Прогнозните сметки винаги ще изненадват хората!

Фандъкова чака резултати от проверката на сметките за парно
40
Прогнозните сметки винаги ще изненадват хората!
Фандъкова представи Календара на културните събития в София. Снимка: БТА

Столичният кмет Йорданка Фандъкова очаква утре резултатите от проверката на „Топлофикация“ и анализ на какво се дължат високите декемврийски сметки за парно в София.

Възложеният от нея финансов одит на дружеството е с по-дълъг срок, защото включва цялостна проверка. Фандъкова очаква да бъдат предложени варианти за промени в договорите между "Топлофикация" и топлинните счетоводители.

Недопустимо е прогнозните сметки да не са известни на клиентите, защото това означава, че някой решава вместо тях колко са употребили, а после "Топлофикация" трябва да дава обяснение за сметките, каза Фандъкова.  Според нея, докато се правят прогнозни сметки, винаги хората ще бъдат изненадани, затова кметът се обяви в подкрепа на идеята за ежемесечно отчитане на сметките.

Още по темата

Фандъкова е възложила жалбите на хората да бъдат разглеждани и след утрешния краен срок на проверката. Тя напомни, че сигнали за нередности гражданите могат да подават и на открития наскоро специален сайт. Кметът смята, че установените грешки в декемврийските фактури трябва да бъдат коригирани още със следващите сметки за парно отопление.

Парламентарната икономическа комисия отложи за утре заседанието си, на което трябваше да възложи одит на дружеството заради отсъствието на представителите на БСП, ДПС и „Атака”. Председателят на комисията Мартин Димитров призова опозиционните депутати да отговорят защо саботират възлагането на одит на „Топлофикация-София“ и други важни точки.

От ПГ на ГЕРБ предлагат Сметната палата да извърши одит на дружеството, на ДКЕВР и на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Според предложението на депутатите от управляващата партия, Сметната палата трябва да одитира дейността на "Топлофикация-София" за периода от 01.01.2008 г. до 31.12.2012 г. Те мотивират предложението с обществения интерес и  създаденото социално недоверие по отношение начина на формиране и отчитане на сметките за топлинна енергия на абонатите.

Според председателя на Сметната палата Валери Димитров, би следвало да бъдат проверени и регулативните и контролни функции на ДКЕВР и министъра на икономиката и енергетиката, за да има по-пълна картина какво се случва. По думите му ще са необходими поне 6-8 месеца за цялостен одит.

Изпълнителният директор на "Топлофикация- София" Стоян Цветанов ще предложи проверката на Сметната палата в дружеството да обхваща периода от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2012 г., за да се види в кой период са натрупани дълговете и да се сравнят модели на управление.

Според Мартин Димитров одитът трябва да обхваща по-кратък срок, за да може да се отговори на въпроса за сметките в момента. Синята коалиция също предлага одит, но само на „Топлофикация“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да няма повече далавери или поне да са в по-скромен размер да няма такива прогнози и ала бала простотии, ами да си идват всеки месец и да си отчитат. Използвал си еди-си колко, плащаш еди-си колко и точка. Никакви прогнози, ама щяло да стане студено, ама миналата година било еди-си-какво и дрън дрън. Писна ми да плащам надути сметки!!!
29
0
 
2
 
! Отговори
читател преди 11 години
Прогнозни сметки - измишльотина на извергите комунисти, за да си гарантират дохода.Мечтата им е да има и прогнозна цена на хляба. Ако мълчим - ще я докарат.Топлофикацията е цитадела на комунистите.
28
0
 
5
 
! Отговори
фен на европа преди 11 години
"Директива 2012/27 на ЕС ...." ......"Според документа, когато крайните клиенти не разполагат с интелигентни измервателни уреди, до 31 декември 2014 г. държавите членки трябва да направят необходимото, така че фактурите за парно, ток, вода и газ, да се основават на действително потребление. "....."Там се уточнява, че единствено когатокрайният клиент не предаде показаниятаот измервателния си уред, фактурирането може да се прави на база прогнозно потребление или на фиксирана стойност."
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Топломерите в нашия блок са поставени на щранговете, щранговете са вертикални, 1 апатаметн 1 уред, отчитането е елементарно, може да става и дистанционно, защо не се прави въпреки, че в началото на всеки отоплителен сезон се пуска колективна молба това да става? Тези топломети стуваха над 600 лв за 1 брой, за какво ни задължихте да ги монтираме като не ги използвате по предназначение? Защо на прогнозни сметки се начисляват такива високи лихви при забава на плащането? Цялата ви система буксува.
26
4
 
0
 
! Отговори
Румяна Грюндел преди 11 години
Моето мнение е парното да се плаща през цялата година,независимо от сезона.Така е при нас в Германия.На база миналогодишното порлебление се прави прогнозна цена за всеки месец и се плаща ВСЕКИ месец определената сума.Така домакинствата не се натоварват само през симните месеци.А топлинните счетоводители ги има и тук,но от години вече се измерва дистационно.
25
0
 
6
 
! Отговори
ДА преди 11 години
Зададох въпрос на Топлофикация-защо Техем отказва да ми отчита месечно и дистанционно уредите ,за които плати 200 лева в началото на този сезон.66% от блока са с такива уреди.Ако започнат да ги отчитат-и другите ще ги сменят.А аз сега трябва да плащам на база-миналогишна,когато беще минус 20,а сега е плюс 15!!Отговора беше-това е в компетенцията на Техем!!Така че ,не чакайте резултати от проверката-ще има замазване на очи и прехвърляне на топка!
24
0
 
4
 
! Отговори
жител на Младост-4 преди 11 години
Г-жо Фандъкова,имам няколко въпроса,на които в ТЕЦИЗТОК отказват да ми отговорят!1-По какви наредби се сключват договорите за разсрочено плащане?2-Защо лихвата,която е 12%,се начислява през целия период на излащане върху цялата сума,без да се вземат в предвид направените постъпления?/а,това те прави вечен длъжник/!!!!3-Какво представляват тези 10 пункта върху не знам си какво?4-Защо плащаме на отчетни фирми след като ТЕЦИЗТОК не се съобразяват с техните подадени данни?
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От Янчулев и Софиянски в общината в София Всички са само мошеници. Познавам доста от тях, всичките са далавераджии. А най-голямата далавера са общинските фирми, източване каквото не можем да си представим. Всичките си оправиха положението, наредиха и децата си на хубава работа, взеха им за без пари хубави общински жилища от тези за социално слаби, крадат и дерибействат всеки ден като за последно. И така години наред.
22
2
 
8
 
! Отговори
Помнещ преди 11 години
А някой сеща ли се кой докара топлинните счетоводители? - Костов. Първите бяха техем през далечната 1998-1999г. Масово се въведоха прес 2000-2002г.
21
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 11 години
Въобще няма да ни изненадват тези сметки като се премахнат! И най-вече като се премахнат създателите им! Щяла т Топлофикация-София в противан случай да назначи нови служители. По.добре. Ще стоят в същото здание, а тези нове дето се построиха за да приютют мошениците ще се превърнат в пдетски градини. Става ли?
20
0
 
2
 
! Отговори
Фукара преди 11 години
хЬехе, одит на сметките от 2007 още!И тия искат да изкарат Станишев и брат му виновни за цената на парното!!!Ай стига и вие с този номер бе, крадци!А по-добре се сетете, че през 2007 парното беше на общината; а кмет- Винету....
19
1
 
5
 
! Отговори
Кошмар преди 11 години
Няма да плащам! Това е нещо повече от подигравка.Да спрем гаврата. Не четете ли написаното от нас! Идва Видовден. Ще лежите в затвора за тези грандиозни кражби! А има и Бог.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали бойко се биеше в гърдите, че е подписал много изгодна цена за газта и ще има по-ниски сметки за парно? КЪДЕ СА ТИЯ ПО-НИСКИ СМЕТКИ, ЧЕ НЕЩО НЕ ГИ УСЕЩАМЕ??????????
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
даскалицата си заминава заедно с шефа й, не се притеснявайте !
16
2
 
19
 
! Отговори
Румен преди 11 години
А неверните сметки?? Със сигурност сметкике, които от топлофикация ни изпращат винаги са били и ще бъдат неверни защото:1. Няма мярна единица точка, нито има уред за отчитане точкомер.2. сметките са прогнозни-този месец ще пишем така, а следващия както ни се хареса тогава.3. няма друга държава, където със закон да те задължат да плбащаш нещо, което не искаш и не ползваш, все едно да плащаш за хляб, който не ядеш.4. Това трябва да се промени със закони, и да се премахнат всички монополисти.
15
0
 
9
 
! Отговори
Ах, другарко преди 11 години
Фандъкова, другарко Фандъкова. Така не може. А какво ще каже Партията
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
240 lv za 1 radiator pri tova bez da go puskam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
0
 
11
 
! Отговори
vin преди 11 години
az mislq che tova pravitelstvo trqbva da si hodi chte im pla6tam po 500 lv na mesec za parno tiq ludi li sa
12
0
 
30
 
! Отговори
алфа преди 11 години
Въпрос: Кога ще престанат да се начисляват лихви върху прогнозни сметки? Отговор: Докато си траем.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бърз фалит за тези крадци