Присадиха черен дроб на 33-годишен навръх Великден

Операцията, продължила над 4 часа, е започнала в полунощ
5 май 2013 12:00,
4
Присадиха черен дроб на 33-годишен навръх Великден
Снимка: Bulphoto

В нощта на Възкресение Христово 33-годишен пациент буквално възкръсна след животоспасяваща трансплантация на черен дроб във Военномедицинска академия. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Екипът на проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия - започна операцията в полунощ и приключи рано сутринта на Великден.

Трансплантацията е протекла с минимална кръвозагуба за около 4-5 часа, пациентът е екстубиран веднага на операционната маса. Състоянието му в резултат на тежка чернодробна цироза е било изключително рисково и критично в последните дни.

След животоспасяващата трансплантация той е преведен в реанимацията, контактен е, адекватен и диша самостоятелно.

Това е 30-та трансплантация от 2007 г. насам за мултидисциплинарния екип от чернодробни хирурзи, анестезиолози, реаниматори, хепаталози и други специалисти от ВМА.

Спасителната операция в нощта на Възкресението дава надежда както на медиците, така и на пациентите от листата на чакащите за животоспасяващата операция, че възможностите за трансплантации ще се възродят и ще върнат шанса за нов живот на десетки български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
mam4eto1956 преди 10 години
радвамсе 4е познавах донора.но и за тях трябва да се казва нещо защото те дават нов живот .поклон пред прад памета на донора. да е жив и здрав 33 год. пациент
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А каква е цената, колко лева струва услугата? Колко трябва да плати клиентът? С ДДС-то.
1
0
 
3
 
! Отговори
ива преди 10 години
Браво на лекарите, но за да go спасят черния дроб на друг е взет, никой не казва нещо за донора кой е той?