Повдигнатите "зебри" пазят пешеходците на София

3000 пешеходци са били глобени от началото на 2013 г.
30 май 2013 13:32,
9
Повдигнатите "зебри" пазят пешеходците на София
Снимка: Булфото

Пътните инциденти с пешеходци в столицата намаляват драстично през последната една година. Причината – масовата практика да се "повдигат" пешеходните пътеки на ключови кръстовища и пред обществени сгради като училища, болници и т.н.

Това обясни пред bTV директорът на столичния КАТ Богдан Милчев, уточнявайки, че от миналата година досега повдигнатите "зебри" за около 50. Пътната полиция има план това да се случи с още около 110 пешеходни пътеки от общо 600.

"На тези пътеки няма инциденти. За София рязко намаляват тези случаи, което е много положителна тенденция", допълни Милчев, който обяви начало на акцията "Ваканция! Да опазим децата на пътя".

Според него в много от случаите на инциденти виновни за самите пешеходци, които пресичат на неопределени за това места.

В тази връзка около 3000 пешеходци били глобени от началото на годината, а над 7000 са глобените за миналата година. Глобата е в размер на 10 лева като за целта се съставя фиш.

Шефът на КАТ-София призова шофьорите да не предлагат и да не дават рушвети на пътя. И най-вече – да подават сигнали за корумпирани катаджии.

Повече 10 били уволнените служители на пътната полиция за 2 години заради подобни нарушаващи закона практики.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Шофьор и пешеходец преди 10 години
Асфалтът за повдигнати пешеходни пътеки е по-добре да се използва за запълване на безбройните дупки по улиците, особено в кварталите. На пешеходните пътеки, вкл. и на кръстовищата да има светофар с бутон за превключване. Така в гъста мъгла шофьорите ще се ориентират, че има човек на платното, ще се пести време на завиващите коли и ще има по-малко замърсяване на въздуха. Пешеходците е хубаво да имат чувство за самосъхранение вместо да се мятат на пътя като жаби на асфалт.
6
0
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 10 години
До ЕмоЩе караш по-бавничко в града и няма да имаш проблеми! Улиците в града не са магистрала...
5
0
 
0
 
! Отговори
БЕЗ УМ преди 10 години
Пазят ги спокойните водачи ,а не зебрите било то повдигнати или вдълбани. А пък пешехоните пътеки по Ломско шосе са истински капан за жертви и от двете страни.Дано този който ги проектира и прави си корегира грешката преди да е станало много късно.
4
5
 
3
 
! Отговори
Емо преди 10 години
Само че в тъмната част на денонощието не се забелязват,и могат да ви оставят на пътя, както ми се случи.За това има изобретени пешеходни светофари.
3
4
 
5
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Аз съм шофьор и съм ЗА повдигнатите пешеходни пътеки навсякъде, НО само да не ги повдигат като легналите полицаи във Варна и региона, защото ще ми остане някъде скоростната кутия.П.П.: 4 човека в Ауди80. Спирам преди "легналият полицай", вкарвам на първа, тръгвам и скоростният лост ми се надига в купето. Еб*ти гърбиците.
2
5
 
11
 
! Отговори
Super преди 10 години
Супер са си пешеходните пътеки. Иначе никой не спира. Така ако не спреш си оставяш шасито там :D. Аз съм за абсолютно всичко по-натоварени места да са с такива пътеки. В Пловдив сложиха мигащи светлини - НИКОЙ не го Е*Е, пак не спират ***. Трябва повдигане.
1
4
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 10 години
Нали щяхте да ги махате? Направете ги мънички да не пречат на автомобилите! Едно хубаво нещо да се направи за пешеходците, ако го развалят няма да гласувам за Фандъка!