Седмично ловят по 110 бездомни кучета в София

Общината плаща солен наем за прюта в Горни Богров
25 апр 2012 21:00,
112
Седмично ловят по 110 бездомни кучета в София
400 души на година хапят домашни и бездомни кучета. Снимка: архив, Булфото

Средно по 110 бездомни кучета на седмица се залавят, обработват и кастрират от "Екоравновесие", пише в отговор до общинския съветник от БСП Георги Кадиев кметът на София Йорданка Фандъкова.

Броят на приеманите сигнали за бездомни кучета или такива, проявили агресивност, до края на март е средно по 218 на седмица. Сигналите се подават по телефон, електронна поща или в писмен вид до общинското предприятие.

По данни на противобясния кабинет в "Първа МБАЛ-София" ЕАД средногодишният брой на ухапаните хора от домашни и безстопанствени кучета, преминали през него, е 400.

За последните четири години изпълненият бюджет на "Екоравновесие", което е част от структурата на Столичната община, е 773 335 лева за 2009 година, 1 256 914 лв. за 2010 година, 1 230 000 лв. за 2011 година, а за първите три месеца на 2012 година предприятието е усвоило 234 931 лева.

Заплатите в него се движат от 375 до 600 лева в зависимост от длъжността на общо 24-те души, заети в него.

В шестте сформирани ловни екипа има щатен шофьор за всеки, а ловците са на граждански договор. За заловено куче всеки от тях получава по пет лева, а за връщането му по местозаляване - по три лева.

На граждански договор са и допълнително наетите ветеринарни лекари в приюта в "Сеславци", тъй като броят им на ден достига до 25, а това не е възможно да се извършва само от единия ветеринарен лекар, който е на щат в приюта.

Столичната община плаща от бюджета на София по 11 680 лева на месец с ДДС наем на приюта в село Горни Богров, стопанисван от неправителствената организация "Помощ за животните - България".

Още по темата

В общинския приют в "Сеславци", стопанисван от "Екоравновесие", средно на ден пребивават между 70 и 110 бездомни кучета. Там те се кастрират, обезпаразитяват и ваксинират, като след тези манипулации престояват минимум три дни.

От тази година регистрацията на домашните кучета освен, че е задължителна, както и през предишните години, трябва да става с номера на поставения чип в кучето.

Според нормативните документи кучетата с поставен чип се освобождават от такса "домашен любимец" за една година, а за кастрираните кучета не се дължи такса до края на живота им.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
malpka преди 11 години
До 82Интересно ми е родителите ти от къде са. Аз не съм от село и дядовците ми и бабите ми са от София. Питам те къде да ходя? Защо не си прибереш една глутница кучета и да си ги гледаш?
73
0
 
0
 
! Отговори
Malpka преди 11 години
До 86,Нападало ли те е куче? Имаш ли дете? Заюото ако е така нямаше да цитираш закони. И аз бях против това да се убиват животинките, но вече не съм, а и реално май и за тях би било по добре, отколкото да живеят на вън. Аз си плащам данъци и то не малки и искам да се пребирам спокойно от работа и да се разхождам с детето си без страх! В коя държава го има това нещо?
72
2
 
2
 
! Отговори
Сърфирането в Интерн преди 11 години
Наказателен кодекс - Чл. 325б. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева. Продължавайте в същия дух и ще усетите закона
71
0
 
1
 
! Отговори
до 91 преди 11 години
Ама че си намерил начин да се докажеш като мъж, явно не мажеш друго..
70
2
 
1
 
! Отговори
Дидо преди 11 години
Ей българи, убивайте , тровете но всичко се заплаща - ако не от вас , то от децата ви!
69
1
 
1
 
! Отговори
Енчо преди 11 години
Кучетата са си просто кучета, а хората - вълци
68
4
 
3
 
! Отговори
Аси преди 11 години
Селяните да си идат на село, за да не им пречат бездомните
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-голямата част от собствениците на кучета не са ги регистрирали, не плащат данък, не ги водят на каишка навън, не помислят дори да почистват след животните. Оставят ги да оплождат бездомните кучета и така допринасят за безконтролното увеличение на популацията им. Първо контролът трябва да започне от собствениците! Вярвам, че ако се съберат данъците и глобите от всички, ще има пари за приюти!
66
0
 
0
 
! Отговори
Ганеца преди 11 години
До господин гея 103 (срам ме е да му назовавам името): всичко написано от тбоя милост показва че ти не си (а и явно не можеш) да бъдеш нищо повече от един смрадлив плъх - щом шибаш мишоци значи си плъх нали така.... ако си голям ербап и си мислиш че можеш да се качиш в йерархията от плъх нагоре ела да ти обясна как става - борисова градина, неделя, 17,00 ако имаш интерес ще оставя и телефон... и да знаеш че вазелина е от мен фрий
65
4
 
2
 
! Отговори
Hari Belafonte преди 11 години
Bratia po orujie, borci sreshtu pomiite po parkove i gradini, vzimaite otrovata i trovete gadovete!!Detskite ni ploshtatki pulni s kucheshki ***, na vseki metur po ulicite kucheshki ***.Decata ni nema kude da igraiat, teniata e ujasna bolest, a tuk nekakvi tupoumnici zashtitava kuchetata. Vijte vseka vecher po parkovete kolko kuchkari sa izkarali stokata da se izsere na volia. I nikoi ne pribira govnata!! Danuk za kuche 1000 leva!!! tva e. Koito ne go e platil i zandana,Da go shibat ***
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
92, най-големия проблем за уличните *** са са такива като теб бони лицемерни мозъци
63
4
 
7
 
! Отговори
аутсайдер преди 11 години
Защо не изловят кучетата тук, в "Младост-4", под Бизнес-парка, а и в самия Бизнес-парк? На всяка крачка са, понякога и на глутници след някой клошар, който рови в кофите за ***.На всяка крачка са. Плашещо.
62
4
 
9
 
! Отговори
do 96 преди 11 години
kakva e razlikata mejdu chovek, kuche, kotka...? Jivotnite sa kato deca - te ne razbirat golyama chat ot prostotiite ni. Tva che nyakoi hodi na 2 a ne na 4 kraka nishto ne znachi. Kucheta sa spasyavali i produljavat da spasyavat hora. Horata samo iskat - da yadat, da imat kola, da imat po-golyama kola, da imat samolet ... Hora ubivat hora - za pari. Kuchetata nyama da te prodadat za pari ili kokal. Kogato se nahranyat im stiga. Ti kolko pari dari za tezi bolni, za koito govorish?
61
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом на 80 има толкова минуси, ясно е че някой яко драпа за пари. Как може нормален човек да има нещо против осигуряване на човешки условия на живот за прихично болни и да настоява за устройването на *** доживотно в луксозни приюти?
60
0
 
0
 
! Отговори
жоро преди 11 години
да
59
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
За да се изчезнат бездомните кучета от улиците, трябва да се направи както се прави в нормалните държави, които са решили този проблем, но не текущото поддържане на улици без кучета, а първоначалното решаване на проблема, когато кучетата са били хиляди. Това е и основната грешка, заради която проблема в България не се решава, а се задълбочава. Има си препоръки на световни организации по въпроса, трябва само да ги изпълним. Трепането и тровенето, реално увеличава, а не намалява уличните кучета.
58
4
 
4
 
! Отговори
Д. преди 11 години
А, да - относно " Индия с кравите и маймуните по улиците"....нека първо всеки погледне сам себе си и дали всеки път си изхвърля и събира *** по европейски начин....кучетата не са виновни за човешкото безхаберие и злоба...
57
13
 
9
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Най-голямият проблем са хората, които ги е страх от уличните кучета и като умопобъркани крещят "да се избият", стрелят ги, тровят ги и т.н.. Точно заради такива умопобъракни хора, има и ще има бездомни кучета по улиците. Има си начини за решаване на проблема, но умопобърканите не ги разбират. Те си мислят, че с махането на магическата пръчица кучетата ще изчезнат за един ден и утре като се събудят кучетата няма да ги има, живота ще е светъл и хубав, а от чешмите ще тече вино и ракия ....
56
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз трепам по 2-3 на ден.
55
6
 
6
 
! Отговори
Д. преди 11 години
на всички незапознати - кърлежите се появяват всяка година, около април-май - .....и дори и тези, които имат кучета - трябва да ги пазят от ***. На всички, които правят всичко възможно да няма кучета по улиците и решават проблема по хуманен начин - поздравления. Аз лично съм приютила две 'поникнали-незнайно-как' улични '***'. На останалите повърхностно мислещи граждани и други - нямам какво да кажа, тъй като омразата е заразила повечето им мозъчни клетки...спасение няма...