Фандъкова готова да облекчи процедурата за паркиране в центъра

Кметът на София иска проблемът да се реши чрез диалог
Обновена: 15 авг 2012 16:15 | 15 авг 2012 14:42, Красимир Ангелов
165
Фандъкова готова да облекчи процедурата за паркиране в центъра
Фандъкова провери строежа на кръстовището край Телевизионната кула. Снимка: БТА

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е поискала от общинските съветници да  внесат предложения за промени, за да бъде облекчена процедурата за паркиране в центъра на столицата.

Столичният градоначалник посочи във връзка с готвените протести за промените в паркирането, че е готова да чуе всички възражения на гражданите.

От 1 септември влизат нови правила за паркиране, съгласно които 1 час паркиране в идеалния център ще струва 2 лева, а в широкия център остава цената от 1 лев.

"По отношение на плащанията  - никой не обича да плаща. Въпросът е искаме ли да облекчим центъра от вредните газове, шума и безразборното паркиране на автомобили", запита Фандъкова.

Тя посочи, че другият вариант и алтернативата е да няма "синя зона" и всеки да паркира където си
иска, "но това няма да облекчи нито живеещите, нито пътуващите към центъра".

Тя припомни, че цените са определени от Наредба и това дали цената ще е една или друга – може да се дискутира.

"Важно е да се обединим около целта да бъдем част от европейската практика", посочи столичният кмет.

Фандъкова припомни, че специално е поискала отлагане на промените за паркиране в столичния център преди година, за да може да се открият подземните буферни паркинги и да се пусне вторият лъч на метрото.

Целта е да има алтернатива за повечето хора, които да могат да оставят автомобилите си извън платената зона, за да си свършат работата в центъра, коментира столичният градоначалник.

Dnes.bg припомня, че столичани излизат на протест заради винетките за платено паркиране в центъра на града. Те ще блокират възлови кръстовища заради изискването да си закупят винетен стикер.

Сборният пункт е тази вечер в 17 часа пред паметника на Патриарх Евтимий. Организатори на протеста са гражданската инициатива "Стожер" и Facebook инициативата "Не на данък паркинг".

Още по темата

Фандъкова коментира проблема с паркирането докато инспектира строителството на кръстовището на две нива при телевизионната кула, което по думите й трябва да бъде готово до края на ноември.

"За мен е най-важно да пуснем движението в максимално кратки срокове", посочи тя.

Заместник-кметът по транспорта Любомир Христов посочи, че с пускането на кръстовището на две нива при телевизионната кула с около пет пъти ще се намали времето за преминаване на автомобилите през него.

По думите му "сега замерванията показвали, че на кръстовището престоят на автомобилите е между осем и десет минути в пиковите часове, а след изграждането на съоръжението ще се преминава до две минути".

"Изграждането на кръстовището ще има положителен ефект за екологията и за качеството на въздуха, както и за нивата на шум в този район", коментира Христов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
До ПешеходецА като станат дейсвителност скъпите паркинги, такива като теб пак ще реват, че им е скъпо и имали право видиш ли! :) Слез от колата, като ти е скъпо! Аз докато живеех там не си купувах кола! :) Продължавам да имам приятели живеещи в центъра, които нямат коли, поради простата причина, че е идиотия да живееш там и да се грижиш за автомобил! :)
122
0
 
1
 
! Отговори
Пешеходец преди 11 години
Аз не обиждам, казвам ти истината а ти тепърва довечера и близките години напред ще я премисляш но е късно уви. Нали тъкмо ставало интересно?!Айде сега се върни и прочети какво съм написал и утре в Общината като отидеш да започнеш с това, че тези хора са прави и някой трябва да помисли за тях. Със здраве да останеш и без лоши спомени, все пак сме били съседи колкото и кратко да е било.
121
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
До ПешеходецВремето ще покаже кой е прав и кой е крив! :) А не така, пак губим контрол и почваме с обидите! :)Пазарна логика приятел, но да не изпадаме в подробности! ;)
120
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
А така, познаваш всички, ами явно не! А какъв ли е тоя манталитет "познавам всички" , май на корени от село ми бие, а? :) Ух, че интересно става тук! ;)
119
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
До ПешеходецКаква е идеята на постовете ми, ще попиташ? ;) Ще те улесня: след като ти идва баир - значи не ти е там мястото! Проста пазарна логика мили ми съгражданино-когато не можеш да си позволиш една стока или услуга, просто не я потребяваш! ;)
118
0
 
1
 
! Отговори
Пешеходец преди 11 години
Буката е, но не те познавам. Пак казвам никой не е напускал квартала - той трябва да е луд за да стане и от най-хубавия център да отиде на село. Ей, много *** парчета има на тоя свят, пък и мечтаната кола си взел. Ей сделка, ей бизнесмен, ей управляващ - шапка ти свалям. То всички са като тебе - кухи ***. Айде бягай да поливаш пипера
117
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Не знам, но други от Буката не реват тук като теб, защо ли? :) Аз лично съм живял на ул. Свиленица, това достатъчно Буката ли е, тесногръди ми "софиянецо"? ;) А щом никой не е напуснал, значи ги устройва, мен - не! ;-)
116
0
 
1
 
! Отговори
Пешеходец преди 11 години
Е добре де, кажи къде е? Нали до НДК си живял и какъв враг бе приятел, ти тотално изперка.Нали ти обясних, че никой от младите не е напускал Буката последните 20 години. А ти поливай пипера, че ще изсъхне :)
115
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Пази се, че врагът дебне отвсякъде! :))))))) Скодоумие шопско ;)
114
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
До ПешеходецЕееее ти много мисли преди да напишеш коментар! :) Нищо, нищо мисли "софиянецо"! ;) Пък дано проумееш някой основни неща, но като поплащаш известно време....може да ти дойде акъла! :) Или може би наистина щеше да е добре да работя в СО........ с тези неотчитани ежедневно 100 000 лв., ехееееееееееее живот щях да си живея! :)
113
0
 
1
 
! Отговори
Пешеходец преди 11 години
Хаха, точно това показа че съвсем не ти е ясно къде се намира.Беден селски тарикат, работещ в СО.Дядо ти е брал дини в Требич, а ти си казвал че си Софиянец!
112
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
А относно дали знам какво е Буката.......когато прадядо ми е живял в къща в т наречената Буката /лека му пръст/, това съвсем не е било центъра на София, така че малко е спорно дали ние с теб сме точно столичани! ;)
111
1
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
До АнонименЕ, като свършат аргументите, както казах вече, почват нападките! :) Нищо де, жив и здрав да си и дано разбереш, че не си женен за центъра! В крайна сметка, ще се плаща и ще се псува, няма как! :) Най- искрено ти пожелавам успех в борбата със СО, но надали! Относно доматите, ами ти ше си ги купиш на цени като за центъра! :) Дано ме разбере тесногръдата ти шопска душица! :)
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То явно не знаеш и какво е Буката но както и да е! Предполагам си нямал и пари да го ремонтираш и това те е тласнало към голямата сделка :) Айде успех и да обереш доматите довечера.
109
1
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
До ПешеходецЕ...... не работя в общината, за добро или зло! :) Имам за щастие доста по- доходоносна работа! :) А относно голямата сделка, както казах и по-рано, българина ще се научи да живее по- целесъобразно, но трябва да мине време! :) Както е казано: според чергичката :) Не разбирай, че злорадствам, напротив! Поздрави от евтиното село ;)
108
0
 
2
 
! Отговори
Пешеходец преди 11 години
Поздравления, да продадеш в Буката и да си купиш на село. Те без конкурс са те взели в общината да работиш, тази голяма сделка е просто куриоз. Също така искам да кажа, че от квартала няма никой който да си е тръгнал а ги познавам всички, заедно учихме в 22-ро, но то на теб с изгодните сделки какво да ти се обеснява. Вижте и как ни обработват да си продаваме апартаментите, а най-добре на село да ходим :) Ей, не народ а *** каккто е казал поетът .......
107
1
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
До ПешеходецЕдва ли е необходимо да кажа за трети път, че съм съгласен за отчитането на парите! Проблема е там, че за разлика от теб аз реших да не живея в центъра, макар да съм роден там и там да съм живял до преди 3 години /на 33 съм/. И за да стане ясно ще го кажа за 4-ти път: ясен отчет на парите, паркинги и солен данък за тези които живеят в центъра и искат да имат автомобил! За паркиращите приходящи- скъпа синя зона!
106
0
 
2
 
! Отговори
Пешеходец преди 11 години
Е то това е разликата между мен и теб, аз живея в центъра и винаги съм живял. Затова за да си държа колата не искам да ме изнудват, защо не кажеш за парите колко е печалбата на Паркинги и гаражи и къде отива. Къде са тези 100 хил. лв. на ден, защо с тях не са изградени паркинги и ми говориш някакви глупости на хора които не могат да се справят с проблема с паркирането? Аз не те нападам, това е самата истина за теб, но тя боли и не ти дава да спиш!
105
1
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
До ПешеходецЗа твоя информация: продадох си лично мое жилище до НДК и си купих сегашното, поради голямата разлика в цените /център на столица, няма как :)/ и си купих настоящото, обзаведох го и ми останаха не малко пари! Купих си малка нова кола и така! :) Просто взех наи-логичното решение и мирясах, както се казва! Трябва да се живее практично! :)
104
0
 
2
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Винаги са ме забавлявали такива като теб! :) Като изразиш различно становище и започват с нападките! :) Относно това къде съм живял преди и къде сега, ако не беше толкова възпален, щеше да запомниш! :) Второ, идеята е не да ти изградят паркинги в центъра, а в периферията, от където да си качиш д-то на метрото и да се движиш с него из центъра! :)