Сеч на дървета заради магазин, спасиха вековен чинар

Отрязани са 4 дървета, които попадат в строителното петно
Обновена: 13 фев 2013 17:12 | 13 фев 2013 17:12,
48
Сеч на дървета заради магазин, спасиха вековен чинар
Едно от отрязаните дървета. Снимка: мРепортер

Сеч на дървета заради строеж на голям супермаркет разбуни духовете на еколозите. Днес от Столична община проведоха акция за разчистване на терена за мащабния проект.

Чинарът в столичния кв. „Бъкстон“, заради който на 3 февруари еколози протестираха и не позволиха да бъде отсечен, обаче е запазен и обгрижен. Той е третиран със специален овощарски препарат, а сухите му клони са орязани.

Заедно с въпросния чинар спасени от сеч са още три дървета – две иглолистни и едно широколистно, съобщи за Dnes.bg кметът на столичния район „Витоша“ Стойко Дуков.

Днес обаче бяха отрязани други четири от дъветата, сигнализира наш читател в рубриката ни мРепортер.

Операцията по отрязването им е започнала в ранни зори - около 7.30 часа. Относно тези дървета Дуков коментира, че попадат точно в строителното петно на строежа на бъдещ хипермаркет и това е наложило премахването им.

Кметът заяви, че никога не е поемал личен ангажимент да запази тези дървета, въпреки че се появи и такава информация – ангажимент бил поел само за чинара и го е изпълнил. Кметът дори се похвали, че купил специално две лейки, за да полива въпросното дърво.

Негодуването на еколозите започна на 2 февруари, когато бяха отсечени две от дърветата в парцела. Тогава на протест излязоха около 50-60 души, които настояваха отсичането на дърветата да престане, защото някои от тях са вековни. Строежът на нов хипермаркет беше преустановен и беше назначена експертиза, която да установи възрастта на дърветата.

Екозащитници от Facebook групата "Green team България" твърдят, че чинарът е на възраст над 200 години, а в парцела е имало и ясен, който е на около 100 години.

След излизане на резултатите от експертизата се оказало, че нито едно от дърветата в парцела не надвишава 60-годишна възраст, включително и чинарът, информира Дуков.

Въпреки това, по думите на кмета, все пак са се наложили промени в плана за строеж и така били спасени чинарът и още три дървета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Христена преди 11 години
До 43Жалко, че толкова много хора мислят само от днес за пладне. Какво ли ще е след 50 години? Ами децата ти ще дишат чистия софийски с маска, ще познават животните само от картинки и ще се хранят с пластмасова риба.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Учудвам се, че в 21 век все още има толкова АНТИ-ПРИРОДНО настроени *строители*, за което е важен бетонът, а не дърветата !!!Тотално сте заблудени, като мислите, че 40 дървета не били важни за цялата планета -всяко едно живо дърво е важно, а простотията с допълнителното засаждане е само за успокояване на фалшивото ви самосъзнание, че отсичането на дърво не е УБИЙСТВО ! Такова е и ще ви се върне, ако не на вас, на децата ви ... НЕ СЕЧЕТЕ дървета, променяйте плановете за строителство!!!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До wasservonuberseeи ОТ КАКЪВ зор ЩЕ СЕЧЕТЕ дървета, щом след това ще засаждате други?Наясно ли си драги, че след 50 години, я си жив, я не, за да видиш дали насадените от теб дървета са оцеляли или някой друг ***, като теб е решил да промени плана на залесяването???
36
0
 
0
 
! Отговори
wasservonubersee преди 11 години
До ASIВ Германия "това" е направено отдавна.
35
3
 
0
 
! Отговори
wasservonubersee преди 11 години
И още нещо - защо наистина никъде в статиите по темата не се споменава, че инвеститорът, срещу десетината отсечени дървета, има ангажимент да залеси доста по-голяма площ?Хайде да си поиграем на обективнот, става ли?Аман от рекетьори.
34
2
 
0
 
! Отговори
wasservonubersee преди 11 години
Колкото до истеричната кампания на пишман-природозащитниците от квартала (и от Пловдив чак) - нямаше нито един сред тях, който да може да различи чинар. Камо ил да определи възрастта му. Да не говорим за екстремистките и отявлено хулигански призиви в кампанията им във ФБ. Да не споменаваме заплахите, ругатните и тормозът, наложен над кмета - то не са били среднощни обаждания, то не са били СМС-и. Човекът се е видял в чудо с шепа луди.
33
2
 
0
 
! Отговори
wasservonubersee преди 11 години
До иванДа не е онази същата, дето ходи по обществените обсъждания в район Красно село и се мятка като фурнаджийска лопата - единият път иска паркове върху терени-частна собственост, на следващото обсъждане - не иска паркове, а паркинги вече. На женицата определено и личи, че го прави за парички. Лошото е,че еколозите(тип квартални природозащитници) не се дистанцират от нея, а се прилепват към имиджа и на рекетьорка.Радвам се, че още някой го е забелязал, мислех, че на мен само ми боде очите.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отсичаш едно дърво, засаждаш 100. Нека да намерят начин да компенсират, това което са направили.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнаЛизТри платна да ти направят в главата, да могат по лесно да ти наливат акъл в мозъка. Този магазин не е нужен на никому в квартала. В нормалните държави такива bucket shops са разположени в крайните квартали, но в банонови страни тези правила не важат. Тук вървим към това пред всеки блок хипермаркет и хипер мол. Такива икономически ***, като хипермаркетите са доходни за общинските чиновници, но имат негативен ефект за държавата като приходи.
30
0
 
5
 
! Отговори
любо преди 11 години
До Анонимен кауфланд-
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
v bialite strani stroiat okolo takiva dyrveta ili gi integrirat v stroeja. hem interesno, hem dyrvoto si jivee, ama typa bylgarska kartuna.
28
2
 
4
 
! Отговори
иван преди 11 години
До Анонимен Прав! Има една пише се на архитект май,преди годи ни организира да протестираме срещу строителството на Била След като я построиха разбрахме че госпожата намазала с някой друга кинта и замълча! Сега я гледах че е скочила да защитава това дърво посадено в началото на 50 те г голям смях!!!! Колко ли си е поискала !!!!!!!!!!!!
27
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еколозите изнудват собственика на веригата за пари, друго нормално обяснение няма.
26
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спасили са доста работни места и недай си боже утре това дърво да размаже някой нека измислените еколози носят отговорност за това. Еколозите единствено пречат на бизнеса не съм чул да направят нещо полезно. Да излязат да чистят и да залесяват след като толкова милеят за природата. Някои от тях са виждали планини само по тв.
25
10
 
10
 
! Отговори
АнаЛиз преди 11 години
Защо не написахте , че въпросната верига се е ангажирала да залеси същия брой дървета които ще премахне и още по важното , че подарява на столична община над 2 декара от въпросния парцел за разширение на бул Тодор Каблешков.В момента това не е булевард а уличка с едно платно в посока , а до няколко месеца ще е с по 3 платна в посока и това ще спомогне за замърсяването на околната среда от постояните задръствания в момента в участака между Борис трети и Бъкстон
24
12
 
8
 
! Отговори
lainomet преди 11 години
дърва за огрев, подпалки. Стига са врякали червените лайняри
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
грешка :( исках да напиша 4 дървета
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До NEREALENАз като цяло това дърво, засадено от прадядо ми няма да го отсека за нищо на света. Повече ме дразни това, че в интернет пространството всички се извъдиха големи природозащитници, а в същото време малцина от тях наистина правят нещо. И отсичането на тези 40 дървета не е фатално за баланса на планетата. Вместо да стоят и да снимат и да се жалват, да направят нещо по въпроса за засаждането на нови.
21
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди да излезем от България , срещнахме познат , който се беще върнал от Ванкувър , Канада .И каза , колко е красиво там , как хората си пазят дърветата и живеят сред тях . Не го разбирахме , защото между нашите панели почти нямаше нищо . От 23 години не живеем в България и знаем за какво става въпрос .каквито и мнения да си разменяме , с тези дето не са излизали навън ,няма да се разберем .
20
3
 
7
 
! Отговори
До 21 бай чинар преди 11 години
Разбирам ти жалкия капацитет , но това е част от културата на .. Не си си показвал носа извън България и не си видял че хората строят между дърветата . Аз където живея има бориви дървета .