копитото на Витоша, както и полигона Змейово, където също няма проблем с качеството на въздуха, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Алб преди 12 години
Живея в Дружба и работя на "Стамболийски"... а по пътя от там и до там всеки ден се зареждам допълнително по 30-50 мин. с "витамини" :-)))))))))))
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо пишете минуси на 19... ааааа не сте схванали или си пишете минуси ей така?!
15
6
 
7
 
! Отговори
Samuilov преди 12 години
Но никой тук не вижда заговора на пушачите! Да им се забрани да ходят и по улиците!
14
1
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
7, и задръстванията имат голям принос. "Софиянеца" още щеше да сключва договор за регулиране на светофари,но май изпи парите. По бул. Сливница - Европа ако караш с 50 те хващат почти всички светофари, а за тези които дръзват да карат с 80 по трилентов път за да не ги хващат светофарите има МВР!!! Отоплението на газ е много по-скъпо, защото нямаме връзки с Турция,Румъния и Гърция и не се борим достатъчно за по-ниска цена. Освен това трябва саниране. Аз съм саниран и се отоплявам евтино.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В София има 5 измервателни станции и още една на Копитото на Витоша. Този там от статията твърди, че въздуха на Копитото бил най-чсит, а в София най-мръзно било там, където има измервателни станции. Тя тъпотата ходи по хората, а не в гората.
12
0
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Един от замърсителите на бул. Стамболийски е пушекът от сградата на софийски градски транспорт на пл. Възраждане . Защо се допуска това , след като районът е топлофициран ? Къде е столична община ?!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"... трябва да се премине от отопление с твърди и течни горива на природен газ"Само дето едното е 5 пъти по-скъпо от другото. Невероятен съвет дават тиквите в управлението. Аз пък ви казвам за да сте здрави яжте само био продукти
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глупости, ТЕЦ-а в Дружба от години е на газ..
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МНОГО СТЕ ПРОСТИ!!!!ТОВА СА ВИТАМИНИ!!!!!!!!ДИШАЙТЕ ОГИТО ЧЕРПИ!!!!
8
0
 
5
 
! Отговори
бонус=премия преди 12 години
Мисля че около парламента и най-- много в парламента, и така вече 23 години за съжаление...
7
0
 
3
 
! Отговори
Фалшиви Инициали преди 12 години
"Чудесно" ... всеки ден дишам л+*** 'начи ...
6
2
 
10
 
! Отговори
Бургазлия преди 12 години
Елате в западните околности на Бургас: ж.к. Славейков, Изгрев, Братя Миладинови, кв. Лозово, кв. Долно Езерово и т.н. да видите за каква воня от Лукойл-Нефтохим иде реч!!! Ама на никой не му пука, а хората не смеят да гъкнат!
5
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблема е основно от мръсните улици, ако се оправят калните дупки и се мие поне веднъж в седмицата разликата ще е огромна.
4
1
 
25
 
! Отговори
До 5 преди 12 години
Да разбираме ли, че до девети април няма да престанеш да дразниш?
3
4
 
25
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 12 години
Във Банкя е най-чистият въздух.Аз сам го чистя.
2
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-мръсния въздух е около НС, голяма воня се носи от там.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
поредната платена статиядо 20 мин очаквайте реклама на първа страница за невероятни имотни оферти в райони с "най-чистия" въздух: Младост, Обеля, Сточна Гара и Люлин.