Сеч за 120 дървета заради строеж на кръстовище на 2 нива

От Столичната община обещават да ги заместят с 50 нови
Обновена: 3 апр 2012 13:42 | 3 апр 2012 13:42, Красимир Ангелов
60
Сеч за 120 дървета заради строеж на кръстовище на 2 нива
Кръстовище на две нива ще свързва бул. "Акад. Ив.Евст. Гешов" и ул. "Св. Георги Софийски". Снимка: Булфото

Около 120 ще са дърветата, които ще бъдат изсечени заради строителството на кръстовището на две нива между бул. "Акад. Ив.Евст. Гешов" и ул. "Св. Георги Софийски" в столицата.

Това стана ясно по време на заседанието на комисията по околна среда на Столичния общински съвет.

Кръстовището е част от проекта за изграждане на съоръжения на две нива в София. То трябва да отведе трафика от сегашния пробив на бул. "Акад. Ив. Евст. Гешов" в посока към бул. "България" в подземно ниво до ул. "Урвич".

Сегашните наземни платна на едноименния булевард пък ще станат локални.

Заради изграждането на кръстовището, за което общината изтегли заем от Европейската инвестиционна банка, ще бъдат изсечени 117 дървета.

Общо 11 дървета и 35 храсти ще бъдат преместени заради строителството, а след приключването му ще бъдат засадени 49 дървета като компенсация за отсечените.

До този обект предстои изграждането на още едно кръстовище на две нива, което ще е на бул. "България" и бул. "П. Ю. Тодоров".

Същевременно стана ясно, че собственик на терен до Южния парк може да бъде глобен с до 50 хиляди лева заради изсечени дървета.

След сигнал на граждански организации в края на март е направена проверка на място и е констатирано, че собственикът на терена - "Марик" ЕООД, е изсякъл без разрешение и съгласуване 30 дървета.

Въпреки че дърветата са се намирали в частния терен, преди изсичането им е било необходимо това да се съгласува, поясниха от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За да се благоустрой София трябва да се изсекат няколко дървета и какво от това? Това е нещо съвсем нормално. Места за залесяване в България, а и в София има достатъчно, така че псевдоеколозите не стъпвали в гора и въобще без грам досек с природата, вместо да киснат по форумите да вземат по една лопата, да купят няколко фиданки и да почнат да залесяват.
11
0
 
1
 
! Отговори
Газибарев преди 12 години
Предният коментар е отговор на коментар номер 8.Днес.бг оправете си системата за отговаряне на тия коментари.
10
0
 
7
 
! Отговори
optimist преди 12 години
9 е абсолютно прав.Браво за естакадата, много ще облекчи трафика съответно ще ни спести време, пари и нерви.
9
1
 
3
 
! Отговори
Газибарев преди 12 години
Напълно съм съгласен! Това би могло да се нарече някаква реална насока за адекватна политика, що се отнася до демографксия проблем в България като цяло... но не важното е да напрайме бюджета, той да е изгоден за богатите в България, след това за цел си поставяме 24та година реформи в законодателството, отново с цел облагодетелстване на богатите и техните фирми. Кога ще се появи отново политик, който да мисли за напредъка на обществото и на държавата КАТО ЦЯЛО!?
8
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според мен трябва да се махнат няколко кръстовища и на тяхно място да се засадят дървета, обаче явно това е само мое мнение. Също така да се направи всичко възможно хората от селата да се върнат по местата си като за целта трябва да могат не само да се препитават там, ами и да живеят добре. А не да се подаряват селата на ***, а селяните да се тъпчат в големите кочини, наречени градове.
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тя и без това София е сива и грозна, сега като изсекат Витоша, и дърветата из града, кеф - всеки ще минава по бързите шосета, ще си хвърля *** където свари, кучето, ще си свърши някоя работа и ще си ходи на чист въздух някъде много далече от Смогия...
6
5
 
17
 
! Отговори
- преди 12 години
117 големи дървета за 49 новозасадени ... не ми изглежда честно. Все едно да ми дадете 117 милиона лева, а аз да трябва след 5 или 10 години да ви върна 49 милиона лева и да не ви дължа нищо повече.Очаквам опълномощени представители на общината(Столичния общински съвет) да се свържат с мен за да финализираме сделката.
5
8
 
6
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
49 като компенсация за 117 и? Е то така "компенсира" само държавата ... сечете дървета докато не започне да ви люти на очите като гледате...
4
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпрос:Кое е по-вредно - десетки хиляди коли киснещи в трафика или липсата на 120 въпроса?Трафика трябва да се отпушва и 100 дървета са нищо в сравнение с хилядите тонове смрад, която изпускат автомобилите докато чакат зеленото.
3
17
 
15
 
! Отговори
str. преди 12 години
същите тия дето обещаваха зелена София...сега разрешават изсичането на Витоша...сега поредните 120 дървета...ама са много силни в соченето с пръст - виждате ли ние си сечем, ама друг не може...това е истинското лице на ГЕРБ.определено са най-гадните комунисти от всички преди тях...
2
19
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Данче, ти като учителка можеш ли да правиш разлика между 50 и 120? Вместо 50, трябва да засадите 150, ама отде толкоз акъл у пожарникаро-стругарско-вифаджийското правителство?!?
1
14
 
19
 
! Отговори
nzim преди 12 години
Сечете, сечете, нали си има цяла Витоша да чисти въздуха! Е, тя отдавна вече не е цяла, дори и наполовина не се знае дали е, но нека.