Оскъдни заплати изведоха пощаджиите на улицата

Движението в столичния център е блокирано заради протеста
Обновена: 25 сеп 2013 11:24 | 25 сеп 2013 11:22,
31
Оскъдни заплати изведоха пощаджиите на улицата
Снимка: архив, Булфото

Около хиляда служители на "Български пощи" от различни краища на страната излязоха на протестен митинг в столицата.

Демонстрацията им е организирана от Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ и потегли от централата на профсъюза, за да стигне до сградата на Министерския съвет.

Засилено е полицейското присъствие в района на правителствената сграда. Движението е ограничено, като се пропускат единствено автомобили, които идват от бул. "Мария Луиза" към бул. "Дондуков". Заради протеста в центъра са се образували големи задръствания.

Още по темата
Протестиращите скандират: "Стачка" и "Искаме парите си". Участниците развяват знамена и носят плакати, на които пише: "Достойно бъдеще за пощенци", "Няма да търпим повече унижение", "Не, на скритата приватизация – да, на дължимата компенсация".

Основните искания на работещите в системата са спиране на съкращенията, увеличение на заплатите, както и изплащане на дълга на държавата към дружеството, който е в размер на 22 750 000 лв.

Георги Бочев, председател на Синдикална федерация на съобщенията към КНСБ, пресметна, че средната брутна заплата в "Български пощи" е 511 лв.

Пощальоните, които пък са около 5000 души, вземат между 310 и 350 лв. месечно.

По думите му през последните 2 години са съкратени повече от 2 хил. души.

"Възниква въпросът защо трябва да съкращаваме само изпълнителните кадри, а не чиновници. В пощите има твърде много чиновници и заплатите им са много хубави", добави Бочев.

Синдикалистът се оплака още, че "и държавата, и партиите" са абдикирали от Пощите, които са създадени през 1879 г. и извършват редица социални услуги за гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Така е и тук много чиновници с високи заплати. От тях да почнат съкращенията. КНСБ ,напомни за себе си.
28
2
 
7
 
! Отговори
jr0 преди 10 години
Да ви разкажа за поредната добре облислена глуспост в БП с цел облагодетелстване на определени хора. На един близък до София клон е наредено вече да не превежда парите по банкова сметка към управлението в София, а да започне да ползва услугите на Инкасо за ~ 2лв. на км. Отиване от София до клона и обратно струва на БП 100км*2лв. = 200лв. на ден !!! Докато превода е далеч по-евтин . Защо са заменили евтиното със скъпо ? Ето къде отиват парите за заплати - в джоба на заинтересовани кръгове ...
27
2
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Защо чак сега протестирате?Къде бяхте ,когато започна отделянето на пощи и далекосъобщения,защо не подкрепихте колегите си от далекосъобщенията?Къде бяхте когато започнахте да се превръщате в магазин за всичко-тоалетна хартия,салфетки,капачки за буркани,сега и кредити ще давате? Срещу какво заплащане работехте толкова години ?След като и работното време е намалено,пренасочване към други позиции-но то е временно ?Къде бяха синдикатите през всичкото това време ?
26
0
 
16
 
! Отговори
Мимоза преди 10 години
Не ми се налага често да ползвам услугите на БП, но когато ми се е налагало, в пощенския клон към който съм аз, всичко си е наред:обслужване, внимание, коректност, бързина, ниска цена.Така че, подкрепям протеста и справедливите искания на работещите!
25
15
 
2
 
! Отговори
Боби преди 10 години
Аз съм възрастен русофил и съм уверен, че Борисов плаща на "Българска пощи" да протестират. Той е виновен за всичко! :)
24
0
 
24
 
! Отговори
Доволен преди 10 години
И аз съм изпращал многократно пратки до чужбина. Само дена изгубена има и то не в България. Възстановиха ми разходите хората. В пощенския клон където пращам и получавам са много свестни. Жалкото е че понякога нямат дори тиксо. Трябва да има пощи както по целия свят!
23
0
 
6
 
! Отговори
Тери Пратчет преди 10 години
Време е за Пощоряване.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На мен 3 пъти ми губеха(откраднаха?) пратка и повече никога не съм ги използвал. А дори не беше до адрес, а до пощенски клон до поискване.
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пощальони Варна е с вас !
20
5
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Жалко, че виновникът за тези протести и искани компенсации за "далечната" от това правителство 2011 г. , се пише на герой! Алооо, синдикатите, защо мълчахте последните четири години за золумите във всяка една сфера на политиката бе! Много нещо се разпищолихте! От разсипаната ни държава сега искате нито съкращения да има, въпреки загубите; нито мерки за стимулиране на бизнеса, а ревете за социални плащания без никакви мерки за осигуряване на приходи за същите..
19
4
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 10 години
Съгласна съм. Връщат ми се пратки с "несъществуващ адрес", чрез куриер пристигат (на същия адрес), кутията смачката, личи си, че е отваряна - ужас!
18
2
 
14
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Няма да е зле да се модернизират малко пощите. Да добавят една услуга за проследяване на пратките, да си осъвременят малко комуникационната инфраструктура, персонала и купища други неща. Тогава нещата може и да потръгнат в положителна посока. Но докато това дружество е оставено на произвола на съдбата - така ще е.
17
2
 
12
 
! Отговори
До 12 преди 10 години
Куриерите, за да са добре са си виновни БП. Когато започна бума на търговията чрез Интернет БП си клатиха краката, затова има толкова куриери. Ако се бяха приспособили щеше да е обратното.
16
4
 
4
 
! Отговори
орааа преди 10 години
да допълня още!!!понеже работата на бг пост е толкова некадърна се наложи да пътувам всекидневно по 150км до гърцияцените на услугите там са с няколко стотинки по скъпи, качество на услугата 100000000% по добро.... а за самото обслужване...думи нямам...само дето килим не ми постлаха...
15
0
 
12
 
! Отговори
bgpost преди 10 години
До 14 - За около една година съм изпратил над 40 пратки в чужбина, от която имам една загубена и след подадена жалба ми възстановиха част от декларираната сума, около 80%. Това е, нямам нищо общо с български пощи....
14
12
 
15
 
! Отговори
opaaa преди 10 години
ПРИВАТИЗАЦИЯ!!!! и всичко ще си дойде на мястото!!! ползвам услугите на бг пощи от години и оставям хиляди на месец...за съжаление нямам друг избор!!!! ако имах да съм им теглил майнитеполучавам следното....НЕРВИ, НЕКОРЕКТНО ОБСЛУЖВАНЕ, КРАЖБИ, ГУБЕНЕ НА ПРАТКИ, ВСЕКИ БЯГА ОТ ОТГОВОРНОСТ !!!!!КОМУНИЗМА СИ ЗАМИНА НО ТАМ Е ОЩЕ НА 100%ЗАРЕДИ ТЕЗИ НЕКАДЪРНИЦИ СИ ЗАГУБИХА НЯКОЛКО ЧОВЕКА РАБОТНОТО МЯСТО!!!ОТ 2000 ПРАТКИ 300 СЕ ГУБЯТ....ВИЕ СИ ВАДЕТЕ ИЗВОДИ И ЩРАКАЙТЕ МИНУСИ.
13
0
 
23
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Работещи бедни!Това е истината.Пази Боже да се разболее пощенец!
12
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жал ме е за хората които работят там, Български пощи са просто жалка работа за сметка на частните куриери които яко дерат кожата на хората, дали това не е целенасочено...
11
0
 
44
 
! Отговори
Фирма преди 10 години
Подкрепям идеята за общонационална стачка за достойно заплащане!
10
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Време е за общонационална стачка за достойно заплащане на труда на всички работещи а не да ни залъгват с протести за отстовки.23 години едни и същи политици се сменят и освен да оправят своето материално положение и да ни лъжат с обещания друг резултат не виждаме!!! Обясняват ни да затегнем колана докато те разхлабват своя. Оказа се, че колана не бил достатъчно затегнат а бил къс.Няма леви няма десни. Всички се стремят само да са по-близо до кацата с меда.