Софиянци на протест срещу винетките за паркиране в центъра

Недоволните от новите такси ще блокират кръстовища
Обновена: 15 авг 2012 09:38 | 15 авг 2012 09:36,
309
Софиянци на протест срещу винетките за паркиране в центъра
Снимка: архив, Булфото

Столичани излизат на протест заради винетките за платено паркиране в центъра на града. Те ще блокират възлови кръстовища заради изискването да си закупят винетен стикер.

Сборният пункт е тази вечер в 17 часа пред паметника на Патриарх Евтимий. Организатори на протеста са гражданската инициатива "Стожер" и Facebook инициативата "Не на данък паркинг".

Според тях общината прави опит да събира подобна такса неоснователно и незаконно, а освен това стикерът не гарантира място за паркиране.

Очаква се новите правила да влязат в сила от септември. От кметството обещаха да разглеждат случаите поотделно, за да може всеки да си извади стикер, а не само собственици на жилища.

От 1 септември за паркиране в идеалния център ще трябва да се плащат по 150 лв. на година - „синята“ зона. По 100 лв. е годишната винетка за широкия център, който ще бъде покрит от „зелена“ зона.  За втора кола живеещите в центъра ще трябва да се бръкнат съответно 450 лева за „синята“ зона и 300 лева за „зелената“.  Има и месечна такса, която за "синя зона" ще е 15 лв., а за "зелена" - 10 лв. Поскъпва и почасовото паркиране. Вече ще плащаме 2 лв. в "синята зона" и 1 лв. на час в "зелената".

По повод планираните протести вчера шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков каза, че до известна степен не разбира част от аргументите на хората. По  думите му голяма част от техните възражения са лишени от основание. Ако има недоизгладени неща в наредбата, те ще бъдат усъвършенствани още на първата сесия на общинския съвет на 13  септември, каза Герджиков.

Винетният стикер е финансов инструмент за регулиране на трафика в центъра на столицата, а не такса или услуга, отбеляза Герджиков. Той посочи, че вдигането на цената за право на  паркиране е единственият начин да се регулира търсеното на паркоместа в идеалния център в София. В големите градове в Европа има такава практика, допълни той.

Гражданско движение „Днес” дори започна подписка за премахване на новите правила.

„Този стикер не гарантира спиране пред къщи, а до 15 преки. Тогава за какво да плащаме тази безумна такса, която си е чиста форма данък? Не стига, че плащаме най-високите данъци за имотите си тук, ами сега и това”, оплакват се недоволните столичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
все едно сме в лондонското сити.... и *** бтлгарска
260
1
 
2
 
! Отговори
цоко преди 11 години
Не им харесвал градския транспорт,улиците,нямало паркинги !!! Я,марш ,на село -там задължително трябва да ви е по-добре !
259
3
 
1
 
! Отговори
пешо преди 11 години
Леко бе,братчед ! Стофия се крепяла на селяните -я,нещо си се объркал ,май ?
258
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голям си умник!!! Да не би само в София да е имало избори?
257
5
 
2
 
! Отговори
Vasil преди 11 години
Tak im se pada na stolichani.Iskahte Boiko razboiko za premier .Vie go izbrahte i sega vsichki shte plashtame za nedorazumenieto pojarnikar i bodigart -premier.Vsichko da vi uvelichi.Da ima i taksa hrana.Hranish se v stolicata i plashtash danak hrana.Ha-Ha-dano vi razbie ot globi i taksi *** takiva.
256
3
 
11
 
! Отговори
Мутра преди 11 години
Не само местата за паркиране ще ви вземем, ще ви вземем и апартаментите. Ще ми живеете в центъра на София, как пък не. Сега си имаме и премиер и кмет от нашите и ще ви натирим в миша дупка.
255
4
 
9
 
! Отговори
Фандъкова преди 11 години
Рирате, не ритате, ще освободя центъра на София за джиповете на мутрите!
254
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами нека половината селяни да се върнат там от където са дошли, и работата ще се оправи.
253
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 11 години
В цял свят първо оправят градския транспорт и правят достатъчно паркинги, а после въвеждат Синя зона, само в София се въвежда направо Синята зона.
252
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vsi4ki deto pishat za pakiraneto v centura ako ne jiveiat tam niamat i ideia kolko e gadno!! Ne stiga che se plashtat nai-visokite danuci ami shuma i mrustoiata sa golemi. V centura imashe mesta za parkingi no gi zastroiha s hoteli i ofici, za da lapat pari. edin apartament v centura se izplashtashe za desetiletia. I sega kakvo, seltacite napupliha sofia,, dokaraha si tarlucite i starite brichki, vzeha pod naem apartamenti i prezaseliha grada. Da se vuvede sofiisko jitelstvo za da otduhnem ot se
251
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, че си се родил в центъра не означава, че трябва да паркраш безплатно на улицата
250
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През 2008г. СОС приема подобна наредба за паркиране в централната градска част, в почти същия вид като сегашната, само цената на стикера бе двойно по-малка. С решение 15599 от 17.12.2009г. Върховният Административен Съд отмени частта от наредбата, отнасяща се за паркирането централната градска част като изцяло незаконосъобразна! И сега тези от СОС отново приемат същата наредба с увеличени цени за стикери и паркиране!? Това съдебно решение е задъжително за всички,но явно тези от СОС са над закона
249
1
 
31
 
! Отговори
Анонимний преди 11 години
Центърът ще се освободи, когато всеки си иде, където му е мястото. Фъндъчка - у Самоков, ББ - у Банки, другите у Плевен, Гоце Делчев и други градове, паланки и села (най-вече). Хем ще спре обезлюдяването им, ще се намали етническия дисбаланс, с една дума - ще се решат всички проблеми с един удар!!!
248
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно кога ли ще започнат да вдигат паркиралите по тротоарите и завоите автомобили доста по-добре ще бъде отколкото измислената им синя зона.Но явно вдигането на неправилно спряли коли не е на далавера.
247
2
 
6
 
! Отговори
до 285 преди 11 години
До АнонименНе знам как е по цял свят, ама ще ти кажа че в Гермнаия за 5 години ми се е налагало да плащам точно 3 пъти за паркинг
246
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 280Разбрал съм много добре. Дискриминацията не е че има синя зона, а че в нея на някои се предлагат винетки да паркират по-евтино. При това точно тези с винетките спретват протести че искат да плащат ОШЕ ПО-ЕВТИНО! Да се махнат винетките и всички да плащат в синята зона по 2 лв на час!!!
245
1
 
8
 
! Отговори
до 277 преди 11 години
То нали знаеш как е :) Първо в София после и в други градове :)))Със сините зони и смс паркирането тръгна от София ................ така че очаквай и в товя град :)
244
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Супер са си новите такси. Така е по-цял свят, на който не му изнася да продава и отива в Люлин. Друг е въпроса, че не се знае кога аверчетата на Боко и Фандъкова и там ще направят синя зона.
243
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не лъжи 279. Разстоянията в синята зона са на пешеходно разстояние. Това си е старият център когато София беше хубава и малка.Точно живущите от крайните квартали и/или провинцията имат нужда от кола там. Или поне повече от там живущите. Защо те да плащат по-скъпо!
242
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поне да се използваха за София тези пари от Синята зона, а те отиват в джоба на мутрите.