Готвят пореден протест срещу винетките за паркиране

Започват преговори в Столична община
20 авг 2012 10:22,
107
Готвят пореден протест срещу винетките за паркиране
Миналата седмица бяха организирани няколко протеста. Снимка: Булфото

Пореден  протест срещу новите правила за паркиране в София ще се проведе днес в 18.00 часа на площад “Славейков“.

Протестиращите недоволстват срещу новите правила за паркиране в центъра на столицата и въвеждането на данък паркинг за живеещите там.

Още по темата

Днес от 11.00 часа ще се проведе и среща в Столична община, на която ще присъстват представители на гражданско движение “ДНЕС“ и Facebook групата “Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране“. Те ще седнат на масата за преговори с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Представителите на СОС продължават да защитават идеята за възеждане на нови ограничения за паркиране в София.

Промяната на цените за паркиране в синя зона от 1 септември на 2 лв. на час няма за цел да увеличи приходите за общината, а да намали автомобилите, които се предвижват в центъра, заяви зам.-кметът на Столична община Любомир Христов пред TV7.

По негови думи има цялостен план за намаляване на трафика в София чрез изграждане на метрото, буферни паркинги и подобряване на градския транспорт. Христов посочи като алтернатива за придвижване и използването на колела.

Улиците са за всички и не трябва да бъдат използвани като паркинг, заяви общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова пред bTV. Тя също защити тезата, че новите правила имат за цел да ограничат трафика в столицата и да подобрят околната среда.

По думите на Чилова, ако бъдат изпълнени исканията на живеещите в центъра да паркират безплатно, това ще е дискриминация спрямо живеещите в останалата част на София.

"Не трябва да плащам затова, че живея, където и да е", заяви обаче музикантът Иван Лечев.

Според протестиращите новите правила няма да намалят трафика. Според Движение „Днес” проблемът с паркирането в центъра на София може да се реши с регулация на трафика, което ще намали и замърсяването на въздуха.

Миналата седмица столичани на няколко пъти блокираха кръстовището на булевардите “Патриарх Евтимий” и “Васил Левски”.

Кметът Йорданка Фандъкова обеща облекчени процедури за издаване на стикери за паркиране в центъра на града.

Тя обаче твърдо защити идеята за разширяване на платения предстой с оглед на по-чистия въздух в София и образуването на по-малко задръстване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Много прости хора има. Това, че сега искат пари от хората в центъра, за да си паркират колите пред домовете, означава само, че скоро ще започнат да искат от всички. И тогава тези, които сега се радват ще плачат и ще съжаляват, че не са подкрепили съгражданите си.
84
0
 
1
 
! Отговори
вносител предложение преди 11 години
Изнесете всички министерства, агенции и т.н. в бившия царски двор"Врана" и въпросите с паркирането в центъра на СОФИЯ ЩЕ ОТПАДНАТ!
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Sobstvenizite na jilishta niamat notarialen akt za ulizata, a samo za doma si. Zashto togava imame pretenzii, che ni se otnema pravoto na parking, sled kato niamame kakvoto i da e pravo vurhu imot koito ne e nasha sobstvenost? Tova, che obshinata e davala da se parkira bezplatno do sega v nikakuv sluchai ne oznachava, che sega niama pravo da iziskva da i se plashta. Lichnata kola ne e problem na obshtinata, a nasha. Goreposochenite argumenti sa sreshtu nas, no sa napulno validni i neosporimi.
82
0
 
3
 
! Отговори
ПЕШО преди 11 години
ГРАБВАЙТЕ ЛОПАТИ И ТОЯГИ!ЛЪЖЛИВИТЕ ОБЩИНАРЧЕТА БЪРЗО ЩЕ ЗАБРАВЯТ КАКВО СА ГЛАСУВАЛИ И ДАСКАЛИЦАТА ЩЕ РАЗПРАВЯ КАК СА Я ЗАБЛУДИЛИ ЛОШИТЕ ХОРА!!ВЕНСЕРЕМОС!!!!!!!
81
0
 
4
 
! Отговори
77777 преди 11 години
Приказките на ГЕРБ както обикновено са напълно лишени от логика.Няма връзка между това,което ГЕРБ твърдят,че искат да постигнат с платеното паркиране и декларираните от ГЕРБ цели на това платено паркиране.Много по-вярно е твърдението, че за да се дигнат доходите в България 2 пъти за една година, трябва ГЕРБ да се махнат от властта. Единственият реален резултат на това платено паркиране е дискриминацията на хората според имущественото им състояние, а целта е данък паркинг в полза на мафията.
80
0
 
8
 
! Отговори
681 преди 11 години
до Герберският провокатор 92Не всички мигрират като тебе тъпо селско добиче.Някои хора все пак са раждани в този град.Не искам да обиждам хората от провинцията. Коментарът ми е само до въпросния пубер.*** може да ми изтрие поста , ако реши.
79
0
 
6
 
! Отговори
681 преди 11 години
до 90С теб се въртим в кръг и отново почваме с причините за въвеждането на синя зона.Аз съм против НЕЯ! Против съм и срещу всички такси и таксички ,които са необосновани.Ако КАТ си върши работата и глобява всеки нарушител на Закона за движение по пътищата в раздел паркиране не само в центъра , но и в цялата страна , сега нямаше да се налагат нито сини нито зелени зони. Къде са подземните и надземни паркинги каквито има в другите бивши соц.страни? Като ще даваме за пример как е другаде.
78
0
 
3
 
! Отговори
До 681 преди 11 години
Ок, тогава протестът би трябвало да е под мотото: Долу синята зона! Един за всички, всички за един.Алелуя!
77
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Япония за да си купиш кола даваш свидетелство че има къде да си паркираш колата: до/в жилището, и работата-фирмата! Нашите жители в центъра имат по 2 коли (стари), а местата за паркиране (двора) си ги дават на фирми!!! Фирмите с офис в центъра да построят паркинги (в дворовете) на 2,3,4... етажа за техните служители и хората дали дворовете, а жителите със свидетелство за (1 автомобил) място за паркиране. Ако не да се изнасят като министерствата да се изнасят в провинциятя!
76
1
 
6
 
! Отговори
681 преди 11 години
До 85Приятелю , Явно не пиша достатъчно ясно. Ако е така извинявай.Обяснявам пак! Ако мине номера с платеното паркиране и от собствениците , то догодина общинарите ще накарат да плаща цяла София правото да паркира някъде си именно по твоята логика: Защо да плащат само живущите в центъра , ще плащат по 150 лева и тези в Люлин и Младост за общинските терени пред блоковете. Дано си ме разбрал. Трябва да сме единни срещу ламтящите за бонуси чиновници!!!
75
0
 
7
 
! Отговори
681 преди 11 години
Винетки ще има не само за собствениците , но и за наемателите. Сега ще се почне с едни фалшиви договори за наем и всеки който работи в центъра ще може да си паркира евтино. Вместо да изпишем вежди ще избодем очи. Знаете ли къде стоят колите на тези , които не им се плаща за паркиране? По малките улички и дори в съседни квартали без синя зона. Така се създават паркинг неудобства и на собствениците на сгради извън синята зона!!!
74
0
 
7
 
! Отговори
Надежда преди 11 години
Не се настройвайте един срещу друг. Няма значение център или не. След година ще плащаме и за тъмно лилава зона за дишане. П*дали! 1 неработна седмица да обявят, но през нея всички на протести, а не по вили, гости, морета и села.
73
1
 
3
 
! Отговори
До 681 преди 11 години
На теб, който си с гараж никой няма да ти иска пари да си паркираш на имота. Но щом някой паркира колата си на общински терен /а не на негов собствен/ е редно да си плаща, както всеки друг, който дойде и паркира на това място /за да върши някаква работа примерно/. Не е редно аз да плащам 2 лева на час, а друг - нищо.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по-чист въздух ли ? а вредните емисии от колите, които ги задължиха да карат на целодневно на фарове как се вместват в това (колкото и малко да са, сумарно са много повече, отколкото ще спести фъндъкова) ??? Никак! Важното е да си плащаш и за едното и за другоаман от лицемерие и празни приказка
71
1
 
7
 
! Отговори
681 преди 11 години
И пак до 78Така е що се касае до синята зона. Наистина въвеждането на синя зона трябваше да намали приходящите и да стимулира ползването на градски транспорт и велосипеди например. Таксата за живущите там обаче защо е? Да ги изгони оттам ли? Ако мине сега тази такса , догодина ще има такса и за цяла София ,а след две години и за цялата страна. Следва такса велоалея , такса тротоар , такса въздух. Трябва Българите да сме единни и обединени срещу чиновническата ламя.Опитват да ни настроят помежду
70
0
 
4
 
! Отговори
До 681 преди 11 години
Ами нали това казвам - сега автомобилния сбирщайн ще стане по-малък, защото ще бъде по-скъпо да паркираш в центъра. Като сложиш и 3-те лева за бензин... да се чудиш кой ще може да си позволи автомобил да го кара.Между другото крайно време е общината да мине да прибере трошки, дето с години не са карани и седят по улиците.
69
0
 
4
 
! Отговори
ИЗХОДА Е ПРОСТ: преди 11 години
СЪБИРАТЕ ПАРИ ЖИВУЩИТЕ , И КУПУВАТЕ ПАРКИНГА ПРЕД ВХОДА!!!!!!!ВСЕКИ СИ ИМА ПАРКО-МЯСТО .....И СИ ПЛАЩА ДАНЪК ЗА "СОБСТВЕННОСТТА"/ПАРКО--МЯСТОТО/!ЕЛЕМЕНТАРНО И ПРОСТО!!!ЗА УМНИ И РАЗУМНИ ХОРА!!!!!!!!!!!!!!!!!
68
0
 
6
 
! Отговори
681 преди 11 години
До 78Мен синята зона не ме касае - имам си двор с гараж. Тоест няма да плащам. Въпросът тук е принципен. Първо преди години (спомнете си кой беше кмет тогава) винетките за живущите бяха премахнати като незаконни. Сега се правят на ощипани девойки пак се пробват. Второ никой не избира , нито родителите си , нито къде се родил. В центъра плащаме по-високи данъци , по-висока такса смет и.тн. ,а живеем в кошмар. Скъпо, шумно, прашно! Но няма да напусна семейната си къща за да правя кефа на някого!!
67
8
 
4
 
! Отговори
СОФИЯ ,МАМО, СОФИЯ.. преди 11 години
СОФИЯ , АМА И ТУКА СЕ ПЛАЩА .....ХА,ХА,ХААААААХААААААА..БИЛ СЪМ И У ПАРИЖ И ЛОНДОН ----И ТАМ Е ТАКА!НЕМА ЕВТИНО ,ДРУГАРЧЕТА.....ЕВТИНО Е САМО НА ПОЗИТАНО-20.....ЩОТО ГЕРГОВ И МИЛИОНЕРИТЕ НА ПАРТИЯТА , СА КУПИЛИ ПАРКИНГА ПРЕД ЦЕНТРАЛАТА ...ТА ДА СИ ПАРКИРАТ , КАТО ВЗИМАТ СРЕДНОЩНИТЕ РЕШЕНИЯ НА КОНГРЕСИТЕ СИ И ПЛЕНУМИТЕ ...!ВСИЧКИ ДРУГИ ДА СИ ПЛАЩАТ.....ВЕЧЕ И МАМА НЕ ДАВА НА ТАТЕ ..БЕЗ ПАРИ!ТАКАВА Е ИКОНОМИКАТА---"-ИКОНОМИЧНА" И ДЕЛО НА ВСЕКИ.... СЪС ПАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!
66
2
 
2
 
! Отговори
До 681 преди 11 години
Ами нали сега с новите цени ще се ограничат и приходящите през деня? Всички, които не живеят в синя зона ще плащат по 2 лева на час. Сравнете с исканите 150 лева на година за живущите там.