Седмично ловят по 110 бездомни кучета в София

Общината плаща солен наем за прюта в Горни Богров
25 апр 2012 21:00,
112
Седмично ловят по 110 бездомни кучета в София
400 души на година хапят домашни и бездомни кучета. Снимка: архив, Булфото

Средно по 110 бездомни кучета на седмица се залавят, обработват и кастрират от "Екоравновесие", пише в отговор до общинския съветник от БСП Георги Кадиев кметът на София Йорданка Фандъкова.

Броят на приеманите сигнали за бездомни кучета или такива, проявили агресивност, до края на март е средно по 218 на седмица. Сигналите се подават по телефон, електронна поща или в писмен вид до общинското предприятие.

По данни на противобясния кабинет в "Първа МБАЛ-София" ЕАД средногодишният брой на ухапаните хора от домашни и безстопанствени кучета, преминали през него, е 400.

За последните четири години изпълненият бюджет на "Екоравновесие", което е част от структурата на Столичната община, е 773 335 лева за 2009 година, 1 256 914 лв. за 2010 година, 1 230 000 лв. за 2011 година, а за първите три месеца на 2012 година предприятието е усвоило 234 931 лева.

Заплатите в него се движат от 375 до 600 лева в зависимост от длъжността на общо 24-те души, заети в него.

В шестте сформирани ловни екипа има щатен шофьор за всеки, а ловците са на граждански договор. За заловено куче всеки от тях получава по пет лева, а за връщането му по местозаляване - по три лева.

На граждански договор са и допълнително наетите ветеринарни лекари в приюта в "Сеславци", тъй като броят им на ден достига до 25, а това не е възможно да се извършва само от единия ветеринарен лекар, който е на щат в приюта.

Столичната община плаща от бюджета на София по 11 680 лева на месец с ДДС наем на приюта в село Горни Богров, стопанисван от неправителствената организация "Помощ за животните - България".

Още по темата

В общинския приют в "Сеславци", стопанисван от "Екоравновесие", средно на ден пребивават между 70 и 110 бездомни кучета. Там те се кастрират, обезпаразитяват и ваксинират, като след тези манипулации престояват минимум три дни.

От тази година регистрацията на домашните кучета освен, че е задължителна, както и през предишните години, трябва да става с номера на поставения чип в кучето.

Според нормативните документи кучетата с поставен чип се освобождават от такса "домашен любимец" за една година, а за кастрираните кучета не се дължи такса до края на живота им.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
13
 
! Отговори
До 11 преди 11 години
Прав си, човеко. Но мястото на най-добрия приятел на човека не е на улицата, без надзор. Кучето е животно. Колкото и да е гальовно и безобидно, ако някой изверг го нарани, измъчва или убие малките му, то озверява и започва да напада хора. Ако допуснем да има бездомни кучета, трябва да сложим полицай до всяко едно, за да го пази от посегателства, които биха го озлобили и биха го направили опасно за хората. А кой ще чисти? Последното, разбира се, важи и за безотговорните собствениците на кучета.
33
0
 
15
 
! Отговори
И на мен ми е жал, преди 11 години
Но:Нека всеки, който не е съгласен с евтаназирането на бездомните кучета, да вземе по едно такова и да го гледа у дома си.Ако имах двор, аз щях да постъпя така. В нашия квартал има няколко. Много са красиви, едри и кротки, защото доста хора ги хранят. Но ако престанат да им дават храна, както препоръча премиерът, тези големи кучета ще озвереят от глад. И тогава? Ще започнат да нападат хората, носещи пазарски чанти, в които има храна.Или ще измъкнат нечие бебе от количката. Това ли да дочакаме?
32
3
 
1
 
! Отговори
11 преди 11 години
"Тук, на това място,почива този, който притежаваше хубост без суетностсила без арогантност, кураж без жестокости всяка една от добродетелите на човекабез нито един от пороците му"Хайде, ***, продължавайте с минусите
31
0
 
8
 
! Отговори
йордан преди 11 години
какъв ли не *** се коли в БГ за консумация но кучетата не са част от трапезата само че в Виетнам са ?????? износ парите в бюджета и ще намалим малко данъчната тежес върху народа
30
3
 
11
 
! Отговори
ч преди 11 години
Фандъкова, направи ни за смях пред цял свят с тия кучета. Ти съзнаваш ли, че те могат да си ги хващат през ден, но на изядените и ухапаните им е все едно дали са били скопени. Или си ги приспивате като ги хванете или ................................. ОСТАВКА ! Стига сте ни правили на луди - кастрирали ги. Трябва да се приспиват всички - до едно. Екоактивистите - в психиатрия !
29
2
 
18
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Тия да ги разправят в детската градина. Където живея 5 кучета си лежат необезпокоявано на спирката. Цяла глутница си бесува до ПЖИ-то и се нахвърлят и на колоездачи какъвто съм и аз.
28
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Germanskite ''Prirodozastitnici'' kupuvat Balgarskite pomiari za kozeni botushi zastoto ne propuskat voda a Balgarskite prirodozastitnici laiat kato tezi pomiari
27
9
 
4
 
! Отговори
11 преди 11 години
"С едно махване на опашката си ти изразяваше повече любов, отколкото всички сонети, създадени някога"Епитафия от лорд Байрон за кучето муТова е разликата между "белите" хора и нас. Не разлика, ами пропаст.
26
0
 
15
 
! Отговори
Како Фандъкова! преди 11 години
Ако наистина тези *** в София са 10-11 000, а седмично ловят по около 110, то за три месеца би трябвало проблемът да е решен, а пък той от 20 години става все по-тежък! Кой кого лъже?!Или въпросът е само как да се намерят предлози, за да се източват общински пари? Парите на данъкоплатците!Питам:-Ще бъдат ли показани по телевизията онези бунища в ромските махали, за чието почистване преди 1 год. платихме НИЕ? Да видим как изглеждат днес.-На 12 май *** ще излязат ли да чистят безвъзмездно?
25
2
 
21
 
! Отговори
от 44 преди 11 години
Желаещите да стрелят по кучета си решават проблема! Щото оня ден спасих жена от глутница! Откарах я в болницата. Утре може да е дете!Лошото е, че "природозащитници" като вас са толкова умопомрачени, че дори да изядат детето им, няма да се откажат от вярването си. Като ви е грижа за кучетата си ги приберете у вас. А не като един такъв от квартала дето много ги харесва ама ги храни под нашия блок и ни лаят цяла нощ, а той си спи на тихичко пред неговия.
24
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Na den loviat po 110 kuceta i edna Kmetica
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бай Тошо беше решил проблема.В природата всеки си има естествен враг.Внасяме виетнамци и готово.Но какво ще правим после с популацията на котките?
22
14
 
7
 
! Отговори
НЕ УБИВАЙ! преди 11 години
Желаещите да стрелят по кучета са едни страхливци, комплексари, които се изливат гнева и безсилието стреляйки и убивайки животните, защото е безнаказано...Същите вие едва ли ще отидете на митинг или ще кажете в очите на по-силния от вас каквото мислите! Страхливци!
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой знае ли какво е наказанието, ако те хванат че си застрелял десетина кучета?
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скупяване на женските това е спасението. Когато женската не е разгонена мъжките са кротки
19
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Месце с кристали калиев перманганат от аптеката решават бързо проблема с уличните кучета. Явно сами ще си решаваме проблемите.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чистопородните ще ги купят другите ще ги пратят в Усвиенциум
17
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не искам да плащам данъци за кучета и кучкари.
16
2
 
3
 
! Отговори
до #26 преди 11 години
Женските са тези комари, които хапят.
15
7
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 11 години
Мен ме ухапа бездомно куче. Няма значение колко процента е. Това е като смъртните случаи от автомобилни катастрофи в България през годината. Не са много спрямо населението на страната, но не трябва да стават. Статистически може да не е голяма вероятността ти да умреш тази година от катастрофа, но би било по-добре вероятността да се сведе до 0. Малък е шансът да те ухапе куче, но все пак го има. В хубавите държави това не може да стане, особено пък в столицата им.