Фандъкова готви ново презониране на София

Данъците ще намаляват плавно от центъра към периферията, заяви кметът
191
Фандъкова готви ново презониране на София
София скоро ще има ново презониране. Снимка: Булфото

"Ще предложим ново презониране на София, с ясни критерии и след широко обсъждане”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в интервю за БТА.

По думите й комисията, която подготвя предложението, е в края на процеса, "който ще е съобразен с действащото законодателство - Закона за устройство на територията на Столичната община, Общия устройствен план и Закона за местни данъци и такси".

Според Фандъкова презонирането ще обхване строителните граници на града, а границите между отделните зони ще съвпадат с естествени делители - реки, жп линии и  основни булеварди.

Столичният градоначалник подчерта, че е предвидено данъците да намаляват плавно от центъра към периферията.

По думите на Фандъкова предложението е София да остане в пет зони, колкото е максимално допустимото от закона.

"Няма съмнение, че и тук, както и в останалите градове, където се строи метро, цените на имотите около него се вдигат", призна столичният кмет.

Фандъкова припомни, че единственото засега зониране на София е направено през 1998 година, но вече в града има различни критерии за оценка на всеки район – метро, улична мрежа и социална инфраструктура.

Като сравнение Фандъкова посочи, че от 2000 г. до 2011 година в София са вложени 2,5 млрд. лв. в изграждането на инфраструктура.

Още по темата

"След като е готов проектът на зоните, той ще бъде подложен на много широко обсъждане, за да не се допусне грешката от миналата година, когато проектът остана неясен за гражданите и трябваше да бъде спрян. За мен е важно гражданите да бъдат убедени, че критериите са справедливи", заяви още Фандъкова.

Dnes.bg припомня, че през март 2011 година избухна сериозно недоволство от готвеното презониране на София, което доведе до оставката на заместник-кметът Минко Герджиков.

"Не успяхме да обясним достатъчно добре на хората и те останаха с усещането, че нещо е правено на тъмно. За нас по-важно е доверието им, отколкото 100 лева повече в общинската хазна”, категорична бе преди повече от година Фандъкова и обеща повече прозрачност при този процес в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
31
 
! Отговори
? преди 12 години
Когато домашно куче ухапе някого - съдят собственика, когато *** ухапе някого би трябвало да съдят или Екоравновесие или общината. От къде на къде няма да има виновни за смърта на професора? Оставка за кмета! Оставка за правителството!
82
3
 
28
 
! Отговори
професора умря преди 12 години
Фандъкова и всички като нея докарара до там че образованите и успелите ще са жертва на глуница помиари. Това е Реалноста ! докога ще ги търпим ?
81
2
 
28
 
! Отговори
Иванов преди 12 години
*** Фандъкова веднага да си подаде оставката заедно с цялата кучешка *** в общината. Истинската Убийца на детенцето и професора!Господ си знае работата и вижда какво правите! Амин.
80
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оставка,оставка,оставка и подвеждане под съдебна отговорност за нейната безотговорност!Такава помярка въобще няма сили и знание да управлява двумилионен град!Това не е детска градина с изучаванена руски език!
79
1
 
31
 
! Отговори
герб мафия преди 12 години
НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ДАНЪЦИТЕ !!!! САМО НИ КРАДЪТ А ВЕЧЕ И КУЧЕТАТА НИ ЯДАТ !!!!!!ТАЯ С КОИ ОЧИ ИСКА ПРЕЗОНИРАНЕ СЛЕД КАТО ДНЕС ПОЧИНА ПРОФЕСОРЪТ НАХАПАН ОТ КУЧЕТА !!!!! ГЕРБЕРСКА МАФИЯ !!!! В ЗАТВОРА ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ТАЯ МАФИОТСКА ГРУПИРОВКА !!!!
78
1
 
23
 
! Отговори
John преди 12 години
Титаничните мозъци в СО ден и нощ мислят как да оскубят хората. Гражданите имат само задължения, права НЕ. Скоро ще имаме и задължение да си платим ако сме изядени от кучета! Кметицата барабар с крадливата си свита да се махат веднага!
77
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото и на светло да е обсъждането, каквото и да говори, ясно е на всички, че отново ще ни съдерат кожите.Само искам да попитам защо такса смет продължава да е на база данъчна оценка, а не на брой живеещи в имота? Живеещите 3-*** души в центъра повече ли *** изхвърлят от живеещи в Обеля?
76
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И защо кмет на София е човек, който няма много общо със София. И каква е целта на това презониране, освен поредното вдигане на данъци. Прилича на предложението за климатиците.
75
0
 
25
 
! Отговори
Циганин преди 12 години
Само масово неплащане на данъци, докато оправят града! Аман от престъпници! Бойкот!
74
0
 
22
 
! Отговори
УЖАС преди 12 години
ТУКА СТАНА КАТО В СЕРЕНГЕТИ,....... МУ МАЙКАТА!!!!!!!
73
1
 
25
 
! Отговори
факт преди 12 години
Кучкарите в София са предимно от провинцията като Бойко Борисов-тиквата,Йорданка Фандъкова и пр. и понеже мразят кореняците софиянци ни отмъщават като си пускат *** та да ни хапят.Звучи невероятно но е истина.Факте ,нали ?
72
0
 
14
 
! Отговори
Боби преди 12 години
Искрено се надявам обсъждането наистина да е широко - достъпно и ясно за хората, а не както беше миналата година - "на тъмно" и "под масата"...
71
1
 
23
 
! Отговори
св николов преди 12 години
след борисов като кмет а и след фандъкова градът прилича на кучкарник срам ме е да живея в такава мизерия и мръсотия.а за смърта на професора е виновна лично общината.дано роднините му осъдят за много пари фандъкова за да си свърши работата.
70
0
 
21
 
! Отговори
Гого от Варна преди 12 години
Явно ГЕРБ се оптва да се прави с проблема със силната централизация на населението като направи живота в София финансово непосилен за 3/4 от софиянци. Вместо да развива останалите региони и да стимулира естественото разпределение на населението.... Не е тайна, че повечето приходящи в София са дошли по простата причина, че в София по-лесно се намира работа, а не защото им се живее в пренаселен и мръсен град.
69
0
 
22
 
! Отговори
ОБЩИНАР преди 12 години
ПР НА ОБЩИНАТА ПРАВЯТ ПОРЕДЕН ЖАЛЪК ОПИТ ДА ЗАМАЖАТ СЛУЧАЯ СЪС СМЪРТТА НА ПРОФЕСОРА. ПАОМИЯРИ ДОЛНИ - ОБЩИНСКИ *** - НЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ ТЕМАТА. НАРОДЪТ ИСКА ОСТАВКИ!!!!!! НЕ СЕ ПРАВЕТЕ ЧЕ НИЩО НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО!!
68
0
 
21
 
! Отговори
Оставка! преди 12 години
Какво готви тази? Най-добре е да се съсредоточи върху оставката си. Това се очаква от нея сега. Толкова години в управата на София сега се сетила да открива проблемите на града. Не предлага решения, не работи за премахване на проблемите, а ги изброява. че това може да направи всеки софиянец и гост на столицата. Тя за какво получава заплата?
67
1
 
14
 
! Отговори
УФСЪ преди 12 години
ДО 73КМЕТ - РОДЕН В ГРАДА ЗА КЪДЕТО СЕ КАНДИДАТИРАОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК - ПОНЕ 40 ГОДИНИ ЖИВЯЛ ТАМ?САМО СЕ ОГЛЕДАЙ В СТОЛИЦАТА И ЩЕ ТИ СТАНЕ ЯСНО НА КОЙ МУ ПУКА!!!
66
0
 
21
 
! Отговори
Цветков преди 12 години
Другарката Фъдъкова да хвърля оставка веднага, това е най-малкото, което може да направи, след като уби професора! От там прокуратурата да се самосезира и в пандиза за престъпно бездействие!
65
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оставка,г-жо Фандъкова!Това,което стана със смъртта на професора е лично твоя вина като кмет на София!Това е международен скандал,защото той е гражданин на САЩ!А осъдителната присъда,която ще постанови съдът,трябва да е такава ,че лично ти да бъдеш съдена и обезщетенията да бъдат изплатени от теб,а не от парите на народа!
64
0
 
17
 
! Отговори
NOVI ZONI преди 12 години
В зависимост от броя на кучетата на кв.км.В центъра са по-малко и цените ще са по-високи. Около кметството и Мин.съвет-най-високи.В крайните квартали (например Малинова долина) където глутниците са от поне 20 въшкаря, цините ще са символични, като за село.