100 лв. и ставаш осиновител в софийския зоопарк

Бойко се грижи за лъвове и орел, слоницата Артайда се храни само по команда на немски
Обновена: 15 сеп 2012 09:02 | 15 сеп 2012 09:02,
24
100 лв. и ставаш осиновител в софийския зоопарк
Слоницата Артайда е голямата атракция столичния зоопарк. Снимка: Булфото

Срещу 100 лв. на месец всеки може да докаже любовта си към животните, ставайки осиновител в софийския зоопарк. Не че питомците на един от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз страдат от липса на внимание.

„При подписването на договор за осиновяване се издава приходен касов ордер за полагането на извънредни грижи за животните. Опциите са за няколко срока -  безсрочен, годишен и месечен“,  коментира пред Dnes.bg шефът на столичния зоопарк д-р Иван Иванов. 

„Въвели сме 100 лв. на месец. Дали те ще бъдат дадени на един път, на месец или дребни суми си е решение на осиновителя. За нас е по-добре да получим сумата наведнъж. Така можем да я ползваме за ремонт на клетката или друго“, добави Иванов, който е ветеринар по образование и директор на софийския зоопарк от 1995-а.

Осиновителите в момента са над 150 юридически и физически лица. Най-известният е премиерът Бойко Борисов. Напълно прилягащи на визията и амбицията му, той е избрал царя на животните, отделяйки средства за лъвовете Славчо и Стефани и властелина на родното небе -  скалния орел. Опозицията в лицето на депутатката от „Атака” Деница Гаджева си хареса глутница вълци. Карталът (черен лешояд – б. р.) си е харесал на царица Маргарита.

Един от най-популярните водещи у нас  - Драгомир Драганов си е харесал хипопотама Цура, а светският лъв Агент Иван Тенев - пумата Вук-Сандокан.

Фирмата за внос, продажба и поддръжка на едра строителна, пътностроителна и минна техника „Киров“, която е собственост на отвлечения бизнесмен Киро Киров и сина му Иван Киров, се е спряла на стадото бизони. 

„Киров даде 20 хиляди лева. Еднократно. Използвахме ги за ремонт на клетките на тигрите“, информира още шефът на зоопарка.
 
Той е категоричен, че издръжката не се калкулира от екзотиката или големината на животното. Зависи от храната, тока, водата, парното, а те са за всички животни. Всички се нуждаят от ремонт на дома си и разширяване на пространството.

Иначе годишният бюджет на зоопарка е 2 милиона лв. Зимата ще бъде посрещната без притеснение от персонала на атракциона.

През пролетта предстои ремонт, който ще доближи столичната зоологическа градина до европейските стандарти. Клетките ще бъдат разширени към алеите, за да покрият стандартите и да не тревожат нито животните, нито посетителите. Ще бъде направено ново вътрешно обзавеждане и интериор, с озеленяване.

Реконструкцията ще започне през пролетта, а част от кампанията е и рекламата в Европа със снимки и информация. Три ще са етапите й. Първо ще бъдат обновени клетките на мечките, хищниците и маймуните, а после на тревопасните и птиците. Средства за ремонтите зоопаркът очаква от бюджета на Столична община, но все още не е ясно колко точно ще струва това. 

На третия етап от ремонта ще бъдат изградени нови клетки за двойка жирафи. Водят се преговори за доставката им, но не е ясно дали те ще пристигнат на разменни начала, или ще бъдат купени.

Цената на един 6-7-месечен жираф била 40 хиляди  евро. Клетката на африканския исполин ще бъде на централния вход. Ще бъде построен и басейн за пет тюлена.

В сърцата на посетителите обаче ще си остане №1 слоницата Артайда. Като представител на най-едрия сухоземен бозайник тя е наследничка в символиката на зоопарка. При това с корона на главата.
 
Не лъвът, а слонът е избран за емблема на столичната градина и е неразривно свързан с историята й, основавана през 1888 г. като част от територията на бившия Царски дворец, пренесен през 1982-а  от центъра в община „Лозенец“, върху площ от над 360 декара.

Първият слон в България е Нал. Освен че е голямата атракция, той оре стопанството в двореца Врана в началото на миналия век.

Артайда обаче приема команди само на немски език. Била е отгледана в Германия. Преди повече от 30 години тя e оставена в Гелзенкирхен от циркова трупа. Била е конфискувана от държавната ветеринарна служба.

Сега гордостта на индийската фауна е на 51 години, на ден изяжда минимум по 3 бали сено, 70 кг плодове и по няколко каси хляб.
 
Възрастните посетители гледат Артайда срещу 4 лв., посетителите до 18 години срещу 2 лв, а пенсионерите за левче.

Сега се планира над откритата лъвска клетка да бъде изграден тунел, по който посетителите ще могат да минават и да наблюдават хищниците отгоре.

И след смъртта си животните си остават атракция в Природонаучния музей. Те биват препарирани с приемателен протокол по Закона за биоразнобразието. Д-р Иванов го е правил и преди да излезе нормативният акт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
shte davam po sto leva tezi deto ni ypravliavaxa 23 godini da gi ostrijem i slojim v zoologicheskata gradina za nazidanie i xorata kato xodiat da gi gledat i xvarliat po niakoi zalak da ne ymrat ot glad .
18
1
 
2
 
! Отговори
Червата куркат преди 11 години
Искам да си осиновя някое по-угоено и питателно животинче
17
0
 
1
 
! Отговори
Месия преди 11 години
Бубо си е готин!
16
0
 
8
 
! Отговори
Зоо преди 11 години
Слоницата говори на немски само с конете си
15
0
 
3
 
! Отговори
Mцаци преди 11 години
Аз пък бих си осиновил мармозетките. Ще си ги нося в джоба и ще им показвам света :Д
14
0
 
2
 
! Отговори
ей преди 11 години
Моника, никак не си добре.хаххахахаххахахх
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бих си осиновил сурикатите. Супер пичове са. Много ме радват.
12
2
 
11
 
! Отговори
Моника Йосифова преди 11 години
Мен пък си ме осинови Хохегер срещу 1,5 млн. евро. А аз съм си осиновила едно тлъсто, плешиво, очилато, червено, малоумно ПЕС-че. Много джафка, ама не апе. За всеки случай съм му турила каишка от червени прашки на фирмата "Азер & Меликов" - хем против уроки да не ми го отмъкнат, хем да го пази от СПИН.
11
5
 
5
 
! Отговори
до 13 prost 4oek преди 11 години
abe ma ti mng zabluden be gerbadjio ... tiq magistrali i tva jelqzo nqma da nahrani horata ...
10
0
 
7
 
! Отговори
До цура преди 11 години
Остави телефон ***... ако си арна и на 100 мога да те осиновя
9
2
 
18
 
! Отговори
Цура преди 11 години
Мен може да ме осиновите за 30 лв. на час.
8
6
 
4
 
! Отговори
selyanin преди 11 години
boyko da gleda jivotni za damu glasuvat pensionerite sas 100 leva izkarvat mesec pomislete i viye imate roditeli neka jivotnite mu glasuvat kato doydat po novite magistrali ot afrika
7
6
 
25
 
! Отговори
ЗАТЪМНЕНИЕ преди 11 години
DNES.BG ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ НИЩО ЗА ПРОТЕСТА ДНЕС СРЕЩУ ПОЛИТИЧЕСКАТА МАФИЯ
6
2
 
15
 
! Отговори
до 6 преди 11 години
+ 1 .Българите са неблагодарни и се ядът едни други..
5
8
 
32
 
! Отговори
tikva07 преди 11 години
От животно като го храниш, можеш да получиш благодарност, но от българин - никога!
4
0
 
21
 
! Отговори
dan преди 11 години
А за 100 000 може да станете осиновител на депутат в българския Парламент!
3
3
 
29
 
! Отговори
Алов преди 11 години
За какво му е на Бойко да гледа животни !? Малко ли маймуни има в групата и даже и един хипопотам.
2
1
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Ами че той го има на националният герб.Тамън три пъти присъства.Ти от коя нация си?
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Славчо,я земи си изяж пастрока,та да те има на националния герб.