До всяко заведение – библиотека! Студентите да избират

Промените в закона няма да решат проблемите в Студентски град
29 окт 2012 20:15,
55
До всяко заведение – библиотека! Студентите да избират
Снимка: Булфото

Промените в Закона за висшето образование няма да решат проблемите на Студентския град.
До този извод единодушно стигнаха ректори, студенти и представители на бизнеса на дискусия за бъдещето на града.

Промените в Закона за висшето образование, които все още се обсъждат и не са окончателно приети, забраняват дискотеки, клубове и казина, намиращи се в непосредствена близост до студентски общежития, да упражняват дейност след 22 часа.

Съгласно промените собствениците на развлекателните заведения ще имат шест месеца след влизането на закона в сила да прекратят дейността си.

В момента на територията на Студентския град работят общо 181 обекта след 22 часа – има 45 ресторанта, 6 дискотеки, 2 казина и 3 заложни къщи, посочи кметът на район „Студентски“ Димитър Дилчев, цитиран от БТА. В същото време край парламента дискотеките и ресторантите били в пъти повече, посочи още той.

“По-добрият вариант за разрешаване на проблемите в Студентски град е до всяко развлекателно заведение да бъде построена библиотека, а студентите да се обучават и възпитават така, че сами да изберат библиотеката пред дискотеката“, предложи кметът на район „Студентски“.

След дългата дискусия всички участници признаха, че проблем съществува и трябва да се направи нещо за разрешаването му, но никой от тях не успя да назове конкретни мерки за подобряване безопасността в Студентския град.

Още по темата

„Трябва да се потърси и мнението на самите студенти какво да бъде развитието на района. Основните инциденти са провокирани от хора, които не живеят в Студентския град“, коментира ректорът на Лесотехническия университет Веселин Брезин.

Евентуална мярка за повишаване сигурността в Студентския град би била отделянето на първокурсниците в отделни общежития от останалите студенти, тъй като те са най-честата причина за инциденти.  Това предложи ръководителят на общежитията на Технически университет – Борислав Дамянов.

Собствениците на заведения пък отрекоха те да са причина за инцидентите в Студентския град, тъй като разполагали с контрол и охрана през цялото време. По техни думи затварянето на дискотеките щяло да доведе до повече домашни сбирки в общежитията, което е предпоставка за редица битови инциденти. Освен това Студентският град не е кампус, а един нормален квартал в столицата и подобни промени в Закона на образованието са дискриминационни, смятат още собствениците на заведения.

„Проблемът е с манталитета, с възпитанието, и то много преди тези хора да станат студенти. Трябва да се предложи нещо ползотворно, но в никакъв случай Студентският град не трябва да бъде център за забавление“, сподели и Ангел Георгиев, Председател на националното представителство на студентските съвети, който също се присъедини към твърдението, че промените в Закона на образованието не са гаранция за решаване на проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Студент УАСГ* Общежитие!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То хубаво да се дигне нивото на образованието, ама не може. Щото тогава всичките тия студенти ще окапят, а като няма студенти, няма и пари за университета. Кофти, но факт - плаща им се за брой студенти. Затова си ги траят с двойките, с изцепките и простотията. Щото ако студента се фръцне и си тръгне бюджета на университета намалява.. Лошото е, че и студентите го знаят.....
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоз пък шматка, "библиотека до всяка дискотека"... Не схваща ли, че ще ги привлече в библиотеките само ако предлага безплатна бира и презервативи. Те да не са отишли в ст. град, за да учат?
44
1
 
3
 
! Отговори
Студент УАСГ преди 11 години
Един ден половината от всички знаещи и можещи млади хора ще са в чужбина(над 6000 българи всяка година заминават да учат в чужди вузове, всички студенти от медицинския си подготвят живота за в чужбина, студентите от ФМИ също при тях това е логичния избор, от УАСГ не сме малко хора които смятат че след 10 години няма да работят в България) та като дойде този ден в който на един най-обикновен човек половината приятели са в Бг. половината в др. страна той дали ще остане. Тогава нацията е обречена .
43
0
 
4
 
! Отговори
Студент УАСГ преди 11 години
Преподавателите в университета се подиграват със студентите - всеизвестно е, че в УАСГ може да знаеш за 6 и да ти пишат 2 защото не си симпатичен на преподавателя или просто преди теб е пуснал много хора. Също масово се преписва и хора които не са влизали в лекции минават с добри оценки, няма система която да спира преписвачите. Има още много неща които мога да изброя но ще спра и ще кажа само, че МАНТАЛИТЕТА е най-важното нещо, а българина няма МАНТАЛИТЕТА нужен му за да постигне добър живот.
42
0
 
2
 
! Отговори
Студент УАСГ преди 11 години
Аз съм студент в УАСГ (ВИАС) имам желание да уча и го правя, до тук в хубавото. Университета ми няма добра спортна база( аз обичам спорта и не само един и го практикувам всеки ден). Университета има библиотека ( това е хубаво, но материалите в нея са прекалено малко и в малко екземпляри) бих предпочел да има библиотека и в студентски град. Убшежитията на университета са под всякаква критика, всеки влизал в блок 34б в Студентски град ще го потвърди
41
0
 
2
 
! Отговори
hm преди 11 години
problemat e v studentite i v tqhnoto vazpitanie i motivaciq da sledvat. Tarseneto opredelq predlaganeto! Kogato studentite sprat da hodqt po duskoteki i kasina, a se nasochat kam bibliotekata, togava i shte se ogranichi tazi absurdna selqniq v St. grad!
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никакви библиотеки!Даже повече кръчми,алкохол,дрога .Това трябва да се развива в Ст.Градче!!!
39
2
 
4
 
! Отговори
от Чужбина преди 11 години
Предлагам Mc Donald да стане университет. След петгодишно посещение да се пише дипл. работа по тема кафе със или без мляко.Стига бе български *** да се подигравате на образованието. Не знаете за турското робство, за Смирненски новите учебници са за не полу а за пълни ***, та сега кръчма до библиотека. Такива идеи могат имат само пожарникарски недоносничета!
38
1
 
7
 
! Отговори
ам преди 11 години
Малеее ,как се напих в библиотекатааа !
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ще сме свидетели на следния разговор:-Къде отиваш?-В бара до еди-си-коя библиотека.Вие сериозно ли вярвате, че някой ще предпочете библиотеките пред баровете? Ако е така, май много отдавна не сте ходили в студентски град. То това е всичко друго, но не и кампус. Може да мине за лудница, декор на порнофилм, чалготека... каквото си искате, но не и за дом на хора дошили да учат!
36
1
 
12
 
! Отговори
Жорж преди 11 години
Защо се правят ректорите на ВУЗ-овете на хрисими девици? Материалът е лош, както се изръби преди 2 години Бойко Б., материалъът! Навремето, ама това беше преди сума ти години, в политехниката кандидатствахме 13 човека за едно място и когато ни приемеха, скачахме от радост! Сега за 1 място кандидатстват 1,5 човека, та дори в немалко ВУЗ-ове - по 1 човек за 2 места. Второ, в БГ се нароиха за 15-ина години 2 пъти повече университети, ВУЗ-ове, висши училища и в момента ,при около 1,5, та дори със сезонните работници 2 млн човека по-малко население, ВУЗ са 58 !!!! Трето, ниско, та дори и много ниско ниво на преподаване и много стара материална база. Към това да дабавим и фалшивите дипломи за висше образование, но с истински подписи на шефовете на учебни отдели, а нерядко и на провелите изпита. Четвърто, все повече и повече младежи , завършили средно образование, се ориентират към университети в Западна Европа и САЩ. С тъга трябва да отбележим,че те понастоящем са около 30% от завършилите средно образование и че повечето от тях са отличници и пълни отличници. Трябва да спомененм, че вече немалко ученици ,пак повтарям, ученици, а не завършили средно образование, се ориентират към обучение засега в колежи от Западна Европа, но скоро се очаква да се прехвърлят през океана в САЩ. Пето, много лошо възпитание през първите 7 години в семейна среда, ако такова все още има, изоглавяне на подрастващите през възрастовия период 12-14 години и пълен хаос през тийнейджърската възраст 15-18 годишни. Имам чувството, че в условията на прехода децата стават тийнейджъри с 3-4 години по-рано. Всичко гореизложено го споделям не да изразя силно критично мнение към младите хора, а по-скоро да споделя безпокойствието си от изложените факти и да кажа в заключение,че или трябва да се вземат срочни мерки за изправяне на посочените сериозни недъзи, или се загубваме като що годе културна нация.Не е причината в наблизо разположените барове, дискотеки и ресторанти,преминаващи след 22:00 часа в увеселителни заведения, а в нежеланието на преобладаваща част от студентите да учат; та те са дошли в София да се забавляват! Мерките, които МОМН трябва да вземе, са такива от добре познатото минало, когато преподаватели в средните училища и ВУЗ-овет бяха френски ,немски и италиански възпитаници. Т.е., потвърждава се тезата,че всяко добро бъдеще се гради въз основа на добре познатото минало. Напук на глобалиситте-демократи
35
4
 
3
 
! Отговори
Гъл гъл преди 11 години
Да вземат пример от Испания където във всяка библиотека и книжарница продават вино.Помагало за мисловните процеси.
34
2
 
5
 
! Отговори
MM преди 11 години
Питайте управляващите защо разрешиха да се превърне студентски град в един обикновен софийски квартал. Сега много се говори, но кварталът вече изгуби статута си на студентско градче. Вече идеята е компрометирана и тотално всичко е объркано. Има решение на въпроса и то се намира на доста километри на запад от София.
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе, тръгнал съм да влизам в библиотека...Ще останат празни,да знаете... Като че ли не мога да отида в някой бар извън студенски град...
32
1
 
5
 
! Отговори
DYY преди 11 години
Всъщност решението е достатъчно просто. Вдига се нивото на образованието до една допустима нормала, така че студентите да не могат да си позволят да пият/танцуват/или каквото там правят, всяка нощ. Който иска да остане студент ще си ограничи пиянките до 1 максимум 2 дена на седмица.
31
0
 
5
 
! Отговори
istina преди 11 години
ISTINATA E ,4E V BALGARSKITE YNIVERSITETI 80%OT STYDENTITE NE IM E TAM MIASTOTO.I NAI -GOLIAMATA VINA ZA TOVA IMAT PARVO RODITELITE,ZATOVA 4E NE SA PROYMIALI 4E DECATA IM EDVAM ZAVAR6ILI SREDNO NIAMAT YMSTVENI VAZMOJNOSTI DA SA STYDENTI.I SLEDVA6ATA VINA E NA DARJAVATA S TEZI IZMISLENI DILIGIRANI BIYDJETI ,ZARADI KOITO I NAI -GOLEMITE PROSTACI SA PRIETI ZA STYDENTI.PAK SLED TOVA SE 4YDIM KAKVO DA PROMENIM.
30
10
 
3
 
! Отговори
Мария преди 11 години
Аре млъквайте бе дришляци. Отваряйте си устите само ако имате какво да кажете! Навсякъде, където се учи, трябва да се учи. Навсякъде, където трябва да се купонясва-да се! ЗА ТЕЯ, които нямат идея какво е купон, ето:ХОРА, МНОГО АЛКОХОЛ, ЦИГАРИ!, СИЛНА МУЗИКА, МРЪСНИ ТАНЦИ, ФЛИРТ, СЕКС! БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ! Какви са тея глупости, каишки, закони, окови. Ей, я се осъзнайте малко бе? Още малко и от вкъщи ще ми забраните да излезна?!
29
1
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
От тийм лидера ти: За този коментар ще ти платим 1 лев, вместо обичайните 20 стотинки. Много на място. Ти си гордост за организацията на младите анти-ГЕРБ.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А се чудят защо и в Турция не признават българските дипломи !!!